Kies op maat

Inloggen Menu

Adviseur in MKB

"Betrouwbaar en vertrouwd adviseren",  dat kun jij".

 • Heb jij de ambitie om adviseur te worden met het MKB/Familiebedrijf als belangrijke klant?
 • Wil je je verdiepen in de complexe materie van de bedrijfsoverdracht? Een onderwerp dat bij veel ondernemers de komende jaren hoog op de agenda staat?
 • Ga je graag de uitdaging aan om in een multidisciplinaire omgeving je eigen competenties te versterken?
 • De titel zegt het al. Adviseren in het MKB staat in deze minor centraal. Je verdiept je in een aantal aspecten die hierbij belangrijk zijn, met speciale aandacht voor bedrijfsopvolging. De nadruk ligt op juridische, financiële en strategische aspecten. De minor biedt jou een niet te missen voorbereiding!

   

  Multidisciplinaire aanpak

  Zowel in de theorie als in de opdrachten worden ‘zachte’ (lees emotie) en ‘harde’ (lees vaktechnische) aspecten behandeld omdat deze beide kanten belangrijk zijn in de praktijk van het adviseren in het MKB. Stel, een ondernemer moet aan de slag met de bedrijfsopvolging. Dan is de economische waarde van het bedrijf natuurlijk heel belangrijk, maar ook de fiscale en juridische aspecten moeten ‘meegenomen’ worden. En denk eens aan de communicatie…. hoe maak je gevoelige onderwerpen bespreekbaar? Hoe breng je mensen met verschillende belangen bij elkaar? In de praktijk zijn dit soort aspecten net zo belangrijk voor een geslaagde overdracht als de financieel-economische. De minor behandelt ze allemaal en je versterkt je competenties om met deze complexe materie als beginnend adviseur om te gaan.  

   

   

  Aandachtsgebieden & keuzevakken

  De minor is een combinatie van een project, verbredende vakken en een aantal verdiepende vakken. De verbredende vakken gaan over: financiële en juridische aspecten van bedrijfsoverdrachten, strategisch management en family business governance. Uit het aanbod van de verdiepende vakken maak je een keuze op basis van je eigen achtergrond en je ambities richting de toekomst. Zo is er een vak Erfrecht, ‘De ondernemer en zijn omzet’ en het vak ‘Financieringsconstructies’. In het project staat de praktijk centraal, je gaat in gesprek met ervaren MKB adviseurs en je werkt in een multidisciplinaire groep aan projecten. Eén van de onderdelen is het schrijven van een adviesrapport voor een case uit de praktijk, adviseurs uit het bedrijfsleven geven hierop feedback. Om een goede gesprekspartner voor een ondernemer te worden krijg je trainingen in o.a. gesprekstechnieken en gespreksverslaglegging.

   

  Kortom, een minor voor iedereen die meer wil weten over het adviseren bij bedrijfsopvolging van MKB bedrijven op het gebied van recht, financiën en governance.

De minor is goed toegankelijk voor studenten uit het economische domein.

Zoals Finance Tax and Advice > FTA, voorheen Financial Services Management & Fiscaal Recht, Commerciële Economie, Finance & Control, Accountancy, Bedrijfskunde Management, HBO rechten, Logistics & Economics, Ondernemen & Retail Management (voorheen SBRM).

Een mooie minor voor studenten die iets voelen voor het ondernemende  vak van adviseur, mede geïnteresseerd zijn in het familiebedrijf en economische belangstelling hebben.

Leerdoelen

 • Heb jij de ambitie om adviseur te worden met het MKB/Familiebedrijf als belangrijke klant?
 • Wil je je verdiepen in de complexe materie van de bedrijfsoverdracht? Een onderwerp dat bij veel ondernemers de komende jaren hoog op de agenda staat?
 • Ga je graag de uitdaging aan om in een multidisciplinaire omgeving je eigen competenties te versterken?

Ingangseisen

geen

Literatuur

nnb

Rooster

Wordt nader bepaald

Toetsing

De toetsing van de kennisvakken vindt plaats door middel van een tentamen met open vragen. Daarnaast moeten er opdrachten gemaakt worden evenals het schrijven van een portfolio, gespreksvoering en een adviesrapport in het kader van bedrijfsopvolging dat tevens wordt gepresenteerd.