Kies op maat

Inloggen Menu

Objectgeoriënteerd analyseren en ontwerpen

Informatiesystemen voorzien in de informatiebehoeften van organisaties, mensen of installaties/systemen. Voorbeelden zijn het hypotheeksysteem bij een bank, een internetbestelsysteem van een boeken- en platenzaak, de automatische piloot in een vliegtuig, de reisplanner van de NS en een online catalogus van de bibliotheek. Informatiesystemen ontwikkelen gebeurt in een dynamisch speelveld van in de praktijk ontstane methoden, eigenzinnige ontwikkelaars, wetenschappelijke onderzoeksresultaten, standaardisatie-initiatieven, commerciële tools en een weerbarstige werkelijkheid.

Het ontwikkelen en bouwen van een informatiesysteem vraagt een doordachte, projectmatige aanpak, waarbij een ontwikkelteam te maken krijgt met voortschrijdende inzichten bij diverse betrokkenen als opdrachtgever, klanten van de opdrachtgever en uiteenlopende gebruikers.

 

Het ontwikkeltraject kent een aantal karakteristieke activiteiten (eisen opstellen, analyse, ontwerp, bouw, implementatie).

In de cursus is aandacht voor het totale ontwikkeltraject, van eisen tot en met implementatie, maar de nadruk ligt op de analyse en het ontwerpen van het informatiesysteem. Andere aspecten (implementatie, testen, projectmanagement) worden minder diepgaand behandeld.

Aan de orde komen onder andere:

- het formuleren van eisen (requirements) en daaruit voortvloeiend de specificatie van het informatiesysteem,

- iteratieve systeemontwikkeling zoals dat gebeurt in de context van bijvoorbeeld de methode Unified process,

- de unified modeling language (UML) als taal om ontwerp en analysemodellen in weer te geven,

- het opstellen van een domeinmodel,

- het leren ontwerpen van het berichtenverkeer tussen objecten (in de vorm van interactiediagrammen) op basis van een aantal richtlijnen, de zogenaamde GRASP-richtlijnen,

- het opstellen van een ontwerpklassendiagram op basis van de interactiediagrammen.

 

De cursus is bedoeld voor iedereen die zich wil bekwamen in het ontwerpen van objectgeoriënteerde informatiesystemen. De cursus is geen UML-cursus, maar een cursus waarin je leert ontwerpen waarbij je gebruikmaakt van een aantal diagrammen van UML.

Leerdoelen

Na het volgen van deze cursus kun je:

- uitleggen hoe het Unified Process verloopt, welke artefacten in dit proces geproduceerd kunnen worden en hoe iteraties in dat proces gepland worden,

- voor een klein informatiesysteem op grond van een casusbeschrijving en ongestructureerd materiaal uit specificaties het gewenste gedrag van dat systeem modelleren met behulp van use-casediagrammen, use cases, systeemsequencediagrammen, activiteitendiagrammen, toestandsdiagrammen, en een domeinmodel,

- aangeven wat de kenmerken zijn van een goed objectgeoriënteerd ontwerp en welke rol patronen daarin spelen,

- voor een gegeven use case uit een beperkt informatiesysteem een objectgeoriënteerd ontwerp opstellen in de vorm van interactiediagrammen en een daaruit afgeleid ontwerpklassendiagram, gebruikmakend van de basis-GRASP-richtlijnen.

Ingangseisen

Je dient IB1002 helemaal bestudeerd te hebben.

Literatuur

Het cursuspakket bestaat uit:

- een Engelstalig tekstboek: Applying UML and patterns, an introduction to object-oriented analysis and design and iterative development (derde druk) door Craig Larman,

- twee werkboeken.

Rooster

Online-bijeenkomsten in kwartiel 2  (november – januari)

Zie de cursuswebsite www.ou.nl/studieaanbod/IB1002 voor de exacte data en tijdstippen.

Toetsing

Digitaal groepstentamen met open vragen

Aanvullende informatie

Deze cursus is ook onderdeel van het focusprogramma Academisch programmeren, dat op 1 september 2024 start.

Online leeromgeving

Bij de cursus hoort een cursussite in de online leeromgeving. Je vindt daar actuele studie-informatie, aanvullend cursusmateriaal en voorzieningen voor communicatie en discussie met docenten en medestudenten.