Kies op maat

Inloggen Menu

Jouw loopbaan: van Wens naar WERKelijkheid (reisminor)

Heb jij al een beeld van jouw loopbaan na je studie? Misschien heb je veel ideeën, maar nog geen concréte plannen voor na jouw studie. Of zie je er tegen op om je eigen koers te bepalen en te bouwen. Bereid je voor op je beroepspraktijk waarin jouw dromen centraal staan!

Studenten geven hun mening over deze minor

“Heb er superveel aan gehad, niet alleen persoonlijk maar ook vrienden aan over gehouden.”

“Als je op zoek bent naar wat écht bij jou past en wat jij écht belangrijk vind, is dit een goede minor.”

“Een aanrader als je twijfelt wat je na je studie wilt doen.”

Zelfinzicht tot werkplan

In deze minor bieden we jou een stevige voorbereiding aan op jouw beroepspraktijk, waarin jouw dromen centraal staan. Je staat stil bij wat past bij jou, wat je kan en wat voor jou echt belangrijk is. Vanuit zelfinzicht bouw je aan een concreet werkplan om je wens tot werkelijkheid te brengen. Deze minor is geschikt voor zowel voltijd als deeltijdstudenten. Tijdens de studie is er veel aandacht voor persoonlijke professionele ontwikkeling. In deze minor ligt de aandacht op hoe deze ontwikkeling voortgezet kan worden in de loopbaan na de studie. 

College

In deze minor is het samenwerken met je medestudenten essentieel. Het bespreekbaar maken en samen zoeken naar wat je drijft geeft diepgang. Het Zelfregie-model en diverse andere modellen worden als hulpmiddel aangereikt. Een training vanuit de groepsdynamica wordt gegeven om veiligheid en vertrouwen te leren vergroten met elkaar. 

Ervaringsreis buitenland of Nederland

Daarnaast is een ervaringsreis in Nederland of naar het buitenland een waardevol onderdeel van deze minor. Door vanuit een ander perspectief over je persoonlijke en (lands)grenzen heen te kijken, wordt het beroepsperspectief verrijkt. Letterlijk en figuurlijk afstand nemen in een andere omgeving geeft die rust om tot dieper inzicht te komen. In het lesprogramma tijdens en na deze reis worden ook professionele contacten gelegd met de beroepsgroep van de deelnemers. Deze ervaringsreis levert een goede bijdrage aan het verstevigen van de startpositie op de arbeidsmarkt, volgens Brug (2022). Zij bedoelt hiermee dat door zo’n ervaring er vaardigheden ontwikkeld worden, die helpend zijn om in te spelen op veranderingen en er nieuwe betekenis aan te leren geven.  

Tijdens de hele minor houd je een logboek bij bijvoorbeeld in de vorm van vlog of podcasts. Zo maak je jouw leerproces inzichtelijk. Bij de eindpresentatie geef je voor jouw   coachgroep een pitch, die je later bij je sollicitaties kunt gebruiken. Hiervoor krijg je een training rondom solliciteren als een afsluitend onderdeel van de minor.

 

Leerdoelen

In onderstaand schema wordt weergegeven aan welke leeropbrengsten wordt gewerkt.

 Zelfinzicht

Waar wil ik heen?

- Weet je waar je als professional in je loopbaan voor wil gaan.

- Heb je een eigen visie op wat jij wilt, wat jouw leven zin geeft.

- Ben je bewust van je drijfveren, waar deze vandaan komen en vanuit welke bronnen je put.

- Weet je wat je bijdrage aan het grote geheel (internationaal) is.

Plan van aanpak

Hoe ga ik dit aanpakken?

- Heb je zicht op hoe jij zelfregie toepast om jouw concrete werkplan duurzaam tot uitvoer te brengen.

- Kun je eigenaarschap nemen en verantwoordelijkheid dragen over jouw werkplan.

- Heb je geleerd hoe je zelfregie kunt behouden als het niet gaat zoals je wilt (niet alles is maakbaar), hoe je om kan gaan met teleurstellingen of belemmeringen. 

- Heb je een concreet plan van aanpak, welke aansluit bij jouw levensverhaal en jouw beroepspraktijk. Wat jij wilt past dat ook bij wie jij bent en wat jij als professional wilt. Deze professionele identiteit past zo bij eigenaarschap.

Netwerk

Wie kunnen mij helpen? Voor wie ben ik van betekenis?

- Heb je jouw persoonlijk en professioneel netwerk in kaart (internationaal) gebracht om mee samen te werken aan jouw werkplan en in te zetten waar jij het nodig vindt.

- Weet je hoe je duurzaam en wederkerig samen kan werken om je werkplan door te ontwikkelen.

- Heb je onderzocht welke professionele thema’s voor jou actueel zijn en heb je verkend hoe daar internationaal mee omgegaan wordt en waar jij in je toekomstig werk er mogelijk iets mee kan.

Ingangseisen

Deze minor is geschikt voor alle arrangementen (VTO/AD/DTO/DTO+) in principe van alle opleidingen Deze minor is dus geschikt voor zowel voltijd als deeltijdstudenten.
Tijdens de studie is er veel aandacht voor persoonlijke professionele ontwikkeling. In deze minor ligt de aandacht op hoe deze ontwikkeling voortgezet kan worden in de loopbaan na de studie.  

Verdere ingangseisen: 

    1. De propedeutische fase moet succesvol zijn afgerond.
    2. Verder verwachten we van je dat je competentie niveau 2 (post propedeuse) bezit. Dat betekent onderstaand:
    • We gaan er van uit dat je complexiteit kunt analyseren, leertaken kunt ontwerpen en zowel zelfstandig als interdisciplinair kunt samenwerken.
    • We prikkelen je om verschillende invalshoeken te hanteren en in dialoog te gaan met andere disciplines en culturen.
    • Gedurende de hele minor vragen we je ook om kritisch te reflecteren op inhoud, context, proces, eigen persoon, eigen beroep en levensbeschouwing.

Literatuur

Welke kleur heeft jouw parachute – Richard Bolles

Talentenwijzer - Djoerd Hiemstra

Mooi Werk – Mark van Vuuren / Luc Dorenbosch

Succes begint  bij jezelf – Sabine Kerkmeijer

Leren en studeren in het buitenland - Frieda van Brug

Rooster

September - november.

Het rooster wordt t.z.t. bekend gemaakt.

Toetsing

Tijdens de hele minor houden de studenten een logboek bij bv in de vorm van vlogs of podcasts. Zo wordt het leerproces inzichtelijk gemaakt. Bij de eindpresentatie maken de studenten een pitch, die bij sollicitaties gebruikt kan worden. Een training rondom solliciteren is ook onderdeel van de minor.

Aanvullende informatie

Procedure na inschrijving:

  1. Download je leerovereenkomst(en) stuur daarna een verzoek naar je eigen examencommissie met in de bijlage de door jou ondertekende leerovereenkomst(en).
  2. In afwachting van het besluit van je examencommissie reserveren wij de minorplaats(en);
  3. Je eigen examencommissie geeft akkoord door de leerovereenkomst(en) te ondertekenen en te voorzien van een stempel van je hogeschool;
  4. Deze ondertekende en gestempelde leerovereenkomst(en) mail je naar kiesopmaatminors@che.nl;
  5. Nadat de leerovereenkomst(en) bij kiesopmaatminors@che.nl binnen is/zijn, ontvang je een mail met daarin de stappen die je moet ondernemen om je aanmelding voor de minor(s) definitief te maken.