Kies op maat

Inloggen Menu

Electro Technical Officer

Binnen deze minor wordt dieper ingegaan op de technische, elektrotechnische en automatiseringsaspecten binnen de scheepvaart. Door de snelle ontwikkelingen binnen de scheepvaart en industrie op het gebied van (groene) energieopwekking en automatisering van processen neemt de vraag naar specialisten op dit gebied toe.

Na het volgen van deze minor en het bijhouden van specifieke taken tijdens de stage in combinatie met de het succesvol afronden van de scheepswerktuigkundige afstudeerrichting, is het mogelijk om de STCW vaarbevoegdheid voor ‘Electro Technical Officer’ aan te vragen. In september 2022 ontvingen de eerste studenten deze vaarbevoegdheid.

Inhoud van de minor

Als ETO ben je betrokken bij het oplossen van complexe storingen in installaties die vaak onderling verbonden zijn via netwerken of andere communicatiebussen. Het ene moment ben je bezig met de elektronica van een geïntegreerd brug systeem, het andere moment sta je bij een generator met een vermogen van 10MW die niet meer online komt.

Vakken die tijdens deze minor aan bod komen zijn onder andere: Power Plants & Dynamic Positioning Technical, Electric Drives, Programmable Logical Controllers, System Integration and Networks, Bridge Systems, Meetapparatuur. Ook wordt er 1 groot project uitgevoerd (Electric Design, Installation and Commissioning) waarbij er daadwerkelijk een elektrische installatie wordt ontworpen en opgeleverd.

Deze minor wordt aangeboden door de opleiding Maritiem Officier.

Leerdoelen

Opzet van de minor

Het programma bestaat uit een combinatie van theorielessen met daarnaast veel practica en zelfstandige opdrachten.

Ongeveer een derde van de minor is gereserveerd voor het project ‘Electric Design, Installation and Commissioning’ dat in tweetallen wordt uitgevoerd.  

Ingangseisen

Doelgroep en aanbevolen voorkennis

De minor heeft een sterk maritiem karakter, waarbij de nadruk ligt op de elektrotechnische achtergrond van de genoemde onderwerpen. Deze minor is specifiek gericht op de hbo student Maritiem Officier, afstudeerrichting Marine Engineering die; in totaal minimaal 120 ec’s heeft behaald, semester 5 (eerste stage) niet meegerekend én hij minimaal 75 dagen op stage is geweest én de toetseenheid Maritime Research met een voldoende heeft afgerond. Ook is deze minor in principe toegankelijk voor de hbo Elektrotechniek student die zich in de maritieme toepassing van elektrotechniek, datatransmissie en -verwerking wil verdiepen. Deze studenten moeten rekening houden met een wat hogere zelfstudie belasting omdat hun mogelijk over een mindere maritieme basiskennis beschikken. Ook kunnen deze studenten geen STCW vaarbevoegdheid voor ‘Electro Technical Officer’ aanvragen Aan deze minor is een ETO stage verbonden van minimaal 60 dagen die gecombineerd kan worden met de tweede Maritiem Officier stage. MBO doorstromers die geen tweede stage meer hoeven te doen kunnen deze 60 dagen maken in de functie van WTK. Geïnteresseerde studenten van andere opleidingen kunnen naar toelaatbaarheid informeren bij de minor coördinator. Deze stage is specifiek voor het behalen van de STCW vaarbevoegdheid en is dus niet van toepassing voor de hierboven genoemde Elektrotechniek studenten

Toetsing

Gebruikte toetsvormen zijn: 

  • Opdracht
  • Practicum
  • Onderzoek
  • Tentamen
  • Assessment