Kies op maat

Inloggen Menu

GGZ Agoog, voltijd, Breda

Een geaccrediteerde minor die (samen met het voldoen aan de eisen voor profiel Zorg van Sociale Studies in Breda) leidt tot een door het CONO erkend certificaat ggz-agoog. 

 

Met de uitgangspunten van het profiel Zorg, dat de studenten die een registratie ggz-agoog willen verkrijgen dienen te doorlopen, betekent dit deze minor bij AWEG een bepaalde ‘kleur’ heeft gekregen. In dit profiel gaat het o.a. om het optimaal sociaal functioneren van mensen met een verstandelijke beperking of psychische kwetsbaarheid. Hun aandoeningen en beperkingen worden herkend en waar nodig worden zij ondersteund. Van belang daarbij is dat hun functioneren wordt bepaald door veel meer dan deze aandoeningen en beperkingen. Het gaat ten diepste om een betekenisvol leven.  

Na deze minor moet de student in staat zijn onder diverse omstandigheden en in verschillende werkvelden waar de psychiatrie een rol speelt, op vakkundige, sociaal-agogische wijze cliënten en hun (directe) omgeving bij te staan.  
 
Onderdelen in het programma zijn o.a.: praktijkopdrachten, onderzoek naar de agogische aspecten van het werken in de ggz, practica, gastlessen, begeleide lesgroep- en verdiepingsbijeenkomsten, hoorcolleges, werkbezoek forensische psychiatrie/ggz-instelling, excursie naar een museum en workshops.   

 

Studentprofiel 
Deze minor is bedoeld voor studenten hbo-social work (al dan niet met het profiel Zorg) en voor studenten hbo-pedagogiek, hbo-toegepaste psychologie en hbo-pmt/ba. Maar elke anders opgeleide student met een ruimhartige belangstelling voor de mens in de psychiatrie kan deze minor óók volgen.  

 

Voorwaarde: je hebt basiskennis van de psychiatrie en psychopathologie reeds eerder in de opleiding opgedaan en/of affiniteit met de doelgroep en de problematiek en je ambieert (mogelijk) een sociaal-agogische functie bij een instelling voor de ggz. 

Leerdoelen

  1. De student heeft kennis van de psychiatrie in de ruimste zin van het woord, zodanig dat deze in elke setting van de psychiatrie weet welke theorieën en wetenschappelijk concepten van belang zijn voor het sociaal-agogisch aandeel in de behandeling.
  2. De student beheerst die vaardigheden die in de psychiatrie in de ruimste zin van het woord van belang zijn, zodanig dat deze in elke setting van de psychiatrie op adequate wijze een sociaal-agogische bijdrage aan de behandeling kan leveren.
  3. De student geeft in woord en daad blijkt van een dusdanige attitude in de psychiatrie in de ruimste zin van het woord, zodanig dat deze in de sociaal-agogische bijdrage aan de behandeling op positief-kritische wijze de cliënt centraal stelt.
  4. De student weet in de psychiatrie in de ruimste zin van het woord kennis, attitude en vaardigheden te hanteren, zodanig dat deze in sociaal-agogische bijdrage aan de behandeling in elke setting van de psychiatrie integraal bijdragen aan een goed resultaat.
  5.  

Ingangseisen

Veronderstelde voorkennis:  

  1. Je kunt gericht observeren en rapporteren. Je onderzoeksvaardigheden zijn op peil (o.a. van belang voor de cliëntopdracht). Je bent in staat om (met behulp van de docenten) wetenschappelijke literatuur te bestuderen. 
  2. Je hebt het boek Van diagnose tot behandeling van R. van Deth, de laatste druk, bestudeerd.

In de Minor ggz-agoog wordt van je verwacht dat je met een minimale instructie op een maximaal zelfstandige wijze met veel inzet vorm kunt geven aan de verdieping van denken en handelen. De begeleiding van de docenten is  gericht op een grote mate van participatie, creativiteit, inventiviteit en lef van de student. 

Literatuur

De literatuurlijst wordt elk jaar opnieuw herzien en geactualiseerd. Alle informatie hierover is tijdig (voor aanvang van deze minor) te vinden op Brightspace.  Ook is er een kick-off / ontmoetingsbijeenkomst voor de zomervakantie.

 

Rooster

Semester 1: periode 1 en 2 van het studiejaar. 
De locatie van Avans aan de Hogeschoollaan te Breda. 

 

Onderwijsvormen 
Hoorcolleges, houdings- en vaardigheidstrainingen, werkbezoeken, workshops, begeleide lesgroep-en verdiepingsbijeenkomsten, studentpresentaties, film (soms) en documentaires, studiedagen.  

Toetsing

Toets 1 (schriftelijke schooltoets) 
7 EC. 
Conceptuele leerlijn. 
40 meerkeuzevragen (60%) + 5 open vragen (40%). 
Blok 1, week 8, 9 of 10. 
Leerdoelen: 1 en 3. 
Herkansing: blok 2, week 8, 9 of 10. 

Toets 2 (schriftelijke thuistoets) 
8 EC. 
Conceptuele leerlijn en vaardigheden leerlijn.  
Verslag van een herstelbegeleidingstraject. 
Blok 1, week 10 (op maandag) inleveren 
Leerdoelen: 1, 2 en 3. 
Herkansing: blok 2, week 9 (op maandag). 

Toets 3 (assessment) 
15 EC. 
Integratieve leerlijn (conceptueel, vaardigheden en attitude). 
Assessment. 
Blok 2, week 8, 9 of 10 
Leerdoelen: 1, 2, 3 en 4. 
Herkansing: blok 3, week 8, 9 of 10.  

Aanvullende informatie

Let op:
De Avans-opleiding gekoppeld aan de deze minormodule is:

Social Work (SW-B)

Deze informatie heb je nodig voor de inschrijving in Studielink. 

Een externe student neemt eerst contact op met de programmaleider via minorenloket.sw.breda@avans.nl. 

Het enkel toesturen van de leerovereenkomst (zonder contact vooraf met programmaleider voor reservering van een plaats op de deelnemerslijst) geeft geen garantie op deelname. De procedure is als volgt:

  1. Contact opnemen met programmaleider voor toelaatbaarheid en reserveren van een plaats op de deelnemerslijst.
  2. Leerovereenkomst van Kies op Maat uitprinten (ondertekenen + stempelen door thuisinstelling en jezelf) en naar ons mailen.
  3. Inschrijven bij Avans voor opleiding Social Work in Breda via studielink (zogenaamde 2e inschrijving).

Meer informatie en het complete minoraanbod van de opleiding Social Work vind je hier.