Kies op maat

Inloggen Menu

Atelier Veiligheid en Recht

In het Atelier Veiligheid en Recht wordt gewerkt aan actuele veiligheidsvraagstukken. Je kiest zelf de opdrachten waar je aan wilt werken en gaat hiermee in kleine groepen aan de slag. Het veiligheidsveld is breed: van crisisbeheersing in de echte wereld tot vraagstukken in cyberspace. Van de AVG tot het veilig organiseren van evenementen of het veilig werken in grote bedrijven. Ieder veiligheidsvraagstuk heeft een juridische context. Zowel nationaal als internationaal zijn er dagelijks vraagstukken in het nieuws waar veiligheidskundigen, beleidsmakers, juristen of andere beslissers mee aan de slag moeten. Veiligheid is overal en biedt daarom ook veel uitdagingen voor studenten van diverse andere opleidingen.
Opdrachtgevers zullen o.a zijn: Veiligheidsregio's, gemeenten, politie, brandweer, voetbalorganisaties, productiebedrijven, bouwbedrijven, chemische industrie, vervoersbedrijven en het RIEC. Ook zijn er opdrachtgevers uit het Caraïbisch gebied betrokken bij het Atelier Veiligheid en Recht.

Inhoud van de minor

In het Atelier Veiligheid en Recht werk je in kleine groepen aan opdrachten voor opdrachtgevers. Multidisciplinair werken is hierbij het uitgangspunt. De vraagstukken in deze minor dienen juist vanuit verschillende perspectieven bekeken te worden. Je bent zelf betrokken bij de keuze voor de opdrachten waar je aan gaat werken. Naast Nederlandse opdrachtgevers is er ook contact met diverse organisaties in het Caraïbisch gebied.
In eerdere rondes van het Atelier Veiligheid & Recht is er o.a. aan de volgende vraagstukken gewerkt: Het organiseren en evalueren van een hackaton, de borging van ‘lessons learned’, het terugdringen van geweldsincidenten onder jongeren, het in kaart brengen van milieucriminaliteit of het in kaart brengen van ondermijnende cybercriminaliteit, het verbeteren van de digitale veiligheid van evenementen, online monitoring door de politie, de impact van encryptie, een aanpak tegen racisme en discriminatie in het voetbal, digitale nalatenschap, veilig uitgaan, veiligheid aan boord van schepen, het maken van kennisclips op specifieke kennisgebieden, veiligheid in het openbaar vervoer, smart cities en AVG, liftgebruik in gebouwen tijdens een brand in het buitenland, gevaren van waterstof in de mobiliteit en het organiseren van een symposium met de ‘driehoek’, je kunt heel veel kanten uit!
De uitwerkingen van de opdrachten zullen niet alleen het schrijven van stukken bevatten, we stimuleren juist ook de keuze voor andersoortige beroepsproducten, denk hierbij bijvoorbeeld aan een podcast, een e-learning, een symposium, een documentaire, een implementatieplan, een barrièremodel, een grootscheepse oefening: wat het werkveld vraagt!
Je wordt hierbij begeleid door een docent uit het vakgebied en er komen colleges op basis van de onderwerpen die door jullie worden aangedragen. Ook zijn er verschillende gastcolleges van mensen uit de (veiligheids)praktijk.

Leerdoelen

Opzet van de minor

In het Atelier Veiligheid en Recht ga je aan de slag met veiligheidsvraagstukken of juridische vraagstukken. Hierbij werk je aan meerdere opdrachten tegelijkertijd. Je bent zelf actief betrokken bij het maken van een keuze voor de opdrachten. Je werkt in kleine groepen voor een echte opdrachtgever. Onderzoek ligt bij alle producten aan de basis, maar je werkt vooral aan een beroepsproduct: dus een product waar de opdrachtgever verder mee kan in de praktijk. Een goede voorbereiding op de praktijk voor jou als bijna afgestudeerde HBO-professional!

Ingangseisen

Doelgroep

Minor op advanced niveau: Studenten van de opleiding Integrale Veiligheid moeten zijn toegelaten tot het afstudeerjaar van de opleiding en is voor hen verplicht. Voor studenten buiten de opleidingen van de Thorbecke Academie geldt dat zij moeten voldoen aan de eisen die hun opleiding stelt aan de minor. Wanneer zij een akkoord hebben van hun eigen opleiding, kunnen zij zich inschrijven voor het Atelier Veiligheid en Recht.

Toetsing

Toetsing

Je legt voor het Atelier Veiligheid en Recht een portfolio aan. Dit portfolio bevat de afgesproken uitwerkingen van de praktijkopdrachten waar je aan hebt gewerkt. Daarnaast bevat dit portfolio een reflectiegedeelte waar je kijkt naar je eigen professionele handelen. Op basis van dit portfolio heb je een assessment voor 30 EC.

Aanvullende informatie