Kies op maat

Inloggen Menu

Film (NL) - 2023-2024

Ben je verslaafd aan films kijken? Zit verhalen vertellen in je DNA of ben je met een camera in je handen opgegroeid? Of ben jij dat organisatorische talent dat ieder project laat lopen als een geoliede machine?  

In de Film module komt jouw fascinatie voor films perfect van pas. Hier leer jij door te doen. Van scenarioschrijven tot financieringsplannen pitchen. Van intense dagen op de filmset tot het uitwerken van een marketingplan. Verschijnt jouw script straks op het grote doek, of werk jij achter de schermen mee aan de volgende kaskraker?

In deze module zet je jouw filmverslaving in om het onderste uit de kan te halen: jij wilt weten hoe het écht zit. Je leert films te begrijpen, bedenken, maken en verspreiden. Je krijgt daarnaast de kans om jouw script te vertonen op het witte doek.

Bewegend beeld reikt tegenwoordig bovendien veel verder dan de filmbranche alleen. Reclames zitten in elkaar als mini-films, in games zie je ‘cutscenes’ die het verhaal tonen en binge-waardige series op Netflix zijn filmischer dan ooit. De kennis en skills die jij opdoet in deze module komen dan ook van pas voor alle soorten audiovisueel drama. Van een eenmalige opname tot een meerdelige serie, van artistieke parels tot commerciële projecten.

Uiteraard kun je met de grondige basiskennis die je hier opdoet ook als crewlid aan de slag op een fictieproject, of stagelopen bij een groot productiehuis. Ook creëer en geef je je marketing- en presentatieskills een overtuigende impuls.

Films maken doe je niet alleen. Het is een groepsproces, en iedereens inbreng is cruciaal voor het eindresultaat. Of je nou bedenker, leider, planner of uitvoerder bent. Teamwork dus, voor mensen met lef.

Je leert door te doen. Van scenarioschrijven tot financieringsplannen pitchen. Van intense dagen op de filmset tot het uitwerken van een ijzersterk marketingplan.  

In deze module duik je in de wereld van films:

 • Je bouwt aan je kennis en skills door professionals uit het werkveld te interviewen. Van scenaristen en producenten tot regisseurs en editors, van cameramensen en componisten tot sound designers. Je voelt ze aan de tand en leert van hun ervaring.
 • Je schrijft je eigen korte filmscenario in een genre naar keuze.
 • Samen met je team kies je één van jullie scripts om door te ontwikkelen. Met crowdfunding en pitches krijg je dit filmproject écht van de grond.
 • Actie! Leg je verhaal vast op beeld en monteer een korte fictiefilm die van het beeld spat.
 • Je maakt een marketingplan inclusief catchy filmposter en boeiende trailer. Je vertoont je film tijdens de première-avond in een echte bioscoop of filmhuis. Wie weet ga jij naar huis met een welverdiende award!


Zit jij nu aan je scherm gekluisterd? Ready, set, action – tijd om je in te schrijven!

Leerdoelen

Je ontwikkelt je in deze module tot ware expert in de filmindustrie. Met een sterke basiskennis kun jij straks aan de slag voor uiteenlopende bedrijven. Van grote commerciële tot kleinere non-profit organisaties en alles daartussenin.

Je weet hoe je storytelling als krachtige tool inzet en je beheerst beeldtaal tot in de puntjes. Van fictie tot non-fictie, van documentaire tot reclame.

Een filmproject is als een microcosmos voor verschillende ambitieuze projecten en werkvelden. Na de module voel jij je als een vis in het water in dit soort settings, waar ambitie er bij iedereen vanaf spat.

