Kies op maat

Inloggen Menu

Palliatieve Zorg (met project) DEN BOSCH

Palliatieve zorg wordt in iedere setting verleend en gaat over zorg die kwaliteit van leven verbetert van zorgvragers en naasten, die te maken hebben met de laatste levensfase of met kwetsbaarheid. Kwaliteit van leven, symptoom-management en zorg voor de naasten zijn thema’s die centraal staan.  

In de minor staan het voorkomen en verlichten van lijden, door middel van vroegtijdige signalering, beoordeling en behandeling van problemen, welke van fysieke, psychische, sociale en spirituele aard kunnen zijn, centraal.   

Oog voor behoud van autonomie, toegang tot informatie en keuzemogelijkheden, gezamenlijke besluitvorming, proactieve zorgplanning, een individueel zorgplan en interdisciplinaire zorg zijn belangrijke aspecten tijdens het beloop van palliatieve zorgverlening. Zo ook de erkenning en steun van wensen van de patiënt en diens naasten omtrent waardigheid gedurende het beloop van de ziekte of kwetsbaarheid, het stervensproces en na de dood. Er is veel aandacht voor de rol van naasten en vrijwilligers en als verpleegkundige speel je een grote rol bij de coördinatie en continuïteit van zorg.    

In deze minor werk je veel met casuïstiek. Denk aan zorgvragers met kanker, chronisch hartfalen, COPD, ALS en dementie. Symptoommanagement met behulp van de methodiek van besluitvorming in de palliatieve fase staat hierbij in de hele minor centraal.   

De minor wordt voor voltijd studenten in combinatie met de projectmodule Design, Management and Innovation aangeboden waarbij je in én met de praktijk samenwerkt. Hierbij ontwikkel je samen met 4-6 medestudenten op basis van de kenmerken van projectmanagement een innovatief beroepsproduct. Dit doe je in samenwerking met een opdrachtgever in en uit een setting waarin palliatieve zorg vertegenwoordigd is. De minor zorgt voor projectopdrachten. Studenten mogen echter zelf ook een project inbrengen, na goedkeuring van de minorcoördinator. Tijdens de eerste projectbijeenkomst van de minor worden er projectgroepen gevormd, waarna je vervolgens met je groepje een keuze maakt uit één van de opdrachten die aangeboden worden.

Je volgt één binnenschoolse lesdag per week en werkt aan zowel persoonlijke als beroepsmatige leerdoelen. Tijdens deze binnenschoolse lesdag volgt je de lessen samen met studenten die gekozen hebben voor de minor met praktijkstage. Een lesdag bestaat uit werkgroepen, (gast)colleges en lessen communicatieve vaardigheden

Naast de binnenschoolse lesdag op school werk je gemiddeld drie dagen per week met je projectgroep aan de opdracht.

Voor projectstudenten geldt, dat deze projectbijeenkomsten worden georganiseerd op een andere dag in de week dan op de vaste binnenschoolse lesdag. Deze projectbijeenkomsten worden op een dinsdag of woensdag gepland.

De toetsing bestaat uit een schriftelijk werkstuk, performance assessments en een presentatie. Daarnaast een specifieke toetsing gekoppeld aan het projectleren.   

Klik hier om een kort informatief filmpje te bekijken over de minor Palliatieve Zorg; waarin onder andere studenten vertellen over hun ervaringen met de minor.

Leerdoelen

Aan het einde van deze minor dien je de volgende kerntaken behaald te hebben:

  1. Besluitvorming in de palliatieve fase gericht op een verbetering van kwaliteit van leven voor zorgvragers en hun naasten die te maken hebben met een levensbedreigende aandoening.
  2. Beschrijven van een consultvraag voor zorgvragers in de palliatieve fase op basis van de methode besluitvorming in de palliatieve fase.
  3. Deelnemen aan intercollegiaal overleg rondom een consultvraag.
  4. Communicatieve vaardigheden.
  5. Bijdragen aan beeldvorming van palliatieve zorgverlening.
  6. Reflectie op eigen handelen.

De minor Palliatieve Zorg is opgebouwd rondom de CanMEDS-rollen, zoals die beschreven zijn in het Beroepsprofiel verpleegkundige 2020 en het Profiel Palliatieve Zorg Verpleegkundige (V&VN, 2022).

Ingangseisen

De minor is toegankelijk voor derde- en vierdejaars studenten HBO-verpleegkunde. Studenten van andere opleidingen kunnen eventueel toegelaten worden na een intakegesprek.

Wij nodigen ook nadrukkelijk Social Work studenten uit om in te schrijven voor deze minor. Er dient dan wel een intakegesprek plaats te vinden met de programmaleider om verwachtingen te bespreken.

Literatuur

In de minor wordt veel gewerkt met de richtlijnen palliatieve zorg, beschikbaar op www.pallialine.nl en de methodiek besluitvorming in de palliatieve fase. Het materiaal van deze methodiek is te downloaden via Besluitvorming - Palliatieve zorg - Shop - IKNL.

Rooster

De lessen worden gegeven op de vaste lesdag vrijdag op de locatie Den Bosch. De projectbijeenkomsten vinden, zoals eerder vermeld, op een dinsdag of woensdag plaats. Dit houdt dus in dat projectstudenten, gedurende de minorperiode, in de weken waarin de projectbijeenkomsten plaatsvinden, op zowel de dinsdag of woensdag én de vrijdag naar school komen.

Toetsing

Naast het volgen van de projectmodule Design, Management and Innovation, wordt binnenschools de minor afgetoetst middels een op schrift uitgewerkte consultvraag (P1 of P2), een intercollegiaal overleg (P2 of P4),  performance assessments (P2 of P4), een presentatie (P2 of P4) en een specifieke toetsing gekoppeld aan praktijk- en/of projectleren (P1of P2 en P2 of P4). 

Aanvullende informatie

Let op: De Avans-opleiding gekoppeld aan deze minormodule is:

Opleiding tot Verpleegkundige Den Bosch (HBOV-H)

Deze informatie heb je nodig voor de inschrijving in Studielink.

De ingevulde leerovereenkomst mag per mail verzonden worden naar:

minorenloket.hbov.denbosch@avans.nl

Wil je weten of er nog plaatsingsmogelijkheden zijn na sluiting van de inschrijftermijn, neem dan contact met ons op via bovenstaande e-mailadres.

Ook voor andere vragen kun je daar terecht.