Kies op maat

Inloggen Menu

Offshore, Waterbouw & Contractmanagement

In de minor Offshore, Waterbouw & Contractmanagement staat het ontwerp van een internationale haven centraal. Je werkt in een multidisciplinair team met studenten van de opleidingen Ocean Technology (OT) en Maritieme Officier (Marof) van het Maritiem Instituut Willem Barentsz (MIWB).

Voor contractmanagement bereid je de marktbenadering en het contracteringsproces voor een waterbouwkundig werk voor.

Daarnaast werk je aan je algemene ontwikkeling op het gebied van interculturele competenties en krijg je gevorderde theorie over Constructief ontwerp en geotechniek aangeboden.

Havenproject

Je werkt in gemengde groepen (OT, CT en Marof) samen aan een havenontwerp. Je gaat met de hele groep gezamenlijk op excursie naar een grote internationale haven om ideeën te ontwikkelen en inspiratie te krijgen voor jullie eigen havenontwerp. Tegelijkertijd krijg je in deze minor ondersteunende vakken, verzorgd door de opleiding Civiele Techniek (Waterkeren/Golven, Pompen/Transport van mengsels) en door de opleidingen OT (Offshore Survey Systems) en Marof (Dredging). In de 2de helft van dit semester gaan de studenten van OT en Marof en de Civiele Techniek studenten uiteen en gaat iedere groep verder met de detaillering op zijn/haar eigen vakgebied. Bij elk vak maken we zoveel mogelijk gebruik van specialisten uit de praktijk.

 

Contractmanagement

Naast technische kennis en know how, is voor succesvolle bouwprojecten een goede samenwerking tussen opdrachtgevers, aannemers en andere betrokkenen noodzakelijk. Maar hoe doe je dat? Hoe stel je de juiste vraag? Hoe vind je de beste aannemer? Hoe prikkel je innovatie & duurzaamheid? Hoe borg je dat tijdens de uitvoering? Welk gedrag past hierbij? En hoe leg je dat allemaal contractueel vast? Op deze vragen en meer geeft het dynamische vak Contractmanagement antwoord. Je leert over verschillende soorten contractvormen, juridische voorwaarden, de aanbestedingswet, de psychologie van samenwerking én krijgt zeer uitdagende praktijkopdrachten. Kortom jij leert bouwcontracten optimaal te managen.

Constructief ontwerp

Constructief ontwerp omvat het berekenen en dimensioneren van beton- staal en houtconstructies. Je leert het hanteren van de normen en richtlijnen om constructief veilige constructies te ontwerpen en te dimensioneren. Je onderzoekt tevens welke innovatieve materialen nu en in de toekomt constructief concurrerend kunnen zijn met beton staal en hout.

 

Geotechniek

Bijna alle constructies worden gebouwd op, in of met grond. Bij het onderdeel geotechniek leer je welke data moet worden verzameld om een geotechnische analyse uit te voeren. En hoe deze data kan worden geanalyseerd om berekeningen te maken waarmee de geotechnische veiligheid van constructies wordt geborgd. Denk hierbij aan het berekenen van de draagkracht van funderingen, zettingen van ophogingen en stabiliteit van taluds.

Internationalisering

Je ontwikkelt je internationale en interculturele competenties door middel van workshops, individueel onderzoek en (online) interactie met studenten uit andere culturen en nationaliteiten. Vanuit feedback en reflectie leer je wat je uitdagingen zijn in de interculturele context en krijg je handvaten om je hierin verder te professionaliseren.

Leerdoelen

Het havenproject en de ondersteunende vakken is gezamenlijk 12 EC, contractmanagement bestaat uit 9 EC en Constructief Ontwerp, Geotechniek en Internationalisering omvat ieder 3 EC.

Je werkt aan de volgende leeruitkomsten

  • Initiëren
  • Ontwerpen
  • Specificeren
  • Onderzoeken
  • Samenwerken
  • Managen
  • Professionaliseren

Ingangseisen

Deze minor sluit goed aan bij de opleiding Civiele techniek of ruimtelijke ontwikkeling met een civiele techniek profiel. Voor constructief ontwerp en geotechniek wordt voorkennis in beton- staal en houtconstructies verwacht en geotechniek borduurt voort op de basiskennis en funderingen.

Rooster

Het project, contractmanagement en de vakken lopen parallel gedurende 2 periodes van september tot en met januari. Roostering ca. 3 dagen per week contacttijd. De colleges worden deels hybride gegeven(online en fysiek). De opstart en de afsluiting van het project zijn fysieke bijeenkomsten.

Toetsing

Het havenproject is een groepsopdracht en de ondersteunende vakken voor dit project worden getoetst door aparte opdrachten (Offshore Survey Systems, Dredging), digitale Möbius toetsen (Pompen/Transporteren van mengsels) en tentamens (Waterkeren/Golven).

Contractmanagement bestaat uit een opdracht en assessment. Constructief ontwerp wordt getoetst door middel van een toets en opdrachten. Internationalisering wordt getoetst middels een portfolio-assessment.