Kies op maat

Inloggen Menu

Grip op HRM

In het HR werkveld wordt het steeds belangrijker om besluiten op strategisch en tactisch niveau en de inzet van HR instrumenten en HR interventies te onderbouwen met HR data, ken- en stuurgetallen en cijfers. Het effect van HR beleid meten over langere termijn en op basis daarvan betrouwbare voorspellingen te kunnen doen voor de toekomst is het ultieme doel. Evidence based HR en HR Analytics zijn daarom de topics van deze minor om op deze wijze inzicht te krijgen in en sturing te geven aan de factor arbeid in organisaties en zo meer grip te krijgen op HR. 

Inhoud van de minor

Je gaat aan de slag met het (toekomstig) strategisch beleid van een organisatie. Je kiest daarvoor een of meerdere HR gerelateerde thema’s of vraagstuk (ken) en brengt deze in kaart met behulp van interne en/of externe data en gegevens zodat zichtbaar wordt gemaakt wat het effect is op de mensen en de organisatie. Een dashboard of een andere vorm voor monitoring is het resultaat.  

Vervolgens ga je aan de slag om dit om te zetten naar acties en verbeteringen. Je maakt daarbij een implementatieplan waarbij ook wordt gekeken naar de manier hoe dit in de organisatie geborgd wordt. Hierbij vertaal je op een duidelijke en onderbouwde manier de invloed van cijfers en kengetallen op het beleid van de organisatie en maakt de verandering zichtbaar. Steekwoorden zijn: HRM-vraagstukken, modellen en methodes, ken-en stuurgetallen/HR-data, strategisch beleid, proactief, kritisch en onderzoekend, HR-verbeteringen of innovaties. 

Leerdoelen

Opzet van de minor

De lessen bestaan uit het aanbieden van theorie over het onderwerp en gelieerde vakgebieden en modellen, het leren en oefenen van vaardigheden en gastcolleges van experts uit het werkveld. De opdracht of het vraagstuk onderzoek je in je eigen organisatie waarbij de opdracht ook in tweetallen gedaan kan worden. Aan het einde van de minor lever je naast een portfolio met daarin je onderzoeksverslag, reflectie en peerreviews ook een beroepsprodukt op. Dit is de basis voor het afsluitende assessment. De invulling van het beroepsprodukt zal voor iedereen verschillend zijn omdat iedere organisatie te maken heeft met  andere HR-thema’s op de agenda. De leerdoelen worden gevormd door de kerncompetenties van beroep: professionele beroepshouding; beleid ontwikkelen, uitvoeren en evalueren; veranderingsprocessen; ontwikkelen van individuen/teams/organisaties; match vraag en aanbod; HR-data en daaraan toegevoegd HR-instrumenten. De aanbevolen literatuur van deze minor bestaat uit basis leerboeken HRM aangevuld met meer specifieke literatuur op het gebied van HR Analytics. 

Ingangseisen

Doelgroep en bijzonderheden

Deze minor is bedoeld voor studenten die in deeltijd studeren en ruimte in hun curriculum hebben om voor 30 studiepunten een vrije keuzemodule/minor te volgen.   

Verder is het raadzaam om al een substantieel deel van de studie te hebben gevolgd (ongeveer 90 studiepunten behaald) zodat studenten een goede basis hebt om deel te nemen aan deze minor

Rooster

De lessen vinden plaats op maandagavond tussen 16.00 uur en 22.00 uur.

Toetsing

Toetsing
  • Portfolio  

  • Assessment

Aanvullende informatie

Deze minor wordt aangeboden door de opleiding Human Resource Management B Deeltijd