Kies op maat

Inloggen Menu

Strategisch Inkoop Management NXTL

Je bent jong, je kiest bewust voor inkoop, je bent ambitieus en maatschappelijk bewogen. Dan is de minor Strategisch Inkoopmanagement NEXT LEVEL iets voor jou! De praktijk zit te wachten op jonge hbo-professionals met kennis van strategisch inkopen. De redenen: nooit was de spanning op de arbeidsmarkt zo groot maar zeker ook op het gebied van Inkoop. De arbeidsmarkt staat te springen om inkoopprofessionals met een HBO-opleiding. Op vacaturesite Indeed stond eind september 2022 ruim 2500 openstaande vacatures voor inkoopprofessionals. Het ligt in de lijn der verwachtingen dat de spanning op de arbeidsmarkt voor inkopers de komende jaren blijvend is en nog verder zal toenemen. Meer en meer organisaties professionaliseren de inkoopfunctie, wat tot een toenemende vraag naar inkopers leidt. Daar komt nog bij dat ook in het inkoopvak sprake is van vergrijzing en de verwachting is dat binnen tien jaar verlaat een kwart het vak dus voorgoed. Een wezenlijke toename van het aanbod is alleen te verwachten van jonge instroom.

De laatste twee decennia heeft het vakgebied zich ontwikkeld tot een strategische bedrijfsfunctie die een cruciale bijdrage levert aan de concurrentiepositie van de organisatie. Het gaat bij strategische inkoop tegenwoordig vooral om zaken als het waarborgen van de continuïteit van de stroom aan grondstoffen, materialen en diensten, ook wel supply management genoemd. De strategische inkoper is ook een sleutelfiguur bij de productontwikkeling binnen een bedrijf en bij het aangaan van strategische allianties met andere partijen in de markt. Een goede inkoper of inkoopmanager kent zijn inkoopmarkt, die tegenwoordig voor een groot deel internationaal van aard is (global market). Internationaal zaken doen behoort voor veel inkopers tot hun dagelijks werk.
Er zijn vier verschillende functieniveaus onderscheiden:
• Inkoopmanager
• Inkoper (senior buyer)
• Assistent-inkoper
• Ondersteunend inkoopmedewerker.

De inkoopmanager is verantwoordelijk voor het inkoopbeleid. Vanuit een strategische invalshoek zet hij de lijnen uit voor de afdeling. Uiteraard is de inkoopmanager ook verantwoordelijk voor de inkoopplanning.

Belangrijke taakgebieden van de inkoper (senior buyer) zijn interne en externe communicatie en inkoopmarktonderzoek. Op grond van zijn seniorfunctie zal de inkoper ook een belangrijke rol spelen in het opstellen en implementeren van het inkoopplan.

De assistent-inkoper heeft hoofdzakelijk een ondersteunende functie. Wel behoort de communicatie met interne klanten over inkoop tot zijn taken.

De ondersteunend inkoopmedewerker ten slotte vervult vooral een bestelfunctie in de laatste fase van het inkoopproces. Zijn inbreng bij de opstelling van het inkoopplan zal in het algemeen gering zijn.

Door de centrale rol van de inkoper en het toenemende belang is het niet ongebruikelijk voor een inkoper om snel door te groeien naar een functie als hoofd inkoper of lid van het management team / directie.

Leerdoelen

In de minor Strategisch Inkoopmanagement NXTL komen onder andere de beroepsproducten/onderwerpen in de volgende Eenheden van Examinering (EvE) aan de orde:
• Het verkennen van de leveranciersmarkt
• Het uitvoeren van het tactische inkoopproces
• Het bereiken van een optimaal onderhandelingsresultaat (juridische aspecten)
• Het geven van een sourcing advies
• Het uitvoeren van het strategische inkoopproces
• Het voeren van een (juridisch) adviesgesprek

De minor SIM NXTL bestaat uit 30 EC’s: elke EvE bestaat uit minimaal 5 EC’s (tot max 10 EC).

De minor is in samenwerking met de Nederlandse Vereniging voor Inkoopmanagement (NEVI) ontwikkeld. Voor Windesheim-studenten van de BMR opleidingen geldt het volgende: het met goed gevolg afleggen van de SIM- verplichtingen geeft de afgestudeerde student recht op een vrijstellingsverklaring NEVI 1 overeenkomstig het convenant tussen NEVI en Windesheim (tussentijdse wijzigingen voorbehouden): het geeft recht op vrijstellingen voor (delen van) het theoretische deel van Nevi 1. Afgestudeerde studenten kunnen deze verklaring bij de NEVI aanvragen tegen een geringe vergoeding voor administratieve kosten (momenteel € 75,--), rechtstreeks te betalen aan NEVI.

Ingangseisen

propedeuse onderwijs gevolgd

Rooster

maandag t/m vrijdag

• Het verkennen van de leveranciersmarkt => Project 1 (inkoopmarktonderzoek)
• Het uitvoeren van het tactische inkoopproces => Inleiding tot inkoop
• Het bereiken van een optimaal onderhandelingsresultaattot (juridische aspecten) => 1.Commercieel Onderhandelen + 2. Juridische aspecten
• Het geven van een sourcing advies => Project 2 (vervolg project 1)
• Het uitvoeren van het strategische inkoopproces => Strategisch Inkoopproces
• Het voeren van een (juridisch) adviesgesprek =>1. Intern adviseren en Onderhandelen + 2. Juridische aspecten:

Toetsing

mc-tentamens, trainingen, portfolio's, rapporten, presentaties en verdediging

Aanvullende informatie

Studentlidmaatschap NEVI
Via het Studentlidmaatschap en de daaraan verbonden ledenvoordelen, krijgt de student mogelijkheden om in contact treden met het professionele werkveld en toegang tot vakkennis via onder andere, vakblad Deal!, Kennisdatabank Nevi Kennislab, de online community van Nevi, fysieke en online events.
Het Nevi Studentenlidmaatschap heeft standaard de duur van twee jaar: Een kleine investering van € 60,- inclusief btw per lidmaatschap en stopt automatisch. De kosten van het Studentlidmaatschap kunnen wijzigen als de Nevi Ledenraad daartoe besluit.
Het Studentenlidmaatschap is een voorwaarde voor de student voor het kunnen verkrijgen van een vrijstellingsverklaring voor een of meerdere modules van Nevi 1 Privaat (of Publiek).
Studenten zijn niet verplicht om een Studentenlidmaatschap met Nevi aan te gaan.
Inkoopevent
Het volgen van het of een Inkoopevent is wel verplicht, hier kunnen kosten aan verbonden zijn. Doel: inkoopstudenten een inkijkje te geven in het toekomstige werkveld en daarmee te enthousiasmeren voor een professionele carrière in het vak inkoop.
Literatuur
Tevens is er (inkoop)literatuur die wordt gebruikt: totale kosten zijn ongeveer € 150 tot € 200.