Kies op maat

Inloggen Menu

Continu Verbeteren

Twee intensieve verbeterprojecten met concrete resultaten bij bedrijven in de regio, vier weken theorie en afsluiting met een internationaal erkend Lean Six Sigma Green Belt certificaat! De minor Continu Verbeteren (CV) geeft je een verdieping in de wereld van verbetermethoden. Deze theorie ga je in twee projecten concreet toepassen. Bedrijven én studenten zijn enthousiast over deze minor. Deelnemende studenten hebben dankzij het Lean Six Sigma Green Belt certificaat een streepje voor bij het zoeken naar een afstudeerproject en als starter op de arbeidsmarkt!

Verspillingen aanpakken

In de minor CV leer je om op gestructureerde wijze verspillingen in bedrijven aan te pakken. Verbetermethoden, die onderdeel zijn van Lean en Six Sigma, leer je toepassen in twee praktijkopdrachten in de maak- en foodindustrie in de regio Brabant en Noord-Limburg. Vanuit ondernemingen en bedrijven is een grote vraag naar deskundigen die deze skills beheersen en kunnen toepassen.

Opzet Minor
De minor is opgebouwd uit twee perioden van 10 weken. In de eerste periode ligt de focus wat meer op Lean in de tweede periode meer op Six Sigma. Beide perioden starten met 2 theorieweken. Er komen verschillende methoden en technieken aan bod binnen het concept Continu Verbeteren, zoals DMAIC, Kaizen, Value Stream Mapping, 5S, SMED, A3 rapportage, Analyse tools, PDCA, Control charts, etc. Daarnaast leer je je medeminor studenten kennen, zetten we in op teamdynamiek en wordt er in een interactieve sessie met bedrijven, een match gemaakt tussen groep studenten en bedrijf. De twee verbeterprojecten voer je in de opvolgende 8 weken uit onder begeleiding van een docent en een bedrijfsbegeleider in een groep van 3-4 studenten met een verschillende studieachtergrond. Elke periode wordt afgesloten met een eindpresenatie waar de verschillende bedrijven, studenten, docenten en andere genodigden bij aanwezig zijn. De groep met de beste “beoordeling” wint een best practise award! Je wordt gedurende het project geacht 40 uur in de week bij het bedrijf te werken en moet rekening houden met reistijd. Je krijgt theorie aangeboden die je tijdens de minor (en het afstuderen) kunt toepassen. Je neemt deel aan diverse excursies bij bedrijven die een voortrekkersrol hebben op het gebied van Continu Verbeteren. Daarnaast zullen we in de lessen met het programma Minitab gaan werken om onder andere data te analyseren. Licentie voor Minitab is tijdens de minor beschikbaar. Kortom een mooi periode om echt vol in het verbeteren van processen te duiken.

Met de minor is 30 ECTS te behalen, die grofweg opgebouwd is uit:

16 ECTS (8 ECTS per project), waarbij de beoordeling opgebouwd is uit een aantal elementen. Groepswerk, individuele inzet, A3 en “beoordeling tijdens de afsluitende presentatie.

2 ECTS voor een persoonlijke reflectie. Je komt met verwachtingen naar de minor en hebt een bepaalde rol in de projecten. Graag willen we weten wat je verwachtingen aan het begin zijn en wat je rol in de minor gaat zijn. Hiervoor schrijf je een reflectie aan het begin en eind van de minor.

2 ECTS voor een LEAN toets. We vinden het belangrijk dat je in ieder geval voordat je aan het project begint beschikt over basiskennis LEAN.

5 ECTS voor een analyse toets. In de wereld van het verbeteren van processen komt het veelal aan op het analyseren van data. Een toets met het analyseren van data is daarom ook onderdeel van de minor.

5 ECTS voor een ASQ toets. In deze minor kun je een ASQ Green Belt certificaat halen. Dit is een toets die gaat over de complete Green Belt Six Sigma theorie. Bij een score van 70% of meer voor deze toets (en het behalen van je projecten) krijg je op het afsluitende symposium eind van de minor een ASQ certificaat en Green Belt. (overigens bij het halen van minimaal een 5,5 ontvang je de ECTS voor de minor, bij een 7,0 of hoger krijg je het certificaat en Green Belt)

Leerdoelen

Er wordt o.a. gewerkt aan de volgende competenties:

  • Definiëren van problemen
  • Meten van processen en analyseren van verspillingen
  • Ontwerpen van verbetervoorstellen
  • Implementeren van verbeteringen
  • Standaardiseren en borgen van resultaten
  • Toepassen DMAIC methode binnen projecten
  • Je rol in verbeterteams

Ingangseisen

Deze minor is o.a. gericht op een brede groep studenten van de verschillende opleidingen. Uit voorgaande jaren is gebleken dat we daadwerkelijk een multidisciplinaire groep studenten mogen verwelkomen. Insteek is hierbij dat we de studenten, die reeds kennis en ervaring hebben opgedaan met Lean, diepgang kunnen bieden. De studenten die weinig ervaring hebben, bieden we in ieder geval de basis aan. Hierom is de voorwaarde wel dat je enige kennis en/of ervaring hebt rondom het verbeteren van processen.  Hiernaast is de verwachting dat je, wat betreft Lean en Six Sigma, meer tijd voor zelfstudie nodig hebt. De theorieweken worden zo ingericht, dat hier aanvullende ruimte en begeleiding voor is.

