Kies op maat

Inloggen Menu

BIM (Building Information Modeling), Digitalisering en Virtueel Bouwen

Helaas de minor zit vol. Inschrijving is niet meer mogelijk.

BIM, Digitalisering en Virtueel Bouwen zijn dé actuele ontwikkelingen in de bouw- en infrasector. Wil jij hier na je studie mee aan de slag? Zorg dan dat je kan BIM’men!

BIM, digitalisering en virtueel bouwen veranderen het totale werkveld. De inhoud van deze minor omvat alle aspecten van die verandering. Het gaat over samenwerken, communiceren, informatiemanagement, modelleren, gegevens, standaarden, afspraken, contactvormen, randvoorwaarden, plannen en nog veel meer. Vooral informatietechnologie speelt een belangrijke rol.

Wil jij BIM’men in de praktijk bij bedrijven die koploper zijn op dit gebied? Wil jij je kennis actualiseren en uitbreiden door het opdoen van uitgebreide praktijkervaring, interactieve sessies met experts in workshops, onderzoek en uitwisseling van ervaringen met andere studenten? Wil jij diepgaande hands-on ervaring met verschillende tools? Dan is deze minor een heel verstandige keuze voor jou.

Leerdoelen

De aandachtsgebieden zijn: modelleren, samenwerken en informatiemanagement.

De leerdoelen zijn gebaseerd op de rollen en competenties zoals opgesteld door de BouwDigitaliseringsRaad (BDR). De kenniskaarten zijn het meest belangrijk. Deze vind je hier.

Ingangseisen

  • Je bent derde- of vierdejaarsstudent aan een bacheloropleiding in de Built Environment (Bouwkunde, Bouwtechnische bedrijfskunde, Civiele Techniek, Ruimtelijke Ontwikkeling, informatica, business IT of management .)
  • Je hebt je propedeuse behaald

Rooster

BIM’men leer je niet alleen in de collegebanken. BIM’men leer je vooral door het te doen, in de praktijk. BIM’men is een werkwoord. Iedere week van de minor is een fulltime werkweek die als volgt is ingedeeld:

  • Drie praktijkdagen bij een bedrijf dat erkend koploper is in BIM, digitalisering en virtueel bouwen. Voorafgaand aan de minor ga je zelf op zoek naar een geschikt bedrijf. Hierbij kun je gebruik maken van een lijst met bedrijven waar Avans al contact mee heeft. Tijdens de minor lever je binnen jouw bedrijf een bijdrage aan een concreet BIM project of concrete ontwikkeling op het gebied van digitalisering en virtueel bouwen. Na afloop van de minor kun je terecht zeggen dat je praktijkervaring hebt op dit gebied.

 Lees hier de ervaringen van student Tom, die tijdens zijn minor meeliep bij Based in Tilburg.

  • Op de BIM tools dag leer je werken met tools naar jouw keuze (bijvoorbeeld Revit, Archicat, Solibri of Dynamo) of andere tools die passen in jouw traject. Je bouwt je vaardigheden op met één tool uit de categorie samenwerken, één tool uit de categorie modelleren en één tool uit de categorie informatiemanagement.
  • Een dag op school waar je in aanraking komt met docenten en andere BIM experts. Zij maken je wegwijs in de wereld van BIM, digitalisering en virtueel bouwen door middel van uitdagende opdrachten en workshops. Daarnaast hoor je inspirerende verhalen uit de praktijk en wissel je ervaringen uit met je medestudenten.

Toetsing

In deze minor kunnen 30 EC behaald worden. Hierbij worden de volgende toetsen gehanteerd:

  1. Praktijkdagen: Verslag, 18 credits
  2. BIM tools: Portfolio, 6 credits
  3. Workshops: Portfolio, 6 credits

Aanvullende informatie

Locatie:

Een deel van de activiteiten vindt plaats op externe bedrijfslocaties. De lesactiviteiten in de meeste gevallen bij Avans in Den Bosch.

Let op:

De Avans-opleiding gekoppeld aan deze minormodule is:

  • Bouwkunde ‘s-Hertogenbosch (BOU-H)

Deze informatie heb je nodig voor de inschrijving in Studielink