Kies op maat

Inloggen Menu

Overheidsjurist

Periode 1:

Onderzoek naar recht

Inhoud: Bij deze cursus ga je een annotatie schrijven. Dit betekent dat je bij een uitspraak van een rechterlijke instantie een commentaar gaat schrijven waarbij je ingaat op de relevante feiten en de uitkomst van de procedure en het van toepassing zijnde juridische kader van de uitspraak. Daarnaast werp je een kritische blik op de uitspraak. Voor het geven van een commentaar op een uitspraak dien je eerst te onderzoeken waarover de casus gaat. Vervolgens is het van belang de casus te plaatsen binnen de context van het juiste juridische kader en de daarbij behorende vakliteratuur. Past de uitspraak in de huidige jurisprudentielijn of gaat de rechter om? Wat vind je zelf van deze uitspraak? Voor het schrijven van een annotatie zijn bepaalde onderzoeksvaardigheden nodig. Deze cursus heeft tot doel inzicht te bieden in en verdere vaardigheden op te doen met betrekking tot het doen van onderzoek naar het recht. De cursus beoogt daarmee een voorbereiding te zijn op het afstudeertraject in jaar 4.

Competenties R1 Analyseren R4 Beslissen R6 Professioneel handelen Boks: Onderzoeksvaardigheden

Bemiddelen in het bestuursrecht

Inhoud: Je bent juridisch medewerker bij de afdeling vergunningen in de gemeente Rotterdam. Er is een bouwvergunning verleend voor het bouwen van een bouwwerk op een perceel dat nu nog niet bebouwd is. De buurman heeft bezwaar gemaakt tegen de vergunning, waardoor de bouw dreigt te worden stopgezet. De aannemer dreigt met extra kosten als gevolg van de mogelijke bouwstop waardoor de vergunning aanvrager in financiële problemen zou komen. In deze situatie kies je ervoor om met de betrokkenen in gesprek te gaan om te kijken of er geen oplossing mogelijk is. Dit is een voorbeeld van een situatie; de toetsing kan ook plaatsvinden met een vergelijkbare casus. Je begeleidt dat gesprek samen met een collega, waarna jullie een vaststellingsovereenkomst opstellen. Later gebruik je dit gesprek als casus bij een intervisiegesprek met een aantal collega’s waarmee je regelmatig intervisiebijeenkomsten houdt.

 

Competenties R1 Analyseren R2 Adviseren R3 Belangen behartigen R6 Professioneel handelen Boks: Conflicthanteringsmethode.

 

Analyse strafrechtelijk bewijs

Inhoud: Je bent als politieparketsecretaris werkzaam bij het Openbaar Ministerie. Je hebt als taak om de kwaliteit van de strafdossiers, die naar het Openbaar Ministerie worden gestuurd, zoveel mogelijk te borgen. Je voert daarom een analyse uit waaruit blijkt of het strafdossier voldoende wettig en overtuigend bewijs bevat om tot vervolging over te kunnen gaan. Je rapporteert de uitkomsten van de analyse aan de Officier van Justitie. Je laat daarbij zien dat je de bruikbaarheid van het kennelijke bewijs correct naar waarde kan inschatten. Je past bij deze opdracht toepasselijke wet- en regelgeving en jurisprudentie toe. De rapportage dient kort, bondig en zakelijk geschreven te zijn.

 

Competenties R1 Analyseren R2 Adviseren

Boks: Strafrecht

Periode:2

Onderzoek naar de praktijk

 

Inhoud: Hoe werkt het recht nu precies in de praktijk? Tijdens deze cursus ga je onderzoeken wat het recht in werkelijkheid doet en hoe eventuele verschillen tussen het recht en de praktijk kunnen worden verklaard. Voor het onderzoeken van de werking van het recht in de praktijk is empirisch onderzoek noodzakelijk, dat wil zeggen dat je zelf het onderzoeksveld intrekt. Een van de meest gebruikte methoden om de werkelijkheid te onderzoeken is het interview. Bij deze cursus ga je interviews afnemen bij personen over een van tevoren vastgesteld onderwerp.  Vervolgens ga je interviewgegevens verwerken en analyseren in een verslag. Deze cursus heeft

tot doel inzicht te bieden in en verdere vaardigheden op te doen met betrekking tot het doen

van onderzoek naar de praktijk. De cursus beoogt daarmee een voorbereiding te zijn op het

afstudeertraject in jaar 4.

