Kies op maat

Inloggen Menu

Minor Erfgoed en Ruimte

Van historische steden tot natuurgebieden, erfgoed is cruciaal voor onze leefomgeving. Complexe, maatschappelijke vraagstukken als klimaatverandering en verstedelijking, deregulering en democratisering vragen om nieuwe visies en nieuwe professionals die interdisciplinair kunnen werken. Erfgoed kan eraan bijdragen plekken betekenisvol, herkenbaar, mooi en leerzaam te laten zijn. Maar dat gaat niet vanzelf. 

Met deze minor leer je te reflecteren op de rol van erfgoed in ruimtelijke transformaties en hoe je bij kan dragen aan maatschappelijke discussies over de toekomst van de stedelijke omgeving en het landschap, door daarover te communiceren met stakeholders in de samenleving. Dat doe je door interdisciplinair samen te werken met HBO- en WO-studenten, vanuit een praktische én conceptuele inslag.

Tijdens de minor ontwikkel je stevige basiskennis over erfgoed, architectuur, stedenbouw en landschap. En je past deze kennis meteen toe in interdisciplinaire teamopdrachten, essays en een afsluitend project voor een maatschappelijke opdrachtgever op een spannende erfgoedlocatie.

De Vrije Universiteit Amsterdam (VU) en de Reinwardt Academie (RWA) bieden gezamenlijk een interdisciplinair programma aan ter voorbereiding op werk in de wereld van erfgoed en ruimtelijke ontwikkeling. Daarmee is deze minor dé plek om je kritische vragen te stellen én praktisch aan de slag te gaan met erfgoed, landschap en ruimtelijke planning. Ook een vervolgstudie behoort tot de mogelijkheden, zoals de VU-masters Heritage Studies en Architectuurgeschiedenis.

Bachelor Cultureel Erfgoed, Reinwardt Academie Amsterdam

Faculteit Geesteswetenschappen, Vrije Universiteit Amsterdam

 

Leerdoelen

Het programma is relevant voor studenten die zich verder willen verdiepen in erfgoed in het ruimtelijke domein: gebouwd erfgoed, landschap en leefomgeving. Dit traject biedt extra verdieping. Je leert:

· kennis toepassen op urgente en actuele ruimtelijke vraagstukken;

· bewuste keuzes te maken over hoe je omgaat met erfgoed van de toekomst;

· interdisciplinair samenwerken zoals dat ook in de praktijk gebeurt;

· toegankelijk communiceren over erfgoed met professionals en het brede publiek.

Ingangseisen

De bachelorminor is bedoeld voor 3de en/of 4de jaars HBO-studenten en 2de of 3de jaars WO-studenten. De minor is interdisciplinair en verwelkomt studenten met uiteenlopende achtergronden: van historici, (fysisch en sociaal) geografen en sociale wetenschapers, tot tentoonstellers, ontwerpers (bouwtechnisch of conceptueel), marketeers en ruimtelijke ontwikkelaars/planners. Er zijn geen inhoudelijke ingangseisen voor de minor. In deze minor verwachten we wel van je dat je een stevige hoeveelheid literatuur leest, gedeeltelijk Engelstalig onderwijs volgt en diverse schrijfopdrachten maakt (zie Toetsing).

Deze minor wordt gezamenlijk aangeboden door de Vrije Universiteit en de Reinwardt Academie. WO-studenten kunnen zich inschrijven via de Vrije Universiteit Amsterdam, HBO-studenten via Kies op Maat.

Er wordt gezocht wordt naar een balans tussen universitaire en hbo-studenten en een mix van disciplines. Inschrijving op basis van volgorde van aanmelden.

Bij de aanmelding vragen we je je propedeusediploma en cijferlijst aan te leveren.

Daarnaast is voor het volgen van het onderwijs bij de VU is een bijvakregistratie nodig. Om dit voor je aan te kunnen maken, wisselt de Reinwardt Academie enkele persoonlijke gegevens uit met de VU. Daarnaast is een Bewijs Betaald Collegegeld nodig. Deze kun je opvragen bij je eigen onderwijsinstelling en opsturen naar rwa-studentenloket@ahk.nl.

