Kies op maat

Inloggen Menu

Recht in de wijk - 15 EC

In de minor ‘Recht in de wijk’ ga je met een multidisciplinaire bril aan de slag met juridische vraagstukken, die binnen zijn gekomen in het Inclusive Community Lab. Je kunt hierbij denken aan inclusieve arbeidsmarkt, overerving, armoede/bestaanszekerheid, digitaal burgerschap, inclusie en kansengelijkheid.
Je werkt samen met mensen vanuit verschillende expertises aan sociaal juridische componenten van real-life vraagstukken. Aan de hand van het Legal Design Thinking-cyclus werk je toe naar beroepsproducten die aansluiten bij de belevingswereld van de doelgroep en waarin wordt gezocht naar een duurzame oplossing. Ervaringsdeskundigen spelen in dat verband een belangrijke rol. Daarbij is het tevens belangrijk dat de juridische inhoud op een begrijpelijke en toegankelijke manier wordt gepresenteerd en dat er aandacht is voor de menselijke maat.

Inhoud van de minor

Studenten werken 1 dag in de week samen met studenten van andere opleidingen in het Inclusive Community Lab van de NHL Stenden. Die dag werken studenten in teamverband aan vraagstukken die aansluiten bij de thema’s van het Lab. Deze vraagstukken gaan over maatschappelijke thema’s die spelen in de wijk, zoals armoede, schulden, kansengelijkheid en inclusie. Studenten krijgen workshops aangeboden die relevant zijn voor het beantwoorden van (juridische) vraagstukken die samenhangen met die maatschappelijke problemen. Studenten zullen de juridische kant van het maatschappelijke probleem belichten en vanuit dat perspectief meedenken aan duurzame oplossingen.

Leerdoelen

Opzet van de minor

Het lesmateriaal is deels aanbod- en deels vraaggestuurd. Ter ondersteuning van het onderzoek van de studenten worden relevante workshops en gastcolleges gegeven. De bijeenkomsten vinden plaats op de NHL Stenden Hogeschool en in het Inclusive Community Lab (de Doas te Leeuwarden). Ook zullen studenten gewezen worden op interessante literatuur en webinars die zij kunnen volgen. Relevante informatie is te vinden op de Blackboardomgeving en in de Teamsomgeving van het Inclusive Community Lab.
Het overkoepelende leerdoel van de minor is zelfstandig samenwerken in groepsverband onder zekere tijdsdruk. Van de student wordt een grote mate van zelfstandigheid verwacht. Studenten worden hierin begeleid, maar gaan ook onbegeleid zelfstandig aan het werk.
Leeruitkomst
De overkoepelende leeruitkomst waaraan de studenten moeten voldoen:
De student voert, in een multidisciplinair samenwerkingsverband, een deugdelijk en ontwerpgericht onderzoek uit ten aanzien van vraagstukken uit het ICL en ontwikkelt en/of draagt bij aan de ontwikkeling van een passend en juridisch houdbaar beroepsproduct voor de opdrachtgever en de betreffende doelgroep.
De onderliggende beroepscompetenties zijn (HBO rechten cohort 2021)
analyseren (1), adviseren (2), belangen behartigen (3) beslissen (4), organiseren (5) op niveau 2.
Om deze competenties op niveau 2 te kunnen behalen dient de student zelfsturend vermogen en sociaal communicatief vermogen te ontwikkelen en in te zetten.

Ingangseisen

De minor is geschikt voor studenten van diverse opleidingen. 

De minor wordt zowel als 30 EC variant aangeboden als in 2 blokken van 15 EC. In iedere periode ga je met een praktijkopdracht aan de slag. Als je de variant van 30 EC volgt, dan wordt er in beide periodes aan twee verschillende praktijkopdrachten gewerkt. 

Toetsing

Per periode van 15 EC worden twee beroepsproducten opgeleverd die als volgt worden afgetoetst:
1. projectplan (samenwerkingsovereenkomst, personal ambition statement, logboek en reflecties op leerdoelen, leeruitkomst en de totstandkoming van het beroepsproduct).
2. het juridische onderzoeksverslag met een beroepsproduct (deelonderzoek voor het grotere vraagstuk van ICLF), groepsproduct, cijfer 1 decimaal (10 EC)
De minor wordt afgesloten met een mondeling eindassessment. De gemaakte beroepsproducten, het onderliggende onderzoek en leerdoel staan daarbij centraal (individueel product, cijfer 1 decimaal (5 EC)
De minor is een gespiegelde minor en wordt zowel in semester 1 als in semester 2 van elk studiejaar aangeboden als minor van 15 EC en als minor van 30 EC (bij voldoende aanmeldingen).