Kies op maat

Inloggen Menu

Kunst

​​Zie je kunst als een verrijking van je leven of zou je willen ontdekken hoe kunst voor jou van betekenis kan zijn? Sta je open voor een kunstzinnig avontuur vol inspiratie? In deze minor gaan we actief op zoek naar de impact die kunst kan hebben voor jou. Beeldende kunsten, drama, muziek en nog meer kunstdisciplines komen aan bod.  

 

In het praktische deel beoefen je, samen met je groep, intensief verschillende kunsten. In het kennisdeel wordt gebruik gemaakt van diverse bronnen waarin de achtergrond en de werking van de aangeboden kunstvormen centraal staat.  

In het tweede deel van de minor ga je je verder verdiepen en bekwamen in een zelfgekozen kunstdiscipline, in combinatie met een literatuurstudie.  

 

De minor wordt aangeboden vanuit de Vrijeschool Pabo. De achtergrond van dit onderwijs, waarbij de visie op kunst een belangrijke rol speelt, zal doorklinken in het aanbod. Daarnaast is de grondslag in belangrijke mate terug te vinden in het werk van de onderwijspedagoog Gert Biesta, specifiek het werk dat op kunst is gericht. Het gaat dan om de wijze waarop kunst je in staat stelt om de verbinding aan te gaan met de wereld, vanuit hoofd, hart en handen.  

Leerdoelen

  • Je verbreedt en verdiept je kunstzinnige uitgangspunten, ten dienste van zelfkennis, eigen ontwikkeling en persoonlijke vorming. 
  • Je verwerft inzichten in de werking van diverse kunstvormen. 
  • Je denkt na over de plek van kunst in de wereld en weet dit te verwoorden.  
  • Je bekwaamt je in een of meerdere (zelfgekozen) kunstdisciplines. 

Ingangseisen

Voor alle studenten die belangstelling hebben voor en affiniteit met kunst. 

Literatuur

Het bezit van een museumjaarkaart is verplicht.  

Wat betreft literatuur zal worden geput uit de volgende bronnen. Diverse te bestuderen bronnen wordt in readers en op itslearning aangeboden. 

  • Biesta,G. 2017 Door kunst onderwezen willen worden. AtrEZ Press  
  • Kelley Tom, Keeley David, Creative confidence  
  • Lijster, Thijs, Kijken, proeven, denken. Essays over kunst, kritiek en filosofie. 
  • Tharp, Twyla, The creative habit 
  • Steiner, R. (2001) Kunst en Cultuurvernieuwing, tweede voordracht. Zeist: Vrij Geestesleven 

Rooster

Wekelijks is er een vast aantal contacturen op de opleiding. Reken daarbij op gemiddeld wekelijks ca. 12 uur. Daarnaast zijn er atelieruren die vrij ingevuld kunnen worden en waarvoor ruimtes worden gefaciliteerd. 

In de periode tot aan Kerst zullen kunstateliers zijn en werkcolleges ‘Artistic research’. In de kunstateliers wordt gedurende twee weken intensief in de verschillende disciplines gewerkt. In de colleges Artistic research wordt het onderzoekdeel van de minor begeleid, evenals het toewerken naar het essay welke ter afsluiting wordt gevraagd. 

Gerekend moet worden op dagelijks 4-6 uur, gedurende drie dagen per week (dinsdag, woensdag en donderdag) 

Een vierde dag (vrijdag) wordt ingevuld met vast bezoek aan musea en tentoonstellingen, voorstellingen e.d.. De maandagen zijn in principe roostervrij. 

In het laatste deel van de minor is het aantal contacturen beperkter gezien het individuele karakter van dit deel. Wel zullen er wekelijks contacturen zijn voor super- en intervisie, individueel en als groep 

Toetsing

Toetsing vindt plaats middels: 

 

  • Digitaal Portfolio waarin diverse zaken zijn opgenomen die gedurende de minor zijn geschreven. Beschouwingen, reflecties, verslagen bezoeken aan voorstellingen en musea, onderzoeksplan en procesverslag. (V/O) 
  • Essay waarin de diverse aangeboden zaken van de minor met elkaar in verband worden gebracht en onderbouwd vanuit een eigen visie. (V/O) 
  • Presentatie in de vorm van expositie, productie, voorstelling of referaat met kunstzinnige verwerking (V/O)