Kies op maat

Inloggen Menu

Objectgeoriënteerd programmeren

Blok 1 is een inleiding van vier leereenheden, die afwisselend de nadruk leggen op de taal Java en op de ontwikkelomgeving Eclipse. In dit blok maak je kennis met objectoriëntatie door gebruik te maken van bestaande klassen. Eerst ontwikkel je een heel eenvoudig Java-programma en voer je dat met minimale hulpmiddelen uit, dus nog zonder ontwikkelomgeving. Daarna leer je hoe je programma's kunt schrijven en verwerken binnen de ontwikkelomgeving Eclipse. Vervolgens leer je programma's te schrijven die gebruikmaken van eenvoudige vormen van keuze en herhaling. Tot slot leer je hoe je Eclipse kunt gebruiken om de programma's te voorzien van een grafische gebruikersinterface.

 

In blok 2 leer je alles wat je voor deze cursus moet weten over objectoriëntatie. Dat begint met een inleiding op conceptueel niveau, dus (grotendeels) los van de taal Java. In deze leereenheid worden onder meer de concepten ‘klasse’ en ‘object’ uitgediept en worden de relaties tussen klassen verduidelijkt. Ook het in OO belangrijke begrip ‘overerving’ komt hier voor het eerst aan de orde. Vervolgens leer je zelf klassen te definiëren. Ook leer je te werken met de uitgebreide Java-bibliotheek en de documentatie daarvan op het internet. De laatste leereenheid van het blok gaat over de manier waarop objecten in het geheugen zijn gerepresenteerd en de consequenties daarvan.

 

Blok 3 behandelt de implementatie van methoden (dit zijn in zekere zin de belangrijkste programma-eenheden, omdat de programmeur hier het gewenste gedrag van de objecten codeert). Door de gevolgde cyclische benadering hadden we daar in blok 1 al een voorschot op genomen. In dit blok worden alle elementaire opdrachten gedetailleerd behandeld: primitieve typen en expressies, keuzeopdrachten, herhalingsopdrachten en het werken met Strings en lijsten (arrays en ArrayLists). Het blok besteedt verder aandacht aan documenteren en testen (JUnit).

Leerdoelen

Na het volgen van deze cursus kun je:

- vanuit een gegeven specificatie zelfstandig een eenvoudig objectgeoriënteerd programma bestaande uit een beperkt aantal klassen ontwerpen, waarbij iedere klasse een duidelijke, beperkte verantwoordelijkheid heeft,

- de syntaxis en semantiek van (delen van) de programmeertaal Java gebruiken om het ontwerp te implementeren in een werkend programma,

- een programma voorzien van een eenvoudige grafische gebruikersinterface,

- geheugenmodellen gebruiken om de werking van een programma te verklaren,

- eenvoudige algoritmen ontwerpen en implementeren,

- heldere en begrijpelijke Java-programmacode schrijven,

- klassen documenteren met Javadoc,

- testprogramma’s schrijven om de correcte werking van een klasse te testen.

Ingangseisen

Verwachte voorkennis:
De cursus vereist een normale vaardigheid met Windows.

Enige ervaring met programmeren (bijvoorbeeld zoals aangeboden in de cursus Inleiding informatica) vergemakkelijkt de bestudering.

Mediagebruik

De programmeertaal Java en de ontwikkelomgeving Eclipse kunt u zelf downloaden en installeren.

Om Eclipse te kunnen draaien heeft u een pc nodig met Windows. Eclipse is ook beschikbaar voor Linux en MacOS. De Open Universiteit geeft geen ondersteuning bij het gebruik van deze besturingssystemen.

Literatuur

Het cursusmateriaal bestaat uit drie schriftelijke delen, en een cursussite in de online leeromgeving met aanvullend materiaal.

Rooster

Online-bijeenkomsten in kwartiel 1 (september – november)

Zie de cursuswebsite www.ou.nl/studieaanbod/IB1102 voor de exacte data en tijdstippen.

Toetsing

Digitaal groepstentamen met open vragen

Aanvullende informatie

Online leeromgeving

Als student kun je via de cursussite in de online leeromgeving naar de discussiegroepen. Hier kun je met medestudenten en begeleiders informatie uitwisselen en discussiëren over de leerstof.

 

Bouwstenen voor de uitvoering van de opdrachten, voorbeelduitwerkingen van die opdrachten, installatie- en gebruikershandleidingen voor Java en Eclipse zijn beschikbaar in de online leeromgeving.

Als student kun je, na inschrijving, via de cursussite in de online leeromgeving naar de discussiegroepen. Hier kun je met medestudenten en docenten informatie uitwisselen en discussiëren over de leerstof.

Deze cursus is ook onderdeel van het focusprogramma Academisch programmeren, dat op 1 september 2024 start.