Kies op maat

Inloggen Menu

CO2-negatief Ontwerpen

Deze minor is vol. Inschrijven niet meer mogelijk.

In deze minor leer je alles over ontwerpend onderzoeken met snel hernieuwbare materialen. Bekijk in deze video een project van het afgelopen jaar.

De klimaatverandering is het zorgenkindje van onze tijd. We willen voorkomen dat de aarde buitensporig opwarmt, dus moeten we CO2 en andere broeikasgassen uit de atmosfeer halen. Dit is niet enkel een zorg voor wetenschappers en politici, maar voor iedereen! Ook voor jou. Als ontwerper van de gebouwde omgeving.

Deze minor is opgezet vanuit het lectoraat Biobased Bouwen. Je maakt kennis met de mogelijkheden die je hebt als toekomstig stedelijk planner, projectontwikkelaar, aannemer, constructeur, bruggenbouwer, kunstenaar of architect om bij te dragen aan een betere gebouwde omgeving en dus ook: een betere toekomst voor de planeet en haar bewoners. Bekijk hier de presentatie.  

Let op: er zijn maar 40 plekken. Wie het eerst komt, wie het eerst maalt!

Leerdoelen

  • Vertrouwd raken met hernieuwbare (bouw-)materialen
  • Hoe kunnen deze materialen helpen om het CO2-niveau in de atmosfeer te doen dalen?
  • Hoe kunnen deze materialen ingezet worden binnen de gebouwde omgeving?
  • Het ontwerpen van een "CO2-negatieve" wijk, gebouw, straat, brug of kunstwerk. Mét aandacht voor waterbeheer, voedselbeheer, energiebeheer, transportbeheer en circulariteit

Ingangseisen

  • Je bent derde- of vierdejaarsstudent aan een bacheloropleiding in de Built Environment (Bouwkunde, Civiele Techniek, Ruimtelijke Ontwikkeling), OF:
  • Je bent derde- of vierdejaarsstudent aan de Kunstacademie (Beeldende Kunst, Ruimtelijk Ontwerp)
  • Je hebt je propedeuse behaald

Wenselijk aanvullend profiel:

  • Je bent begaan met de klimaatproblematiek
  • Je wil als (deel)ontwerper van de gebouwde omgeving iets betekenen voor het klimaat

Rooster

Het programma bestaat uit een fulltime werkweek, waarbij op alle dagen activiteiten geroosterd kunnen worden.

Er zijn 2 perioden van 10 lesweken.

Periode 1:

  • Bouwen met Snel Hernieuwbare Materialen (3EC)

We beginnen de minor met het maken van een bouwwerk in snel hernieuwbare materialen. Met alle deelnemers van de minor gaan we aan de slag en bouwen we in 2 weken een bouwwerk. Op die manier leer je de eigenschappen van meerdere materialen kennen en leer je in korte tijd ook alle deelnemers van de minor goed kennen. We hebben hier jaar na jaar heel positieve reacties op gekregen. De afgelopen jaren bouwden we een bezinningsruimte, een buurtschuur en een toren waar strobalen de draagconstructie vormen. De bouwwerken worden na voltooiing gebruikt voor verder onderzoek en het onder de aandacht brengen van bouwen met natuurlijke materialen.

  • Studiereis Analyse en Ontwerp (3EC) – per 2 studenten

Of je in periode 2 meegaat op studiereis is een vrije keuze. In periode 1 maakt iedereen een analyse van een referentieproject in de regio van het reisdoel. Op basis van het geanalyseerde gedachtegoed worden nieuwe ontwerpen in snel hernieuwbare materialen gemaakt. Samen bereiden we vakinhoudelijk de studiereis voor en oefen je tegelijkertijd in ruimtelijk ontwerpen. Waarmee je je voordeel kunt doen bij de grote ontwerpoefening in de minor. De focus ligt op te bezoeken biobased projecten. Voorgaande jaren gingen we naar Kopenhagen, Barcelona, Zürich en Venetië. We reizen vrijwel altijd per trein.

  • Ontwerpoefening 1a (1a+1b = 12EC) – per 2 studenten:

Een keuze uit 3 of 4 actuele praktijkopgaven die jaarlijks wisselen. Voorbeelden van afgelopen jaren zijn:

  • Een symbiotisch paviljoen voor Rijkswaterstaat voor een verzorgingsplaats naast de snelweg
  • Sociale huisvesting in Chennai-India
  • Lodges in Noord-Zweden
  • Flexibele, circulaire sociale woningbouw in Nederland

Aan het einde van periode 1 presenteer je een ruimtelijk ontwerp.

  • Plyscraper (3EC) – per 2 studenten:

Hier houd je je bezig met het ontwerp van een skyscraper, opgetrokken uit Snel Hernieuwbare Materialen. Dit doe je met behulp van parametrische ontwerpmethoden. Dit vak wordt in samenwerking met de Masteropleiding Architectuur en Stedenbouw Tilburg (Fontys) gegeven.

 

Periode 2:

In lesweek 1 van de tweede periode vindt de studiereis plaats – deelname is vrije keuze.

  • Ontwerpoefening 1b (1a+1b = 12EC) – per 2 studenten:

Dit is een verdere doorwerking van ontwerpoefening 1a. Aan het einde van periode 2 presenteer je een uitwerking van je ontwerp en geef je inzicht in de impact van je ontwerp op de CO2-balans.

  • Analyse Snel Hernieuwbare Materialen (3EC) – per 2 studenten

Welke snel hernieuwbare materialen zijn beschikbaar, welke nieuwe ontwikkelingen zijn er, wat zijn de fysische eigenschappen, welke grondstoffen worden aangesproken, welk transport is noodzakelijk, zijn materialen herbruikbaar, de toepasbaarheid als bouwmateriaal, hoe bereken je de milieu-impact van een materiaal d.m.v. een life cycle assessment etc. – de focus ligt op het verdiepen van kennis die direct bij de grote ontwerpoefening in de minor kan worden toegepast.

Tot slot kies je twee van deze drie onderdelen:

  • Analyse snel hernieuwbare materialen uit het verleden (3EC)

Bouwmethoden en (lokaal) materiaalgebruik uit het verleden, die misschien vergeten zijn geraakt na 200 jaar industrialisatie, bieden wellicht perspectieven voor de huidige klimaatvraagstukken. Hierover schrijf je een onderzoekspaper.

  • Ontwerp met snel hernieuwbare materialen binnen andere culturen (3EC)

De invloed van beschikbare materialen, klimaat en cultuur gevormde bouwmethoden in andere samenlevingen kunnen mogelijk een inspiratie zijn voor het verduurzamen van onze westerse bouwmethoden. Je onderzoekt dit door het ontwikkelen van verschillende ontwerpvarianten.

  • Prototyping met snel hernieuwbare materialen (3EC) – per 2 studenten

Een klein onderdeel van je eigen ontwerp bij de het grote project of van het ontwerp dat bij het vak ‘Plyscraper’ gemaakt is, wordt verder doorgewerkt in snel hernieuwbare materialen met behulp van nieuwe productietechnieken als lasersnijden, cnc-frezen en 3D printen. De focus ligt op onderzoek door het maken van prototypen in samenwerking met SPARK Makers Zone in Den Bosch.

Toetsing

Zie kopje "Rooster"

Aanvullende informatie

Locatie: Tilburg

Gekoppelde opleiding van Avans:

  • Civiele Techniek – academie voor duurzaam gebouwde omgeving (ADGO)

Deze informatie heb je nodig voor de inschrijving in Studielink.

Taal: de voertaal in de minor is Nederlands.