 

Competenties R1 Analyseren Boks: Onderzoeksvaardigheden

 

 

Dossier handhaving

Inhoud: Je gaat aan de slag met een omgevingsrechtelijke casus waarin sprake is van een overtreding. Deze overtreding is door een derde onder de aandacht van de gemeente gebracht. In deze brief wordt het college van burgemeester en wethouders verzocht over te gaan tot handhavend optreden. Je kruipt in de rol van de handhavingsjurist die binnen de gemeente dit verzoek dient te behandelen. Je dient namens het college van burgemeester en wethouders het primaire besluit op dit verzoek op te stellen (max. 2 A4). Een dergelijk besluit is vatbaar voor bezwaar. Indien bezwaar wordt gesteld, dan moet het primaire besluit in de regel door de betrokken ambtenaar worden verdedigd voor de bezwaaradviescommissie. Daarnaast dien je daarom een verslag op te stellen van een zitting bij de bezwaar adviescommissie om hiermee ervaring op te doen.

 

Competenties R1 Analyseren R3 Belangen behartigen R4 Beslissen

Boks: Omgevingsrecht Bestuursprocesrecht

Bezwaardossier sociale zekerheid

 

Inhoud: Je bent bezwaar/beslismedewerker bij het UWV. Je werk bestaat uit het behandelen van een bezwaardossier op het gebied een WIA-uitkering (langdurige arbeidsongeschiktheid). Aan het begin van de cursus krijg je een dergelijk bezwaardossier uitgereikt waarin je het bezwaarschrift van de bezwaarmaker vindt en stukken over zijn feitelijke achtergrondsituatie. Aan de hand van die schriftelijke stukken werk jij het bezwaardossier verder uit. Zo hoor je vragen te stellen indien het dossier je ontoereikende informatie geeft over de verdere behandeling van het bezwaarschrift. In dat geval dien je bij de bezwaarmaker informatie op te vragen. Vervolgens stel je zelfstandig de beslissing op bezwaar op. Na afloop reflecteer je over wat er wel en niet goed ging. Gedurende de gehele procedure heb je de mogelijkheid om via de e-mail de bezwaarmaker en je teamleider (de docent) te contacteren voor wat betreft het opvragen van informatie en aanleveren (en goedkeuren) van stukken. Competenties R1 Analyseren R3 Belangen behartigen R4 Beslissen R5 Organiseren R6 Professioneel handelen
Boks: Sociaal zekerheidsrecht.

Leerdoelen

Bemiddelen in het bestuursrecht

Bemiddelingsgesprek

Studenten voeren in tweetallen het bemiddelingsgesprek met aanvrager en bezwaarmaker. Na het bemiddelingsgesprek stellen ze gezamenlijk een vaststellingsovereenkomst op. Het gesprek en de vaststellingsovereenkomst worden individueel beoordeeld met één rubrics-beoordelingsformulier.

Leerdoelen

De student:

  • exploreert in een bemiddelingsgesprek de positie van de vergunningaanvrager en de bezwaarmakerdoor actief te luisteren en op het juiste moment de juiste interventies te plegen.
  • achterhaalt met een medestudent in een bemiddelingsgesprek de wensen, zorgen en belangen van de vergunningaanvrager en bezwaarmaker.
  • begeleidt met een medestudent de onderhandeling volgens de methode principieel onderhandelen over de verschillende opties die uit de wensen, zorgen en belangen van de vergunningaanvrager en bezwaarmaker voortkomen.
  • vat met een medestudent samen wat de vergunningaanvrager en bezwaarmaker hebben afgesproken en legt dit vast in een vaststellingsovereenkomst die voldoet aan de norm van de Nederlandse federatie Mediators.
  • kan met een medestudent de regie voeren in een bemiddelingsgesprek zodat alle fasen van het bemiddelingsproces in de juiste volgorde worden doorlopen.

Intervisie:

Na het bemiddelingsgesprek is er een intervisiebijeenkomst met in totaal ongeveer zes tot acht studenten. In de intervisiebijeenkomst reflecteert de student op hoe het gesprek is gelopen, ontvangt de feedback daarop en geeft het ook feedback aan de mede-intervisoren volgens de regels van de gekozen intervisiemethode.

