Kies op maat

Inloggen Menu

Social Impact Island @Sluislab - 2023-2024

Wil jij meehelpen om van Zeeburgereiland een bruisende, duurzame en aantrekkelijke plek te maken voor iedereen? Doe dan mee met Social Impact Island.
Midden in het Amsterdamse IJ ligt een bijzonder eiland dat de komende jaren uit zal groeien tot een groen en waterrijk nieuw stadsdeel voor 20.000 Amsterdammers.
Met jouw creativiteit ontwerp je vernieuwende oplossingen die laten zien hoe we met events, communicatie, media, technologie en toerisme op een bijzondere manier bijdragen aan een toekomstbestendig stadseiland.

Wat is Social Impact Island @ Sluislab?
Social Impact Island wordt georganiseerd door Sluislab, de plek voor sociale innovatie op Zeeburgereiland. Een belangrijk motto van Sluislab is: impact moet je maken!

Want aan prachtige presentaties alleen hebben partners en bewoners niet veel. Sluislab helpt jou en je team daarom je concept te realiseren. Zo zorgen we er samen voor dat bewoners ook echt ervaren dat hun stad op een aantrekkelijke manier leefbaarder wordt. Studenten maakten bijvoorbeeld de Buurtkoffer, een pop-up ontmoetingsplek, de Baggerbak, de eerste buurttuin op het eiland, en Queertet, een kwartetspel als gespreksstarter over de queercultuur.

Impact maken doe je natuurlijk niet vanuit je leslokaal, maar op de plek waar het moet gebeuren en samen met de mensen die er wonen en werken. Daarom verken je het gebied en werk je met bewoners vanuit onze eigen studio in broedplaats Baggerbeest. Vanaf je eigen plek op het eiland kun je ook gemakkelijk samenwerken met Urban Resort, Gemeente Amsterdam, SAIL en andere partners van het lab.

Wat ga je doen?
Bij Social Impact Island staat placemaking centraal. Dat betekent dat je samen werkt met bewoners en ondernemers, onderzoekers en kunstenaars om van het eiland een aantrekkelijke en toekomstbestendige plek te maken voor iedereen.

Ter ondersteuning van je werk aan de uitdagende vraagstukken volg je verschillende workshops en masterclasses over onder andere Placemaking, Design Thinking, Authentic Leadership en Societal Impact Design. 

Jij bepaalt, met je team, de richting van de oplossing en krijgt daarbij hulp van experts op het gebied van bijvoorbeeld evenementorganisatie, mediaproductie en grootstedelijke vraagstukken. Je gaat er daarnaast geregeld op uit voor fieldtrips in Amsterdam.

Vraagstukken
Uitdagingen binnen Social Impact Island (kunnen) van semester tot semester veranderen. Ze zijn afhankelijk van de partners die bij het semester horen. Voorbeelden van uitdagingen en partners in september 2023 zijn:

SAIL op Zeeburgereiland
SAIL is het grote nautische evenement dat elke vijf jaar op het IJ gevierd wordt. Het is een geweldig feest van een week, met meer dan een miljoen bezoekers. Maar hoe zorg je er nu voor dat Amsterdammers zich ook de rest van het jaar sterker verbonden voelen met het IJ, de haven en haar geschiedenis? Stichting SAIL vraagt jou en je team om een verrassend experiment te ontwikkelen waardoor bewoners van Zeeburgereiland hun relatie met het IJ versterken.

Broedplaats Baggerbeest: culturele evenementen voor de nieuwe hotspot op Zeeburgereiland
In augustus 2023 opent broedplaats Baggerbeest, de creatieve hotspot van Zeeburgereiland, haar deuren: het is de nieuwe ontmoetingsplek voor studenten en bewoners, en een creatieve mix van muziekpodium, horeca, werkplaatsen voor kunstenaars en ontwerpers en de nieuwe thuishaven van Sluislab. Urban Resort, ontwikkelaar van Baggerbeest, wil met een publieksprogramma nieuwe bewoners van het eiland bereiken. Urban Resort daagt je uit om een aantrekkelijk en creatief cultureel programma van activiteiten en evenementen voor nieuwe bewoners te ontwikkelen en realiseren.

Leerdoelen

We werken met drie overkoepelende leeruitkomsten.

Experimenteren
Op basis van analyse en via een proces van herhaling en ontwikkeling ontwerpt en maak je creatieve oplossingen voor complexe problemen uit de stedelijke omgeving. Dit gebeurt in samenwerking met partners uit de beroepspraktijk en uit andere disciplines binnen de creatieve sector.

Interdisciplinaire samenwerking
Je brengt jouw eigen (professionele) expertise in en maakt gebruik van dit perspectief. Een actieve rol binnen het teamwork en een constructieve  werkhouding leiden tot een gezamenlijk, oplossingsgericht resultaat.

Professionalisering
Jij stuurt je professionele ontwikkeling proactief aan door inhoudelijke keuzes te maken en persoonlijke leerpunten en SMART-leerdoelen te formuleren. Met ontvangen feedback op je professionele gedrag kan je reflecteren op je werk.

Ingangseisen

  • Je bent een 3e jaars bachelor-student (of hoger), of een Associate Degree-student in de laatste fase van je studie
  • Je bent enthousiast, creatief, innovatief en je kan zelfstandig werken
  • Je hebt zin om samen met stakeholders en medestudenten complexe uitdagingen aan te pakken
  • Jouw ontwikkelingen stuur je zelf aan door je eigen leerdoelen op te stellen
  • Je wil zelf je studiepad kiezen, ondersteund door coaching en door je medestudenten
  • Je staat open voor nieuwe vormen van opleiding en toetsing, het showcase portfolio en bewuste reflectie op je eigen acties

Rooster

Je bent gemiddeld 4 dagen per week in het lab.

Toetsing

Groepsproject & Individueel Portfolio