Kies op maat

Inloggen Menu

SpelenderWijs

Spelen is onmisbaar voor de ontwikkeling van kinderen. Spel is hun taal, uitlaatklep en houvast. Wil jij leren hoe je spel inzet bij het werken met kinderen? Om ze dingen te leren of om lastige zaken bespreekbaar te maken bijvoorbeeld? Volg dan de minor Spelenderwijs.

Over deze minor

Deze minor is er voor studenten die meer willen leren over spel en creativiteit in het werken met kinderen. Je gaat vooral zelf aan de slag: zowel in de lessen als in de opdrachten die je doet. Je ontwikkelt een spelbegeleidingstraject voor een individueel kind, een training voor een groepje kinderen of jongeren en een creatief product gericht op een onderwerp dat jou aanspreekt. Zo kun je direct impact maken, en echt iets betekenen voor kinderen en mensen die met hen werken.

Waarom de minor Spelenderwijs?

  • Meteen doen, met tools aan de slag in de praktijk
  • Aandacht voor jouw persoonlijke en professionele ontwikkeling
  • Zelf je doelgroep kiezen tussen de 2,5 en 18 jaar
  • Creatief, uitdagend, uit je comfort zone

Leerdoelen

Met spel en creativiteit, en alles wat daaruit voortkomt, kun je veel betekenen voor kinderen en jongeren. Het helpt bij lastige onderwerpen, het leren en de ontwikkeling. We vergeten in onze vaak gehaaste maatschappij nog wel eens hoe belangrijk spelen is. Deze minor laat zien hoe je het inzet en wat werkt.

  • Praktijkgericht: aan de slag met kinderen/jongeren, gesprekken voeren met opvoeders.
  • Zelf methodes en producten bedenken en inzetten.
  • Kinderen en jongeren individueel en in groepen met spel(technieken) begeleiden en stimuleren.
  • Je eigen ontwikkeling en samenwerkingsvaardigheden versterken.

Kijk naar onderstaand filmpje waarin studenten die nu de minor spelenderwijs volgen vertellen over deze minor.

Vooral praktisch aan de slag

Je verdiept jezelf in spelontwikkeling, spelobservatie, spelanalyse, speltechnieken en andere spelinhouden zoals bijvoorbeeld risicovol spel en spel en diversiteit. Ook ga je vooral praktisch aan de slag. Je ontwikkelt met behulp van wat je leert in de theorie een spelbegeleidingstraject voor een individuele, eigen cliënt. Ook maak je een training voor een groep kinderen / jongeren. Daarin komen onderdelen terug als groepsdynamica, het formuleren van doelen, gespreksvoering en trainingstechnieken. Verder ontwerp je een creatief product of creatieve werkvorm die te maken heeft met een life event of thema dat je zelf kiest. Denk bijvoorbeeld aan een spel rond rouw voor kinderen met autisme, of een werkboek voor kinderen die depressieve gevoelens ervaren.


Vormen van onderwijs

In deze minor doe je kennis op tijdens lessen én ga je op andere manieren zelf aan de slag. In bijeenkomsten ‘beeldproces’ kijk je op een creatieve manier in een

kleine groep naar je eigen ontwikkeling. Ook volg je creatieve workshops rond muziek, beeldende vormen en talenten. In lessen speelvaardigheden speel je zelf, en ervaar je hoe dat is en wat het doet.


Praktijkplek

Voordat je start met de minor Spelenderwijs, zoek je een praktijkplek. Dit kunnen er ook twee zijn. Op een plek voer je een spelbegeleidingstraject uit en op een

andere plek de training die je ontwikkelt in deze minor. Het kan dat dit dezelfde plek is maar dat hoeft dus niet. Bij een praktijkplek kun je bijvoorbeeld denken aan een kinderdagverblijf, basis- of middelbare school of school voor speciaal onderwijs. Je gaat zelf proactief op zoek naar een geschikte plek, maar je kunt natuurlijk altijd met ons overleggen.

Ingangseisen

Je bent welkom bij de minor Spelenderwijs als je de propedeuse behaald hebt van Pedagogiek, Sociale Studies, HRM, Management in de zorg, Pedagogisch Management Kinderopvang, Toegepaste Psychologie, Toegepaste Gerontologie, Sportkunde, Pabo of Social Work. Kom je van een andere hogeschool? Dan heb je toestemming nodig van de examencommissie van je opleiding.

Wil je de minor doen maar volg je een andere opleiding? Neem dan contact met ons op voor een oriënterend gesprek: Jeroen van Dingenen (j.vandingenen@fontys.nl).

Rooster

De minor SpelenderWijs duurt 20 weken en kun je volgen in lesplaats Eindhoven of Tilburg. Het is een voltijdminor. We gaan ervan uit dat je van maandag t/m vrijdag beschikbaar bent.

Toetsing

We toetsen jouw kennis aan de hand van een aantal werkstukken en opdrachten die je maakt. Je maakt een werkstuk over je individuele spelbegeleidingstraject en over jouw training. Ook ontwikkel je een creatief product. Tot slot maak je een creatief eindbeeld en presenteer je ons je eigen proces en hoe je dat ervaren hebt.

Aanvullende informatie

Voertaal: Nederlands
Locatie: Tilburg, Eindhoven
De minor wordt in semester 1 (september 2024) aangeboden in Tilburg en in semester 2 (februari 2025) in Eindhoven.
Studiepunten: 30 EC
Duur: Semester, 20 weken
Contacturen: Het betreft een voltijdminor. We gaan ervan uit dat je van maandag t/m vrijdag beschikbaar bent.

Heb je vragen over de inhoud van de minor? Mail dan naar minorcoördinator Jeroen van Dingenen (j.vandingenen@fontys.nl).


Heb je vragen over de aanmelding? Mail dan naar minorcoordinatorpedagogiek@fontys.nl