Kies op maat

Inloggen Menu

Biomedical Innovations

Wil jij je vakkennis gebruiken om op een multidisciplinaire en innovatieve wijze verschillende gebieden in de life sciences verder te verbeteren? Dan is deze minor echt iets voor jou! Tijdens deze minor zul je je buigen over vragen als:

 • Hoe kunnen we slimmer en effectiever werken aan gezondheid met behulp van de nieuwste technologieën?
 • Wat komt er allemaal bij kijken als je je ideeën in een prototype te gieten en vervolgens in de praktijk wilt brengen (denk aan storytelling, fraude, IP en lean startup methode)?
 • Met welke producten of apps kunnen we consumenten zoveel mogelijk ondersteunen bij hun herstel of mogelijk zelfs ziekten voorkomen? En wat is de wetenschappelijke onderbouwing hierachter?

Leerdoelen

 • De student laat innovatie kracht zien, past zijn eigen en verworven kennis op een effectieve, creatieve en interdisciplinaire wijze toe, zodanig dat hij de beoogde bijdrage kan leveren aan een vraagstuk uit de beroepspraktijk.
 • De student laat groei zien vanuit eigen specialisme, zodanig dat hij zelfstandig kan werken.
 • De student maakt kennis met het ondernemerschap, zodanig dat hij een goed onderbouwd prototype op de markt kan zetten.

De minor Biomedical Innovations bestaat uit één groepsproject en verscheidende cursussen. In dit eerste multidisciplinaire groepsproject werk je voor een opdrachtgever welke een passende opdracht klaar heeft staan waarin alle kenmerken welke hieronder zijn besproken tot leven komen. Het projectgroepje zal bestaan uit studenten met verschillende achtergronden om dit zo breed mogelijk aan te vliegen.

Door de breedte van het project kan het soms best pittig zijn, maar hier word je goed bij geholpen op een laagdrempelige en kleinschalige manier met de groepsbegeleider. Daarnaast krijgen jullie verschillende workshops, gastcolleges en cursussen.

Bovendien ga je je innovatieve skills nog verder uitbouwen door de eerste 3 weken mee te draaien met AIS (Avans Innovatieve Studio’s)

Ontdek dat de life sciences meer is dan alleen maar het “lab werk”. Go for it!

Ingangseisen

 • 3e jaars HBO student, het kan zijn dat je een labopleiding volgt zoals BML of Chemie maar dit is geen vereiste.
 • Draag met de specifieke kennis uit jouw eigen vakgebied bij aan het verbeteren van de gezondheidszorg samen met studenten met een andere achtergrond.
 • Je vindt jezelf niet echt een “lab tijger” maar je wilt je wel verder verdiepen in de wereld van de nieuwste medisch-technologische ontwikkelingen
 • Je wil jouw horizon verbreden, kennis toepassen buiten het lab en open staan om vanuit een andere invalshoek te denken
 • Je wil basiskennis opdoen over business management om bijvoorbeeld ooit eens jouw eigen bedrijf te starten
 • Je hebt een “hands-on” mentaliteit door eigen prototypes te maken en ideeën daadwerkelijk in de praktijk te brengen.
 • P is geen ingangseis.
 • Je werkt zelfstandig, bent verantwoordelijk en wilt jouw eigen professionele identiteit ontwikkelen
 • Je wilt meer aansluiting hebben bij bij Biomedische Start-Ups en MKB bedrijven in deze sector
 • Je spreekt en schrijft Nederlands en je kan Engels schrijven en lezen

De selectie is op basis van een motivatiebrief. 

Literatuur

Rooster

De minor start begin februari en eindigt begin juli

Toetsing

De minor is 30EC bestaat uit de volgende onderdelen:

 • Introductieprogramma: elk project start met het doorlopen van een innovatie cyclus op een externe locatie. Tijdens dit programma maak je op een zeer creatieve manier kennis met je medestudenten en met het werken in multidisciplinaire projectteams én een opdrachtgever. Uiteindelijk lever je een thema gericht eindproduct op.
 • Project (20EC): je werkt in interdisciplinaire groepen waar je op verschillende thema’s de diepte in gaat aan de hand van een vraagstuk van een bedrijf. De thema’s zijn gelegen in preventie, health monitoring, business en data ondersteuning.
 • Cursus Science meets Business (2EC): in deze cursus ga je kennismaken met het ondernemerschap aan de hand van de lean start up methode. Stapje voor stapje doorloop je deze methode met als resultaat een goede pitch, fans, investeringen en een prototype. Uiteindelijk lever je een portfolio in en geef je een pitch.
 • Capita Selecta (gastlezingen over baanbrekende medische innovaties) (2EC): in deze verbredende cursus ga je luisteren en werken met verschillende gasten op het gebied van baanbrekende innovaties. Uiteindelijk neem je onder begeleiding je eigen TEDtalk op.
 • Cursus Wearable devices (2EC): Ga zelf op zoek naar nieuwe ideeën voor wearable devices in combinatie met het onderzoeken wat voor soort medische wearable devices er zijn en meer leren over de techniek en wetenschap hierachter. Uiteindelijk ontwikkel je je eigen wearable device.
 • Cursus Research methods and communication (2EC): hoe komen de nieuwste ontwikkelingen binnen de biomedische innovatie tot op de markt? Waar moet je hier vooraf rekening mee houden? Wat is IP (intellectual property) en hoe kun je dit vast laten leggen? Wordt er wel eens fraude gepleegd en hoe herken je dat? Uiteindelijk lever je een fraudecasus in.

 

De verschillende vakken van de minor worden afzonderlijk beoordeeld en krijgen elk een aantal ECTS. Je krijgt het ECTS als je een eindcijfer van 5,5 of hoger of een voldoende voor een vak hebt behaald. Je wordt zowel individueel als op basis van groepswerk beoordeeld. We gebruiken verschillende beoordelingsmethoden, afhankelijk van de cursus/het onderwerp (schriftelijke opdracht, mondelinge beoordeling, aanwezigheid, presentatie). Er zijn GEEN schriftelijke examens.