Kies op maat

Login Menu

Ontdek spiritualiteit (incl. Rome-reis)

Te combineren met andere 7,5 ec minor!
Je komt er mee in aanraking: oosterse religies en het christelijk geloof. Het management van jouw bedrijf organiseert bijvoorbeeld een cursus mindfulness. Of de familie van een patiënt nodigt een reikitherapeut aan het bed van de zieke. Jouw leerling wordt opgevoed door ouders die zich laten inspireren door de antroposofie. En trouwens, wat vind je van klankschaaltherapie? Happinez? Taizé? Engelen? Tai chi?
In deze minor geven we geen pasklare antwoorden. Wel stellen we veel vragen en helpen we je om zelf je eigen antwoorden te vinden. We geven duiding vanuit christelijk perspectief.
We gaan op zoek naar de wortels van het christelijk geloof in het oude Rome. Hoe is het om vandaag de dag christen te zijn in Rome? Als je deze minor volgt, verdiep je je eigen levensbeschouwing en maak je een verrijkende verbinding met je toekomstige beroep.

Leerdoelen

Als je deze minor volgt gaat er een wereld voor je open. Die van de oosterse religie en het christelijk geloof. Je leert je eigen sensitiviteit op dit punt beter kennen en de mogelijke verbinding met je beroep en traditie.
Je hebt bijzondere ontmoetingen met mensen die (heel) anders geloven dan jij.
Tijdens de reis naar Rome bezoeken we mensen en plaatsen waar je als toerist niet komt. Een hulpverleningscentrum van Leger des Heils, een pater van de Jezuïeten en de Roman Baptist Church.

Aanvullende informatie

Maak zelf een combinatiepakket van 15 EC of 30 EC!
Maak zelf een combinatie van 2 of 4 minors om 15,0 EC of 30 EC aan vrije punten te kunnen besteden. Klik op: http://www.che.nl/studeren/open-minoren/alle-open-minoren en kijk welke minors rooster technisch te combineren zijn. Let op: Wanneer je kiest voor het volgen van 2, 3 of 4 minors van 7,5 EC, dien je voor elke minor apart een leerovereenkomst aan te vragen. 

Benieuwd naar de ervaring van een minorstudent?
Bekijk onderstaande filmpjes en de website van de CHE: www.che.nl/openminoren

Procedure na inschrijving:

 1. Na het downloaden van je leerovereenkomst(en) krijg je zo spoedig mogelijk een mail met daarin of er bij jouw minor(s) nog ruimte is;
 2. Daarna stuur je een verzoek naar je eigen examencommissie met in de bijlage de door jou ondertekende leerovereenkomst(en);
 3. In afwachting van het besluit van je examencommissie reserveren wij de minorplaats(en);
 4. Je eigen examencommissie geeft akkoord door de leerovereenkomst(en) te ondertekenen en te voorzien van een stempel van je hogeschool;
 5. Deze ondertekende en gestempelde leerovereenkomst(en) stuur je naar kiesopmaatminors@che.nl;
 6. Nadat de leerovereenkomst(en) bij kiesopmaatminors@che.nl binnen is/zijn, ontvang je een mail met daarin de stappen die je moet ondernemen om je aanmelding voor de minor(s) definitief te maken.

Ingangseisen

 1. De propedeutische fase moet succesvol zijn afgerond.
 2. Verder verwachten we van je dat je competentie niveau 2 (post propedeuse) bezit. Dat betekent onderstaand:
 • We gaan er van uit dat je complexiteit kunt analyseren, leertaken kunt ontwerpen en zowel zelfstandig als interdisciplinair kunt samenwerken.
 • We prikkelen je om verschillende invalshoeken te hanteren en in dialoog te gaan met andere disciplines en culturen.
 • Gedurende de hele minor vragen we je ook om kritisch te reflecteren op inhoud, context, proces, eigen persoon, eigen beroep en levensbeschouwing.

Toetsing

Er zijn zes hoorcolleges over de geschiedenis van de christelijke en niet-christelijke spiritualiteit. In zes werkcolleges komen mensen iets vertellen over hun praktijk, bijvoorbeeld:
 • Tai Chi
 • Universeel soefisme
 • Reiki
 • Engelen

Je stelt je eigen identiteit ter discussie. Via een outreach en reis naar Rome stel je je eigen beroepswaarden ter discussie.

Toetsing bestaat uit drie onderdelen:

 1. OSR-Schriftelijk tentamen 4,5 ec.
 2. OSR-Geannoteerde autobiografie 1,5 ec.
 3. OSR-Reflectieverslag 1,5 ec.

Literatuur

Hieronder tref je de literatuurlijst aan met de boeken die in 2016-2017 tijdens deze minor zijn gebruikt. Wijzigingen voor cursusjaar 2017-2018 zijn voorbehouden.

Verplichte literatuur

 1. Delen uit: McGrath (2002) Christelijke Spiritualiteit.
 2. Meester,  M. (2008) Nieuwe spiritualiteit.
 3. Hart, J. de (2011). Zwevende gelovigen: oude religie en nieuwe spiritualiteit.
 4. Jouw spiritualiteit – Gary Thomas (past ook goed bij autobiografie opdracht).

Rooster

De colleges van deze minor wordt in blok 1 ingeroosterd op maandag tussen 13.30 en 19.50 uur en/of op dinsdag tussen 16.10 en 19.50 uur.

Blok 1 loopt van 4-9-2017 tot en met 17-11-2017.