Kies op maat

Inloggen Menu

Kraam, Kind en Jeugd (met project) BREDA

De minor Kraam, Kind, Jeugd (KKJ) richt zich op de zorg voor zwangere vrouwen, kraamvrouwen en (ouders van) kinderen van 0-18 jaar. In deze verdiepende minor komen onderwerpen aan bod vanuit de expertisegebieden van de kinder-, obstetrie-, en jeugdverpleegkunde. Het hoofddoel van de minor is het ontwikkelen van een brede kijk op het kind en zijn of haar omgeving, waarbij je op basis van klinisch redeneren leert je te komen tot geschikte verpleegkundige zorg op verschillende niveaus: lichamelijk, psychisch, sociaal en functioneel. Daarnaast staat in deze minor klinisch redeneren rondom zwangerschap, bevalling, kraamtijd centraal en wordt er ingezoomd op de ontwikkelingspsychologie van baby’s, peuters, kleuters, schoolkinderen, pubers en adolescenten. Je leert hoe je een professionele relatie op kunt bouwen met kinderen en/of hun ouders, waardoor je vroegtijdig risico's en problemen kunt signaleren en monitoren. Preventie is hierbij belangrijk, met een focus op risico-inschatting, vroegsignalering, interveniëren en monitoring van mogelijke ontwikkelingsproblemen bij het kind en/of risico's in hun omgeving. We volgen de ontwikkeling van het kind vanaf de bevruchting tot het 18e levensjaar, met een focus op de vier pijlers vanuit de JGZ preventieagenda van de jeugdgezondheidszorg: Ouderschap, Hechting, Gezondheid en Weerbaarheid. Preventie op deze thema’s heeft impact op schoolverzuim, kindermishandeling en armoede. Tijdens de wekelijkse lesdag ontwikkel je je competenties door middel van het volgen van (online) colleges en werkgroepen op locatie.

KKJ in combinatie met een project 

Bij deze route volg je het programma van de KKJ van 1 lesdag per week. Daarnaast volg je om de week de lessen van de projectmodule Design, Management & Innovation op een extra lesdag. In deze projectmodule werk je met de praktijk samen aan de oplossingen van morgen. Zo draag je bij aan een weerbare zorgpraktijk in tijden van personeelsschaarste, gepersonaliseerde zorg en de ene na de andere technologische innovatie. Je ontwikkelt samen met 4-6 medestudenten op basis van de kenmerken van projectmanagement een innovatief beroepsproduct. Dit doe je participatief, in samenwerking met een opdrachtgever uit bijvoorbeeld de verpleegkundige-/ geboorte-/ of jeugdgezondheidszorg. Avans regelt een project dat passend is bij de minor. Het is mogelijk om zelf na goedkeuring van de programmaleider KKJ een groepsproject aan te dragen, voorafgaand aan de minor.

Naast je project verdiep je je in de kwaliteit van online opvoedadvies en werk je samen met je docent en medestudenten aan je ontwikkeling tot een reflectieve professional.

Wil je meer beeld krijgen bij de minor KKJ? Bekijk dan deze video.

 

Leerdoelen

Doel van de minor is het ontwikkelen van een generieke blik op het kind en diens systeem; op basis van klinisch redeneren kom je tot passende, transmurale verpleegkundige zorg op lichamelijk, psychisch, sociaal en functioneel niveau.

Ingangseisen

Om deel te kunnen nemen aan de minor is het volgende van belang:

· Je bent 3e of 4e jaars HBO-Verpleegkunde student. De minor is gebaseerd op verpleegkundige competenties en bouwt voort op dat wat je in jaar 1 en 2 hebt geleerd.

· In overleg kun je als student van een andere opleiding (bijvoorbeeld Verloskunde, Pedagogiek, Social Work) toegelaten worden aan deze minor.

Literatuur

In deze minor wordt gebruik gemaakt van onderstaande basisboeken. Het is eventueel mogelijk voor opdrachten gebruik te maken van boeken vanuit het medialandschap van Avans Hogeschool, Xplora,

Vastgestelde boekenlijst KKJ:

Verplicht:

· Goudkuil, A., Allessi, B., Straver-Kramer, M.T. & Frijns, E.(2021). Nederlands Leerboek Jeugdgezondheidszorg. 8e herziene druk. Assen: Koninklijke Van Gorcum. ISBN: 9789023256410

· Feldman, R.S. (2020) Ontwikkelingspsychologie, 9e editie met MyLab. Pearson Benelux, ISBN: 9789043041690

· Proactive Nursing: zakboekje. Paperback. ISBN 9789024439409. 3e druk. Marc Bakker. Boom uitgevers Amsterdam

 

Aanbevolen:

· Kollée, L.A.A., Moore, M.L. & Vrancken, S.L.A.G. (2003). Perinatologie. Leerboek neonatologie en verloskunde voor verpleegkundigen. Houten: Bohn Stafleu Van Loghum. 4e druk.

· Huizinga, G., Klok, W., Molenkamp, C., den Ridder, K., Ulijn-ter Wal, R. & in 't Veld-Rentier, I. (2004) Basisboek kinderverpleegkunde. Maarssen: Elsevier Gezondheidszorg.

Rooster

Per week heb je 1 lesdag op je vaste locatie. Dit is op maandag.

Eventueel kom je vaker naar school voor samenwerking met je projectgroep.

De groepsindeling en het lesrooster wordt 1 week voor aanvang van de minor bekend gemaakt.

Toetsing

Projectmodule: presentatie en reflectie
Verslag kwaliteit opvoedadvies
1 afsluitende kennistoets

Aanvullende informatie

Let op: De Avans-opleiding gekoppeld aan deze minormodule is:

Opleiding tot Verpleegkundige Breda (HBOV-B) 

Deze informatie heb je nodig voor de inschrijving in Studielink.

De ingevulde leerovereenkomst mag per mail verzonden worden naar:

minorenloket.hbov.breda@avans.nl

Wil je weten of er nog plaatsingsmogelijkheden zijn na sluiting van de inschrijftermijn, neem dan contact met ons op via bovenstaand mailadres.

Ook voor andere vragen kun je daar terecht.