Kies op maat

Inloggen Menu

Vernieuwend Onderwijs

Tijdens je Pabo opleiding leer je van alles over onderwijs. Misschien heb je je wel eens hebt afgevraagd of het ook anders kan. Daarin ben je niet de enige. Grote pedagogen zijn je voorgegaan en hebben geprobeerd een antwoord te vinden op die vraag. Hun antwoord op de vraag hoe goed onderwijs eruit ziet verschilt.
Tijdens de Minor maak je kennis met verschillende traditionele en moderne vernieuwingsconcepten. Dit helpt je om je eigen visie te ontwikkelen. Heb je zin in een onderzoeksreis langs verschillende concepten in binnen- en buitenland? Dan is deze Minor echt iets voor jou!

"Na (ruim) 4 jaar pabo heb ik genoten van de ruimte en tijd om mijn eigen visie te ontwikkelen en de vrijheid om zelf hieraan vorm te geven”

Tijdens de minor leer je heel veel over verschillende onderwijsconcepten, waardoor je ook jezelf als mens en als leerkracht beter leert kennen.
Deze tekst triggert, en geeft antwoord op vragen als ‘Wat is dit voor minor?' 'Wat kan ik als student met deze minor?' 'Wat levert het volgen van deze minor mij als student concreet op?’. Vragen die daarbij kunnen helpen: Wat leer je met deze minor en hoe pas je deze kennis later toe? Wat maakt deze minor uniek? Waarin verschilt deze minor van die van andere hogescholen?

Inhoud van de minor

Deze minor is bij uitstek geschikt voor studenten die graag verder kijken dan hun neus lang is en hun niet-weten omarmen en gebruiken om te onderzoeken hoe zij zichzelf verhouden tot zowel traditionele (Jenaplan, Montessori, Vrije school etc) als moderne vormen van vernieuwend onderwijs (EGO, OGO, democratische school…). Door de schoolbezoeken krijg je de kans om andere concepten aan den lijve te ervaren en je eigen visie uit te werken.

De minor wordt aangeboden door de Opleiding tot leraar Basisonderwijs.

Leerdoelen

Opzet van de minor

De minor is opgebouwd uit twee delen waarbij je je in het eerste deel verdiept in vernieuwend onderwijs in het algemeen, waarna je je in het tweede deel kunt specialiseren in de door jou gekozen vernieuwingsstroom. De standplaats is Assen maar in periode 1 worden een aantal lesdagen op scholen gepland zodat je een visie van binnenuit mee kunt maken. Tijdens de Minor gaan we uit van het principe: Teach what you preach. Dit houdt in dat er tijdens de lesdagen veel ruimte is om je eigen ontwikkeling te sturen en een eigen invulling aan de Minor te geven. Vanaf de eerste dag starten we met een onderzoek naar de kenmerken van goed onderwijs. Tijdens de bijeenkomsten staan de onderzoeksvragen van studenten centraal. ’s Ochtends starten we met een (door studenten voorbereide) onderdompeling in een visie door middel van een atelier. ’s Middags gaan we uiteen in col groepen waarin studenten met elkaar werken aan verschillende opdrachten. De maandag en dinsdag staan in het teken van werkplekleren. Daarnaast plannen we verschillende schoolbezoeken. Een studiereis naar Gent, Zweden, Reggio, Emilia behoort tot de mogelijkheden.

“De groepsvorming heeft me vaak door de minor geholpen wanneer mijn motivatie laag was.”

Ingangseisen

Deze Minor is primair geschikt voor pabostudenten omdat de minor is gekoppeld aan een stage in het basisonderwijs. Voor deeltijdstudenten wordt de belasting in overleg aangepast. Studenten van andere studies die houden van innoveren zijn van harte welkom om zich aan te melden voor een intakegesprek om de mogelijkheden te verkennen.

Toetsing

Tijdens de Minor Vernieuwend Onderwijs houd je een portfolio bij waarin je alle opdrachten vastlegt en al je reflecties, vragen en beroepsprodukten bewaart. Aan het einde van periode 1 leg je je zoektocht naar goed onderwijs vast in een essay of een vergelijkbaar beroepsproduct naar keuze.
Periode 2 wordt afgesloten met een criteriumgericht interview en een inspiratiemarkt voor medestudenten.