Leerdoelen

De student:

  • geeft en ontvangt in een intervisiegesprek feedback volgens de feedbackregels op zijn rol als bemiddelaar en de student kan in een intervisiegesprek reflecteren op zijn rol als bemiddelaar.

 

Analyse strafrechtelijk bewijs

Iedere student krijgt een strafdossier toebedeeld. De student dient na te gaan of er al dan niet voldoende wettig en overtuigend bewijs voorhanden is om succesvol tot vervolging over te kunnen gaan. De student beschrijft de bevindingen hierover richting de Officier van Justitie in een zo kort, bondig en volledig mogelijke rapportage, inclusief vervolgingsadvies.

Leerdoelen

De student kan:

  • de bestanddelen van de toepasselijke wetsartikelen benoemen en toepassen;
  • de verschillende strafrechtelijke bewijsmiddelen benoemen en onderscheiden;
  • de bruikbaarheid van bewijsmiddelen op een correcte manier naar waarde inschatten;
  • voor toepassing van de bestanddelen en voor gebruik van bewijs relevante jurisprudentie toepassen op de casus;
  • kort en bondig, maar toch zo volledig mogelijk rapporteren;
  • een zakelijke schrijfstijl hanteren.

 

Periode 2:

Onderzoek naar de praktijk

Leerdoelen

Na afloop van de cursus is de student in staat om:

  • een geschikte vorm van het interview te kiezen
  • geschikte interviewvragen te formuleren in relatie tot het onderwerp
  • de juiste respondenten te selecteren en te benaderen voor een interview
  • de gegevens van de afgenomen interviews te transcriberen en te analyseren aan de hand van een geschikte techniek de geanalyseerde interviewgegevens aantrekkelijk te presenteren in een onderzoeksverslag.

 

Dossier Handhaving

Schriftelijke document dat zelfstandig wordt gemaakt.

Leerdoelen

De student:

  • is in staat om een omgevingsrechtelijke casus te analyseren;
  • past het leerstuk handhaving correct toe op een omgevingsrechtelijke casus;
  • laat het taalgebruik en de argumentatie het doel van het besluit ondersteunen.

 

Bezwaardossier sociale zekerheid

Studenten werken in een bezwaardossier

Leerdoelen

De student kan:

  • het sociale zekerheidsrecht en algemeen bestuursrecht correct toepassen in het opstellen van een schriftelijke beslissing op bezwaar.
  • het sociale zekerheidsrecht en algemeen bestuursrecht correct toepassen in het opstellen van een vragenbrief.
  • een bezwaardossier aanleggen en beheren. op basis van feedback van zijn senior reflecteren op het invullen van de rol.

Ingangseisen

Toegang is voorbehouden aan studenten van andere HBO-rechten opleidingen van andere hogescholen of bachelor studenten rechtsgeleerdheid van universiteiten.

Literatuur

Onderzoek naar recht:

Verplicht: G.A.F.M. van Schaaijk, Praktijkgericht juridisch onderzoek, Boom Juridisch Den Haag. 2019

Aanbevolen: V.A. Meijer, S.A. Alisentono e.a. Wegwijs in praktijkgericht (sociaal)juridisch onderzoek: In 11 stappen wegwijs naar je afstuderen. Boom Juridisch Uitgevers. 2019

Bemiddelingsgesprek: door de docent ter beschikking te stellen studiemateriaal op Moodle.

Analyse strafrechtelijk bewijs: door de docent ter beschikking te stellen studiemateriaal op Moodle.

Onderzoek naar de praktijk:

V.A. Meijer, S.A. Alisentono e.a. Wegwijs in praktijkgericht (sociaal)juridisch onderzoek: In 11 stappen wegwijs naar je afstuderen. Boom Juridisch Uitgevers. 2019

Dossier handhaving:

Handleiding voor en door gemeenten van de Vereniging voor Nederlandse Gemeenten Den Haag: 2019.

Bezwaardossier sociale zekerheid: Door de docent ter beschikking te stellen studiemateriaal op Moodle.

Rooster

Bij de Hogeschool Inholland-vestiging aan de Posthumalaan 90 in Rotterdam, bij het domein Business, Finance and Law.

Toetsing

Beroepsopdrachten.

Aanvullende informatie

Onderwijsperiode aanbod: eerste twee perioden van het collegejaar ( begin september t/m eind januari)

 

Aanmelden is mogelijk tot 3 juni.

Informatieverzoeken naar: Crystal Groos