Kies op maat

Login Menu

Avans Innovative Studio - 15 ECTS

Bezoek ons op de minormarkt op Avans Hogeschool in Breda of          's-Hertogenbosch

In deze nieuwe minor geen reguliere vakken, geen standaard klaslokaal en geen gewone toetsen. Wat je wel krijgt zijn studio’s, een open leer- en werkomgeving en vragen uit de praktijk. Je leert door te doen en ontwerpt steeds binnen 2 weken een tastbaar, werkend prototype. De meerwaarde zit in de mix van studenten, de samenwerking met docenten en experts uit binnen- en buitenland en de snelheid waarmee vragen verrassend opgelost worden.                                 

De aanpak in de minor van Avans Innovative Studio is vernieuwend. In een studio doorloop je een aantal stappen en kom je tot een concrete oplossing van een bestaand probleem. Zonder lange theoretische aanloop. Je onderzoekt, reflecteert op tussenproducten, leert op andere manieren kijken, probeert nieuwe oplossingen uit en verbetert je design.

Dit doe je samen met studenten van verschillende opleidingen, mbo en hbo door elkaar. En samen met docenten die je coachen en opdrachtgevers en experts die meedenken en doen. Zo vul je elkaars kennis en vaardigheden aan. En komt je tot outside-the-box-oplossingen die implementeerbaar zijn.

Het thema van het komende semester is Tech & Taste. Elke 2 weken kies je voor een studio met titels als ‘Tasty Stories’, Lekker los in Den Bosch’, ‘Foodbots’ of ‘Fitness for student brains’. Hier heb je toegang tot externe bronnen - vooraanstaande denkers en deskundigen - van wie je kaders en feedback ontvangt. Je documenteert het proces en de voortgang. Iedere laatste studiodag presenteer je het resultaat aan elkaar en aan betrokken externen. De minor wordt afgesloten met een publieke tentoonstelling waar je je beste werk laat zien.

De minor duurt 10 weken (15 ECTS) en start elke periode.

Ook een minor van 20 weken is mogelijk (30 ECTS) bij Avans Innovative Studio. Je bepaalt zelf het instroommoment en de deelnameduur. De minimale deelnameduur aan de Studio is 5 weken (8 ECTS). Je kunt maximaal één jaar deelnemen (60 ECTS). Informeer naar de mogelijkheden bij innovativestudio@avans.nl.

Leerdoelen

Je duikt in een breed spectrum van onderwerpen rondom een centraal thema, het komend semester Tech & Taste. Je rekt je verbeelding op, leert nieuwe manieren van kijken aan en al doende verwerf je waardevolle kennis en vaardigheden. Je werkt aan de competenties realisatiekracht, creativiteit, probleemoplossend vermogen, interdisciplair samenwerken, innovatiekracht en reflectief vermogen. In deze minor leer je meer over:

  • Wetenschap, engineering, media, computerprogrammeren, elektronica, product design, fashion design, muziek, kunst, film, animaties en documentaires maken;
  • Kritisch denkvermogen;
  • Creatief problemen oplossen;
  • Interdisciplinair samenwerken en co-creëren;
  • Het inzetten van technieken en technologieën;
  • Innovatief productdesign en ontwerpprocessen;
  • Het realiseren van een product in een heel korte tijd;
  • Het toepassen van sociale en culturele vaardigheden.

Aanvullende informatie

Let op: Avans-opleiding gekoppeld aan de deze minormodule is:

 

Business Innovation Den Bosch (BINNO-H)

 

Deze informatie heb je nodig voor de inschrijving in Studielink.

 

Taal: Nederlands

ECTS: 15

Duur: 10 weken (een periode)

Locatie: 's-Hertogenbosch

Meer informatie: Esther Fijneman, innovativestudio@avans.nl

Ingangseisen

Geen ingangseisen.

We streven er naar zoveel mogelijk verschillende opleidingen in de minor bij elkaar te brengen.

Het maximaal aantal deelnemers aan Avans Innovative Studio is 60 personen.

Algemene informatie

Taal: Nederlands

ECTS: 15

Duur: 10 weken (een periode)

Meer informatie: Esther Fijneman, innovativestudio@avans.nl

Toetsing

Per studio maak je na enkele prototypes, een "eindproduct". Tijdens dit proces houd je nauwgezet bij welke beslissingen je neemt, hoe deze uitpakken en hoe je switcht in oplossingsrichtingen. Je vult met je projectgroep (3 à 4 personen) dagelijks een projectblog met foto's en video's van je werkproces en een korte toelichting op gemaakte keuzes en effecten. Je krijgt regelmatig feedback gedurende de twee weken van je coach, experts, opdrachtgevers, gebruikers en ook medestudenten. Op basis van je ervaringen en bijdragen vul je na iedere studio je eigen individuele portfolio, welke je kort bespreekt met de studio coach. Je maakt je eigen ontwikkeling zichtbaar.

Aan het einde van elke studio presenteer je de ontwikkelde het werkende prototype en het proces daartoe aan de opdrachtgever. Aan het einde van de minor presenteer je je beste producten en de keuzes die je gemaakt hebt aan een veel breder publiek. Je krijgt uiteindelijk een beoordeling voor de verschillende vaardigheden en ontwikkeling in competenties die je tijdens het studioproces laat zien. Belangrijk is bijvoorbeeld hoe je met feedback omgaat, of je kunt switchen in ideeën en concepten los kunt laten. Het is niet zo dat je de minor alleen maar positief afrondt als je "voor iedere studio een uitontwikkeld product oplevert dat de wereld gaat veroveren", al mag dat natuurlijk wel.

Literatuur

De literatuur die je gebruikt bepaal je tijdens de studio’s.

Rooster

Maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 15.00 uur.

Je start de minor met een PreCamp waarin je vaardigheden leert om je ideeën en concepten op verschillende manieren te realiseren en vorm te geven. En om te werken volgens het Studio concept. Daarna ga je aan de slag met de eerste studio van twee weken, ondersteund door een coach en een expert. Benodigde kennis en vaardigheden worden just-in-time aangeboden. De concrete inhoud verschilt per studio. Ook de ideeën en oplossingen die ontwikkeld worden bepalen de inhoud.

Tijdens de minor doorloop je na PreCamp minimaal drie studio’s. en presenteer je je werk tijdens een finale podiumpresentatie en expositie.