Regel dit zo spoedig mogelijk, zodat we je bijvakregistratie in orde kunnen maken voordat het onderwijs in september van start gaat.

Rooster

De minor vindt plaats in het eerste semester (september 2024 t/m januari 2025) in drie perioden:

Periode 1 (8 weken): september t/m oktober 2024

Periode 2 (8 weken): november t/m december 2024

Periode 3 (4 weken): januari 2025

Voor elke module is minimaal één dagdeel per week ingeroosterd. Daarnaast zijn er meerdere excursies. Het is een voltijd minor, houdt rekening met zelfstudie en het voorbereiden van colleges met elkaar.

Toetsing

Erfgoed en Ruimte: inleiding op concepten en praktijken (6 ec, periode 1)

In dit vak maak je kennis met de actuele ruimtelijke erfgoedpraktijk. Erfgoedprofessionals, architecten, planners en beleidsmakers integreren erfgoedobjecten, -verhalen en –waarden in ruimtelijke projecten voor klimaatadaptatie, herbestemming en gebiedstransformaties. Vanuit het meekijken in de praktijk maak je kennis met de belangrijkste concepten en actuele benaderingen van ruimtelijk erfgoed. 

Urbanism and Landscape Architecture (6 ec, periode 1)

In deze cursus bestuderen studenten de geschiedenis en betekenis (sociale, politieke, religieuze, etc.) van stedebouw en landschapsarchitectuur. Vanaf het eerste millennium tot aan het heden kijken we naar de belangrijkste ontwikkelingen en ontleden we kenmerkende voorbeelden uit de geschiedenis. Het ma­te­ri­aal dat daarvoor gebruikt wordt bestaat uit primaire en secundaire literatuur, kaarten en af­beel­dingen. Dit vak wordt in het Engels gegeven. 

Landschappen in transitie (6 ec, periode 2)

In dit vak maak je kennis met landschap als erfgoed, waarbij we zoveel mogelijk naar buiten gaan. Zo bevragen we erfgoedconcepten, historische gelaagdheid en principes van beheer, behoud en transformaties in directe relatie tot de praktijk. Daarbij gaan we in op verschillende maatschappelijke ontwikkelingen en hun relatie tot het landschap, zoals klimaatverandering, bevolkingsgroei en opkomend toerisme. 

The Architecture of the Building (6 ec, periode 2)

In dit vak maak je kennis met de geschiedenis van Westerse architectuur door de bestudering van belangrijke historische achtergronden, theoretische principes en bronteksten. We onderzoeken met een kritische lens het architectuurhistorisch canon, dat bestaat uit zowel Nederlandse als internationale voorbeelden. Tenslotte oefenen studenten met het doen van een visuele analyse van gebouwen en gebouwtypen. 

Erfgoed van de toekomst: afsluitend seminar (6 ec, periode 3)

In deze laatste minormodule, pas je je kennis en ervaring toe in een project voor een opdrachtgever over een actueel, ruimtelijk erfgoedvraagstuk. Je werkt nauw samen in kleine teams, waarbinnen studenten elkaar aanvullen door hun uiteenlopende achtergronden (HBO en WO). Aan de hand van deze ervaring word je uitgedaagd te reflecteren op je eigen motivatie en mogelijkheden om je verder te ontwikkelen in het ruimtelijk erfgoedveld.

Wanneer een student een onderdeel niet succesvol heeft afgerond in de onderwijsperiode waarin het is aangeboden, dan is er één herkansingsmogelijkheid. Er is geen garantie dat de minor of afzonderlijke modulen het daaropvolgende studiejaar opnieuw aangeboden wordt. Je ontvangt na afloop een bewijs van het aantal behaalde modulen en studiepunten.

Aanvullende informatie

Aanmelding sluit als het maximum aantal studenten is bereikt.