Na afronding van deze module ben jij divers inzetbaar, bijvoorbeeld als:

 • Uitvoerend producent of lineproducent, productieassistent of runner
 • Productieleider, locatiemanager of locatiescout
 • Opnameleider, regieassistent of itemregisseur
 • Camjo, camera-assistent of lichtassistent/best boy
 • Marketingmanager, distributiestrateeg of conceptontwikkelaar

Ingangseisen

Wil jij alles weten over de filmindustrie? Ben je een geboren scriptschrijver? Wil jij van je filmverslaving je beroep maken? Wij horen graag waarom jij de geschikte student bent voor de module Film. Schrijf je motivatie in een korte brief van minimaal 250 tot maximaal 500 woorden en verstuur deze aan de moduleleider: Gideon van Eeden: Gideon.vanEeden@inholland.nl.

In jouw brief vertel jij:

 • Over jouw sterke affiniteit met film, verhalen vertellen en visueel denken; OF waarom jij het organisatorisch talent bent dat we zoeken;
 • Welk filmgenre jouw belangstelling en nieuwsgierigheid wekt;
 • Over je motivatie, ambitie, betrokkenheid én beschikbaarheid. We verwachten namelijk dat je voor de volle 100 procent aanwezig bent bij de lessen en coachingsessies.

Rooster

Voor deze module heb je een flinke drive nodig. Ga ervan uit dat je minimaal 40 uur per week besteedt aan lessen en opdrachten.

In deze module leer je op een diverse manier. Je volgt colleges, trainingen en masterclasses, onder andere van professionals uit het werkveld. Je gaat zelfstandig aan de slag en werkt samen met medestudenten onder begeleiding van coaches.

Zonder inspiratie geen creativiteit. Daarom gaan we regelmatig naar bijvoorbeeld EYE, Pathé en filmfestivals.

Leg je outfit voor de rode loper maar vast klaar: deze module komt namelijk tot een feestelijk einde tijdens de première-avond in een echte bioscoop.

Toetsing

Narratologie & Cinematografie (10EC)
Je interviewt een professional uit het werkveld binnen een van de zes vakdisciplines scenario, regie, camera, montage, geluid of productie. In dit interview wil je alles te weten komen over de motivatie en inspiratie van de professional. Je monteert het tot een korte filmische mini-docu, waar je ook een verantwoordingsverslag bij maakt.

Scenario (5EC)
Hier leer je om een idee uit te werken voor een verhaal dat alle potentie heeft om filmisch vertolkt kan worden. Je werkt aan de ontwikkeling van je eigen scenario (script) via een iteratief proces. Je maakt een definitief script met een verantwoordingsverslag. Samen met je team kies je het beste scenario uit dat jullie hierna echt gaan realiseren.

Pitch Deck (5EC)
Met een Pitch Deck overtuig je diverse stakeholders van de kracht van je idee; het is als een vertaalslag van concept naar project. Je leert hoe je in een Pitch Deck het idee, de visie, de production value en zakelijke overwegingen communiceert op een visueel aantrekkelijke manier.

Productie (5EC)
Je doorloopt de productiefases: pre-productie, de opnamedagen en postproductie. Het eindresultaat is een ambitieuze korte film die klaar is voor het grote doek. In teamverband werk je aan een evaluatieverslag om te laten zien wat je geleerd hebt.

Marketing (5EC)
Met je team ontwikkel je een ijzersterk marketing- en communicatieplan met jullie eigen film als casus. Verder maak je een presskit, trailer, poster en organiseer je de première in een echte bioscoop of filmhuis.

Aanvullende informatie

Voor draaidagen kun je apparatuur van Inholland gebruiken. In het belang van production-value ga je als team extra budget voor je film crowdfunden.

Daarnaast heb je een eigen laptop of desktopcomputer nodig met (een werkende kopie van) Adobe Premiere Pro.

Goed om te weten: deze track vraagt veel motivatie, toewijding en energie. In de filmbranche kennen we geen 9-tot-5-mentaliteit: een film maken kost tenslotte veel tijd en inspanning. Ben jij er klaar voor?

 

Het kan gebeuren dat er te weinig aanmeldingen zijn voor een module, waardoor deze geannuleerd moet worden.