Kies op maat

Inloggen Menu

Sustainable Polymers (Nederlands)

Biologisch afbreekbare verpakkingen en frisdankflessen gemaakt uit planten: toekomstmuziek of realiteit? Realiteit! Deze producten zijn zelfs al in de supermarkt te vinden. Ben jij geïnteresseerd in dit soort groene kunststoffen, dan is de minor Sustainable Polymers iets voor jou. Je verdiept je in allerlei duurzame materialen die deel gaan uitmaken van de circulaire economie, waarin fossiele grondstoffen worden uitgebannen en vervangen door hernieuwbare, afbreekbare of recyclebare materialen. 3D-printen met frituurolie, plastic maken uit bacteriën of een bierfust recyclen: je kunt het zo gek niet bedenken of het het kan in deze minor!

  • Ga aan de slag met een real-life vraagstuk uit het bedrijfsleven.
  • Bedenkt unieke, creatieve oplossingen.
  • Presenteer jouw idee op een symposium.

Inhoud van de minor

Tijdens de minor Sustainable Polymers ga je samen met onderzoekers van het lectoraat Duurzame Kunststoffen aan de slag met een concreet vraagstuk uit het bedrijfsleven. Om te komen tot een oplossing worden de stappen van de Design Thinking onderzoekscyclus toegepast: Emphatize, Define, Ideate, Prototype & Test. Gedurende de minor word je hierin ondersteund met workshops, practica en (gast)colleges. Aan het eind presenteer je de oplossing in een paper, op een poster, en aan het publiek tijdens het afsluitende symposium. 

Door een intensieve samenwerking met het lectoraat Circular Plastics is het voor studenten mogelijk om naar eigen voorkeur een keuze te maken uit de aangeboden onderwijseenheden van zowel de minor Sustainable Polymers als de minor Circular Plastics. De thema’s die hierbij aan bod komen zijn: Circulaire Economie, (Bio)Polymeren, Onderzoek en Literatuur, Verpakkingstechnologie, Recyclen van Kunststoffen en Synthese & Verwerking.

 

 

Leerdoelen

Je werkt tijdens de minor aan de volgende leeruitkomsten: 

  • Je bent in staat de sociale context van een maatschappelijk vraagstuk te doorgronden met behulp van wetenschappelijke literatuur en te vertalen naar een concrete onderzoeksvraag. 
  • Je kunt met de opgedane kennis een inschatting geven aan mate van circulariteit en impact op het milieu van een product door het toepassen van circulaire (onderzoeks- en ontwerp)methodieken.
  • Je  voert toegepast onderzoek uit in een projectomgeving naar duurzame kunststofproducten en/of processen op basis van een vraagstuk uit het regionale bedrijfsleven. Of: formuleer eigen leeruitkomst in overleg met begeleiders.
  • Je communiceert de oplossing voor de onderzoeksvraag in wetenschappelijk taalgebruik en bent in staat om onderzoeksresultaten te interpreteren en bediscussiëren.

Ingangseisen

Je bent derde of vierdejaars HBO student (propedeuse + minimaal 50 EC van de postpropedeutische fase) en volgt een technische opleiding. Bij voorkeur een opleiding die voldoet aan de competentieprofielen van ‘Bachelor of Engineering’ of ‘Bachelor of Applied Sciences’. Studenten van overige opleidingen zijn ook welkom. Aan de hand van een intakegesprek kunnen zij aantonen over de benodigde voorkennis te beschikken. Het minimaal aantal deelnemers voor deze minor is 10 studenten. Een week na sluitingsdatum wordt via de mail bekend gemaakt of de minor doorgaat. Indien de minor niet doorgaat kun je alsnog inschrijven voor een andere minor. Er worden gedurende minor excursies, practica, gastcolleges en projectmeetings aangeboden. De voertaal is Engels of Nederlands, afhankelijk van de inschrijvingen. De locatie waar de minor wordt verzorgd is deels in Emmen (grotendeels Sustainable Polymers) en deels in Leeuwarden (grotendeels Circular Plastics) dan wel bij een bedrijf/opdrachtgever.

Rooster

Flexibel. Afwisselend contacturen (projectmeetings, excursies, practica, gastcolleges) en zelfstandige invulling (research project).

Toetsing

De leeruitkomsten worden getoetst aan de hand van o.a. schriftelijke toetsen, opdrachten, rapportage, presentaties en assessments.

Aanvullende informatie

De locatie waar de minor wordt verzorgd is Emmen. Een aantal activiteiten zullen plaatsvinden op NHL Stenden locatie Leeuwarden, dan wel bij een bedrijf/opdrachtgever.

Deze minor wordt ook aangeboden in het Engels.