Om deze minor te volgen heb je je propedeuse en je stage behaald, en heb je tenminste 75% van de studiepunten van het 2e studiejaar. Ervaring met Projectmatig werken, basiskennis van Kwaliteitsmanagement, statistiek, procesmanagement en Logistiek wordt aanbevolen.

Los van je opleiding, zijn we benieuwd naar je motivatie voor de Minor. Om deze reden willen we graag een motivatiebrief ontvangen, waarin je aangeeft waarom je deze Minor wilt volgen, wat je wilt leren en wat je reeds aan ervaring meeneemt. De motivatiebrief mail je naar minoren.aii@avans.nl. Binnen twee weken ná ontvangst van de motivatiebrief ontvang je bericht of je bent toegelaten.

Verder

  • Houd rekening met reistijd tijdens de uitvoering van het project. Essentieel is (vaak) de zichtbaarheid bij de opdrachtgever. Niet alle opdrachtgevers zijn goed bereikbaar.
  • Houd rekening met zelfstudie, gedurende de Minor.
  • Door middel van échte projecten binnen bedrijven, is dit de ideale kans om de opgedane kennis in de praktijk toe te passen. Tevens dien je stevig in je schoenen te staan, omdat niet alle projecten lopen, zoals vooraf ingeschat.
  • De Minor is hiermee intensief, maar de feedback van de laatste jaren geeft aan dat studenten het deze inspanning waard vinden en een enorme leercurve (zowel op persoonlijk vlak, als theorie/ervaring) doormaken.

Voor wie?

Deze minor is voor studenten van alle opleidingen en zal resulteren in specifieke verbeterkennis, die ook kan worden toegepast bij profit- en non-profit instellingen. Je wordt in deze minor in de gelegenheid gesteld om het Lean Six Sigma Greenbelt certificaat (internationaal erkend ASQ) te behalen.

Rooster

Periode 1:

Je hebt de eerste twee weken les in 's-Hertogenbosch. Daarna werk je ruim zeven weken aan je project bij een bedrijf fulltime (40 uur). Bedrijven bevinden zich grofweg tussen Breda en Venlo, Eindhoven en Nijmegen. Houd dus rekening met reistijden. Gedurende deze weken, staan ook terugkomdagen ingepland (eens per 2 weken). Op deze dagen worden interessante Masterclasses aangeboden en vinden Intervisies plaats. In de afrondingsweek staat een event gepland, waarop de resultaten van de eerste periode gepresenteerd worden en Best Practise Award wordt uitgereikt aan de groep die volgend de op dat moment aanwezigen het “beste” projectresultaat hebben bereikt.

Periode 2:

Deze periode is hetzelfde als de eerste periode qua opzet. In deze periode zit ook het Analyse en ASQ tentamen en wordt in de laatste week wordt de gehele minor afgerond tijdens het symposium Continu Verbeteren, georganiseerd door het lectoraat Improving Business ism de docenten van de minor Continu Verbeteren. Ook worden dan de Green Belts, certificaten en Best POractise Award uitgereikt.

Toetsing

Zie verdeling van ECTS. Voor het certificaat en Green Belt wordt €50  in rekening gebracht, aangezien deze certificaten door een externe instantie verzorgt worden.

Aanvullende informatie

Bij overinschrijving kan deze minor eerder worden gesloten dan 1 mei. Na aanmelding voor de minor volgt eventueel een toelatingsprocedure. Deze bestaat uit een intakegesprek in 's-Hertogenbosch. 

Om de multidisciplinariteit van de projecten te garanderen zal er worden gestreefd naar een goede mix van studie-achtergronden van de geselecteerde studenten. 

De Avans-opleiding gekoppeld aan de deze minormodule is: Technische Bedrijfskunde Den Bosch (TBK-H). Deze informatie heb je nodig voor de inschrijving in Studielink.

E-mail: minoren.atd@avans.nl

Inhoudelijke vragen: Marco Klootwijk mw.klootwijk@avans.nl 

Klik op minormagazine voor meer informatie over deze en andere minors van de Academie voor Technologie en Design, Avans Hogeschool in 's-Hertogenbosch.