Kies op maat

Login Menu

Media Innovation

Minor Media Innovation: digital storytelling, interactief webdesign & visionair leiderschap 

Facebook uit de markt prijzen. Kijk, dat is nog eens een ambitie.
Op het eerste gezicht geen realistische uitdaging misschien, maar herinner je Hyves nog? Zo goed als weggevaagd als gevolg van een leuk idee van een paar innovatieve studenten aan Harvard University. Het blijkt de basis voor een van de meest ingrijpende vernieuwingen in de media.

Innovaties in de (sociale) media bevinden zich nog in een fase van trial-and-error: hoe ontwikkel je (mobiele) apps die aansluiten bij de behoeften van je publiek, welke rol spelen interactief webdesign en digital storytelling in het ontsluiten van data, welke nieuwe verdienmodellen zijn denkbaar, wat zijn kansrijke businessconcepten, hoe boor je nieuwe doelgroepen aan en hoe kun je de interactie met je publiek optimaal benutten?

Want de digitaliseringsgolf in de media betekent een nieuwe focus op online platformen en mobiele app. Het is dé kans om de maatschappelijke relevantie van journalistiek vorm te geven in een samenleving waarin sociale media als Facebook, Google, Instagram en Twitter een steeds dominantere rol opeisen in ons mediagebruik.

De minor Media Innovation biedt creatieve geesten met zakelijk vernuft, organisatorisch talent of gevoel voor communicatie, marketing en media de kans het beste uit zichzelf te halen. In een multidisciplinair medialab denken studenten journalistiek, bedrijfskunde, communicatie, projectmanagement en IT out of the box tijdens een ontdekkingsreis die ook mediabedrijven zelf zijn begonnen: een zoektocht naar vernieuwende digitale vertelvormen, moderne distributieplatformen en creatieve businessmodellen. Combineren, uitproberen, uitvinden: durf jij die uitdaging aan?

In de minor Media Innovation leer je in kleine teams creatief, conceptueel en organisatorisch denken en handelen. Je zet sociale media in om in voortdurend contact met jouw gebruikers te zoeken naar publicatievormen die aansluiten bij hun belevingswereld en hun mediagebruik. Learning by doing is het motto. Je ontwikkelt al doende zelf je kennis en vaardigheden. Ervaren topdocenten, professionals en partners als het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek zorgen voor begeleiding en coaching.

Binnen de minor Media Innovation ben je zelf aan zet! En ontwikkel je je tot innovatieve professional waar mediabedrijven niet genoeg van kunnen krijgen.

Leerdoelen

Wat ga je leren? 

Je leert wat er allemaal komt kijken bij het ontwikkelen van nieuwe journalistieke concepten. Het bedenken van een goed innovatief idee is één ding, het uitwerken ervan en het vervolgens in de markt zetten vergt nog heel wat andere kwaliteiten. Je leert hoe je dit als ondernemender/ ondernemende journalist aanpakt. 

Je leert daarbij je doelgroep centraal te stellen. Alles pas je in de praktijk toe. Je leert onder tijdsdruk van echte deadlines innovatieve vormen van journalistiek toe te passen. Je leert tools te gebruiken om inzicht te krijgen in het mediagebruik van je doelgroep en hoe jouw innovatie daarin past. Deze informatie zet je in om je product te verbeteren.

Door te werken in een multidisciplinair team leer je de krachten te bundelen van verschillende experts. Maar vernieuwen lukt niet zonder een beeld te hebben van de sociale en technologische context waarin een journalist werkt. Je leert hier een grondige analyse van te maken.

Kortom je leert hoe je een waardevolle innovatie-aanjager wordt, waar de beroepspraktijk om zit te springen.

Aanvullende informatie

Eindniveau minor: Gevorderd.

De minor gaat door bij minimaal 10 aanmeldingen.

Bij minder aanmeldingen beslist het management van de opleiding Journalistiek.

 

Ingangseisen

Jaar één afgerond en bij voorkeur jaar twee van de opleiding gevolgd (per opleiding kunnen eisen voorkennis variëren en wordt op individuele basis via een eventuele sollicitatieprocedure bepaald).

De minor staat open voor studenten van de vier opleidingen Journalistiek.

Studenten van andere opleidingen dienen met bewijs aan te tonen dat zij beschikken over een vergelijkbaar instapniveau.

 

 

Toetsing

Je werkt in deze minor op twee manieren aan het ontwikkelen van competenties: het opdoen van kennis en oefenen van vaardigheden en het werken aan projectopdrachten. Aan het einde van het semester leg je in een portfolio aan de hand van beroepsproducten en projectverslagen verantwoording af van jouw ontwikkeling en jouw prestaties.

 

Literatuur

Gezien het karakter van de minor wordt gebruik gemaakt van een actuele literatuurlijst die pas bij de start van de minor kan worden vastgesteld.

Rooster

De minor Media Innovation is een intensieve minor. Van studenten wordt verwacht dat zij de hele week beschikbaar zijn voor het onderwijs. Er is geen vaste roostervrije dag.