Kies op maat

Inloggen Menu

Chinees - blended uitvoering

Waarom Chinees? Het belang van China op economisch en technologisch gebied neemt met de dag toe. Chinees leren en leren over de Chinese cultuur opent letterlijk deuren voor je, zowel nationaal als internationaal.  
Heb je een passie voor China? Of wilde je altijd al Chinees leren en meer over de cultuur weten? Dan is deze minor net iets voor jou! Je wordt een half jaar ondergedompeld in alles was met de Chinese taal en cultuur te maken heeft en ben je intensief met China bezig.

In deze minor leer je eigentijds Chinees en aan het eind van de minor kun je je goed redden in China. Je doet kennis op over de Chinese cultuur en je krijgt inzicht in de verschillen tussen de Chinese en Nederlandse cultuur.

Als je de minor in het semester 2 volgt, heb je de optie om de 2de helft van het semester in Xi’an, de stad van het wereldberoemde Terracotta leger, de taal verder te studeren. Xi’an is een dynamische. levendige stad in het hart van China. Door het kiezen van deze minor, waarin veel aandacht is voor de huidige ontwikkelingen in China, werk je bovendien aan je persoonlijke ontwikkeling, vergroot je je wereldbeeld en je carrièrekansen!

Leerdoelen

  • taaltrainingen Chinees met als einddoel A1 ERK (Europese Referentiekader);
  • cultuurtrainingen t.b.v. verkrijgen van cultuurkennis omtrent land, volk, geografie, gewoonten en gebruiken, filosofieën, feesten;
  • basisgrammatica ter ondersteuning van de taaltrainingen;
  • taalportfolio om aan de taalontwikkeling te werken t.b.v.  eindniveau A1 ERK

Het programma
De module bestaat uit:
• 4 modules taalverwerving (ieder 4 EC)
• 3 modules Cultuur (van 2,4 en 4 EC).
• 1 module grammatica (2 EC).
• 1 module ‘Taalportfolio’ (2 EC),  waarin je aantoont hoe je spreekvaardigheid zich ontwikkeld heeft.

Werkwijze
Een deel van lesstof vormt de basis van de bijeenkomsten, de rest van de lesstof bestudeer je zelf. Chinees leren vraagt veel zelfstudie. De start van een nieuwe taalles begint altijd met het aanleren van de nieuwe woorden. Je moet je de uitspraak en tonen eigen maken dat vereist  veel oefenen op luister- en spreekvaardigheden. Dat gebeurt in de les, maar vraagt ook verdere oefening thuis. Er zijn verschillende tools om je daarbij te helpen. Voor het oefenen van spreekvaardigheid zijn de lessen, waarin je de geleerde taal in real life situaties toepast. We gebruiken filmpjes als ondersteunend les materiaal. Ook het leren schrijven van de karakters is een vaardigheid die je door het veel te doen eigen maakt. Chinees leren is leuk, uitdagend én het is hard werken. Maar daarbij wordt je tijdens deze minor geholpen door een deskundig team van docenten en native speaker materiaal.

Aanvullende informatie

De voertaal tijdens de lessen is Nederlands en 'classroom Chinees'

De minor gaat van start bij voldoende inschrijving. Toelating geschiedt op volgorde van inschrijving. Houd er rekening mee dat een minor niet door kan gaan vanwege te weinig aanmeldingen of dat een minor vol kan zijn.

Zorg ervoor dat je leerovereenkomst voor het einde van de inschrijfperiode ondertekend is en bij de contactpersoon binnen is. Wij kunnen op dit moment alleen overeenkomsten behandelen die per mail binnenkomen, dus gelieve geen overeenkomsten per post toesturen.

Let op; deeltijdstudenten betalen vaak een lager bedrag aan collegegeld dan het collegegeld dat voor de deeltijd of voltijdopleiding staat waar zij de minor willen volgen. Houd er rekening mee dat je in dat geval het verschil zelf dient te betalen.

Ben je student van Windesheim? Schrijf je dan in via het aanmeldformulier van je eigen opleiding/domein. Voor studenten Bewegen en Educatie: kijk op de site MinorsBE!

Mocht je graag willen deelnemen en is de aanmeldperiode voorbij? Neem dan contact op met mi.rijbroek@windesheim.nl 

NB de minor zit vol voor semester 1 '20-'21, informeer bij minorsbe@windesheim.nl voor de wachtlijst.

Ingangseisen

De minor Chinees is ontworpen voor studenten die geen Mandarijn Chinees spreken. Studenten die al wat Mandarijn Chinees spreken, maar bijvoorbeeld nog niet schrijven en/of lezen, kunnen op een alternatieve manier met de minor meedoen.


Geen specifieke opleidingseisen, wel intakegesprek op motivatie.

Toetsing

practicum, 2 opdrachten, schriftelijke en mondelinge toets, presentatie, 2 dossiers

(1 van bovengenoemde per module)

 

Houd er rekening mee dat wanneer je in het tweede semester een minor volgt en een eventuele herkansing vindt in het volgende studiejaar plaats, je dan opnieuw dient in te schrijven via studielink.

Literatuur

Taal: Chinees?: ’n Makkie! Deel 1 t/m 3, Makkie 1 ISBN 9789046900611,Makkie 2 ISBN 9789046900895, Makkie 3 ISBN 9789046901243

Cultuur: Ardi Brouwers, Cirkels en rechte lijnen, communicatie tussen Chinezen en Nederlanders, 1e druk, 2016, ISBN 9789402144550

Grammatica: syllabus

Taalportfolio: checklist A1 Europees taalportfolio

Rooster

De minor Chinees is elk semester via een blended learning variant te volgen, dat betekent dat deze minor zowel tegelijkertijd voor dagstudenten als voor afstandsleerstudenten te volgen is. Blended learning houdt in dat er een combinatie is van klassikale en online lessen. Deze online lessen zijn altijd en voor iedereen toegankelijk en vormen een uitbreiding op de online lessen. Aanwezigheid bij de klassikale lessen is een pre, omdat hierbij veel praktisch met de taal geoefend wordt. Als afstandsleerstudent maak je een keuze bij welke klassikale lessen je aanwezig kunt zijn. Daarnaast zullen lessen integraal gefilmd worden en online te volgen zijn