Kies op maat

Inloggen Menu

Praktijkondersteuner huisarts somatiek (POH)

Inhoud:

Theoretisch en praktische beroepsvoorbereiding op de rol van praktijkondersteuner in de huisartsenpraktijk (POH somatiek).

Je leert zelfstandig consulten te voeren als praktijkondersteuner bij patiënten met chronische somatische ziekten (hart en vaatziekten (CVRM), COPD, astma en diabetes mellitus type 2 (DM2))
Het is een mooie variant op het beroep van HBO verpleegkundige, die haar eigen patiënten zal ontvangen in de wachtkamer na doorverwijzing van de huisarts.

Het onderwijs bevat de volgende onderdelen:

1.Een goede kennisbasis d.m.v. weblectures, responsiecolleges en casus-gestuurd onderwijs.


2.Een uitgebreide training consultvoering, bestaande uit:

  1. communicatie: motiverende gespreksvoering, shared decision making, LSD, specifieke vragen stellen, de opbouw van een consult.
  2. het voeren van een vakinhoudelijk verpleegkundig consult, welke informatie vertel je en op welke wijze. Wanneer wordt er doorverwezen naar andere disciplines?
  3. Het kunnen toepassen van specifieke vaardigheden zoals het interpreteren van een spirometrie uitslag, labuitslagen, het opstellen van een CVRM risicoprofiel, geven van inhalatie instructie, afnemen van een enkel-armindex.
  1. In projectvorm wordt gewerkt (in subgroepen van 3-5 studenten) aan één opdracht gericht op het opstellen van een zorgplan bij een patiënt met een hoog risico op hart- en vaatziekten en diabetes mellitus type 2.

De competenties uit het landelijk functieprofiel POH (LHV, 2017) vormen de leidraad van de competenties die de student moet behalen. De competenties zijn volgens de CanMED’s rollen ingedeeld.

Ingangseisen

Voor Inholland verpleegkunde studenten geldt de volgende ingangseis: minoren zijn alleen toegankelijk voor studenten die de onderwijseenheden tot en met jaar 2 hebben behaald.

Voor studenten buiten Inholland geldt de ingangseis dat je een voltijd zorg en welzijn opleiding volgt en de ingangseis van de betreffende Hogeschool. 

Literatuur

Wordt aangeboden in de vorm van weblectures en website-verwijzingen. Leidraad voor het keuzevak zijn de NHG-standaarden CVRM, chronische nierschade, perifeer arterieel vaatlijden, diabetes mellitus type 2, astma bij volwassenen en COPD.

Rooster

Het is een voltijd programma, maar er wordt gestreefd naar drie lesdagen per week. Daarnaast zelfstudie en één opdracht uitwerken met een subgroep van 3-5 studenten.

Toetsing

Een casusgerichte stationstoets waarbij het consult wordt gesimuleerd met een trainingsacteur, daarna wordt de kennis getoetst door een assessment één-op-één met een docent.

Daarnaast wordt een groepsopdracht waarin een zorgplan gericht op CVRM en DM2 gemaakt wordt beoordeeld.

Aanvullende informatie

Dit keuzevak levert vrijstellingen op t.a.v. het officiële diploma POH van de Inholland academy (post Hbo).
Het vrijstellingen traject bij de academy na HBOV diplomering bestaat uit voornamelijk stagelopen en het doen van een eindopdracht. Je dient je binnen 2 jaar na afronding van het keuzevak te melden bij de Inholland academy voor toelating tot het vrijgestelde traject. Je krijgt hierbij ook reductie op de cursusprijs.