Kies op maat

Inloggen Menu

Prototype the Future

Speculatief design draait om verbeeldingskracht en heeft tot doel nieuwe perspectieven te openen over hoe wij ons leven in het heden maar vooral ook in de toekomst zouden kunnen inrichten. De maatschappij is constant in beweging en onderhevig aan sociale en technologische ontwikkelingen. Door speculatieve scenario's te ontwikkelen en speculatieve ontwerpvoorstellen om te zetten in tastbare prototypes, hebben ontwerpers de kracht om onze collectieve toekomst te beïnvloeden.

In de minor Prototype the Future worden studenten uitgedaagd om toekomstige trends, technologieën, wetenschappelijke inzichten en maatschappelijke ontwikkelingen te onderzoeken en een kritische positie in te nemen ten opzichte van deze ontwikkelingen. Door kritische debatten, lezingen, prototyping workshops, collectief en persoonlijk ontwerponderzoek, worden studenten uitgedaagd om hun eigen kritische visie te creëren op toekomstige mogelijkheden resulterend in tastbare producten, zoals kritische speculatieve verhalen, meeslepende interacties en innovatieve producten.

Dit programma is perfect geschikt voor studenten die enthousiast zijn om de toekomst kritisch te verkennen door middel van speculatief ontwerp, design research en technologie, om hun eigen (artistieke) praktijk te versterken. Dit programma biedt een internationale context met interdisciplinaire teams van experts en studenten.

Leerdoelen

Prototype the Future draait om het leren uitvoeren van praktijkgericht onderzoek in de context van speculatief ontwerp. Tijdens de opleiding leer je je ontwerpvaardigheden uit te breiden, experimenten uit te voeren en werk te maken om nieuwe kennis en inzichten te verwerven. Daarbij doe je ervaring op met verschillende onderzoeksmethoden en -technieken. Hiermee bereid je je voor op het doen van ontwerpend onderzoek in het kader van je toekomstige beroepspraktijk als ontwerper of kunstenaar.

De minor Prototype The Future brengt je in aanraking met complexe vraagstukken en heeft een interdisciplinaire benadering van de ontwerppraktijk. Om resultaten te behalen, werken de deelnemende studenten nauw met elkaar samen.

Deze minor is een samenwerking tussen de opleiding Communicatie en Multimedia Design (Breda) en St. Joost School of Art & Design.

Ingangseisen

Je bent een gemotiveerde (CMD/AKV) student met een intrinsieke interesse op het gebied van ontwerpend onderzoek en speculatief design.

AANBEVOLEN MINDSET VOOR DEZE MINOR

- Je bent niet bang om nieuwe vaardigheden te leren en te werken met mediatechnologie.
- Je bent geïnteresseerd om nieuwe vergezichten te verkennen in speculatief ontwerp en je wilt je kennis van ontwerpend onderzoek en technologieën uitbreiden.
- Je werkt graag in een dynamische leeromgeving met een grote mate van zelfstandigheid.
- Je neemt verantwoordelijkheid voor je eigen leerproces en voor de prestaties van je team.
- Jouw doel is om van anderen en jouw eigen inspanningen te leren. Je staat open voor feedback van je peers, docenten en experts uit het werkveld.

 

TOELATINGSEISEN

- Je staat momenteel ingeschreven aan een Nederlandse hbo instelling of Universiteit of bij een buitenlandse uitwisselingspartner van Avans Hogeschool.

- Je hebt de aanbevolen mindset en voelt dat je in het profiel past.

- Propedeuse van een hbo opleiding behaald.

Mocht je vragen hebben, neem contact op met Frederik Deschuytter. Email: f.deschuytter@avans.nl

Rooster

Het programma start op 28 augustus 2023 en loopt tot en met 26 januari 2024. Het heeft een totale duur van 30 ECTS. Er is ook een mogelijkheid om alleen het eerste deel van het programma te volgen, bestaande uit 15 ECTS dat loopt van 28 augustus 2023 tot en met 3 november 2023.

Het programma heeft een werklast van 40 uur per week - het hele semester door. Je hebt gemiddeld 20 uur aan workshops en lessen per week.

Toetsing

Je persoonlijke vooruitgang en ontwikkeling wordt besproken in sessies met je docenten en met andere studenten. Opdrachten worden individueel en in kleine groepen uitgevoerd. Er wordt getoetst op drie criteria: ontwerpend onderzoeksvaardigheden, speculatief ontwerp en prototype.

Aanvullende informatie

Tijdens het programma bezoeken we exposities, evenementen en professionals in het veld. De meeste gemaakte onkosten worden vergoed door Avans Hogeschool, maar de reiskosten zijn voor eigen rekening.

Aanvullende informatie

Let op: Avans-opleiding gekoppeld aan de deze minormodule is:

Communication & Multimedia Design Breda (CMD-B)

Deze informatie heb je nodig voor de inschrijving in Studielink.

Om je aan te melden dien je:

  • de Kies op Maat leerovereenkomst te downloaden. Vul deze in en zorg dat deze ondertekend wordt door de betrokken partijen:
    -       Jijzelf
    -       Thuisinstelling
    -       Opleiding CMD / Avans Creative Innovation van Avans Hogeschool (gastinstelling).
  • de volledig ingevulde en door de drie partijen ondertekende leerovereenkomst naar Ellen Kroes (erm.kroes@avans.nl) te mailen in één pdf.
  • een kopie van je Propedeusediploma naar de studentenadministratie: studentenadministratie@avans.nl te mailen. Zet in het onderwerp dat het om een kopie diploma betreffende je aanmelding voor een minor gaat.
  • een origineel Bewijs van Betaald Collegegeld 2023-2024 op te vragen bij je eigen thuisinstelling. Dit kan bij de studentenadministratie of lesgeld-administratie. Dan kan Avans zien dat jij daar betaald hebt. 
  • Daarnaast schrijf je je via studielink in.