Kies op maat

Inloggen Menu

Veiligheid en Recht

Veiligheid. Vandaag de dag een zeer actueel thema. Er gaat geen dag voorbij of het onderwerp komt in het nieuws. Hoe om te gaan met veiligheid. Wat is dat. Wat is het spanningsveld tussen veiligheid en vrijheid. Kunnen we de vrijheid opgeven voor veiligheid. Wat is de dreiging, hoe gaan we om met internationale veiligheidsvraagstukken

De minor Veiligheid en Recht richt zich op studenten die veiligheid en recht op diverse gebieden  willen ontdekken. De minor onderscheidt zich door het aanbieden van onderwerpen die een relatie hebben met veiligheid en die door beleid of wetgeving zijn of worden ingevoerd.

De publieke ruimte, de fysieke veiligheid, veiligheid op de werkvloer en de veiligheid in huis zijn onderwerpen die aan de orde kunnen komen. Door de nadruk te leggen op wet en regelgeving in relatie tot veiligheid biedt de minor onderwijs  vanuit een breed kader.

Onderwerpen


Er is gekozen voor onderwerpen die veel studenten met een juridische interesse een uitdaging kunnen bieden. Door de combinatie van  bijvoorbeeld strafrecht, criminologie, politierecht en de wet bescherming persoonsgegevens kan er  boeiende casuïstiek worden behandeld. De studenten hebben na de blokken theorie de mogelijkheid  om met de opgedane kennis in samenspraak met het de docenten of externen een onderzoeksvraag te formuleren. Dat onderzoek kunnen de studenten eventueel in een later stadium van hun studie zelf uitvoeren als afstudeerproject. Dergelijke onderzoekvoorstellen kunnen eventueel ook uitmonden in een extern gefinancierd onderzoek. Deze combinatie van onderwijs en onderzoek is  uniek, nu  minors in  het

algemeen louter zijn toegespitst op onderwijs. De betrokkenheid bij (de voorbereiding van) onderzoek samen met leden van de kenniskring Veiligheid en hun netwerk levert synergie op en motiveert. 

Afwisselende werkvormen en excursies
Activerend en zoveel mogelijk kleinschalig onderwijs wordt afgewisseld met prikkelende presentaties van professionals uit het beroepenveld. Daarnaast organiseren de docenten  ook enkele excursies die studenten in contact brengen met de praktijk van veiligheid en recht en professionals daarin dagelijks zoeken naar oplossingen en verbeteringen.

Leerdoelen

Doelstelling

De doelstelling van deze minor is om de student in aanraking te laten komen met een breed palet van veiligheidsaspecten zoals die zich in de juridische werkelijkheid manifesteert, gecombineerd met sociale en ethische onderdelen. Door het aanbieden van twee verschillende thema’s, namelijk het thema buiten en binnen zal de student inzicht verkrijgen in de veiligheid in de publieke ruimte en de fysieke sfeer en kennismaken met de daarbij behorende kennis en vaardigheden. De student is tevens in staat om aan het eind van elk subthema een onderzoek te hebben gedaan waarin veiligheidsvraagstukken zullen worden behandeld. De student is na de minor in staat om complexe veiligheidsvraagstukken te analyseren en aan de hand van de opgedane kennis een adviesrapport te schrijven.

Ingangseisen

De student moet beschikken over gevorderd niveau en Propedeuse behaald. 

Literatuur

  • Integrale veiligheid, tweede druk van Stol e.a.
  • Jeugdrecht en Jeugdstrafrecht van Doek en Vlaardingenbroek
  • Terrorismebestrijding van Kwakman
  • 50 vragen over Privacy van Thole
  • Nationaal Trendrapport Cybercrime en Digitale Veiligheid 2012
  • Fraude in beeld
  • Deltaplan Fraude
  • Artikelen met betrekking tot bovengenoemde onderwerpen
  • Kluwer Collegebundel

Rooster

de minor wordt alleen aangeboden in semester 2 (start februari )

Toetsing

tentamen en project

Aanvullende informatie

 

Het niveau van de minor is gevorderd