Kies op maat

Inloggen Menu

Culturally Responsive Teaching (30EC)

Diversiteit in onze samenleving groeit. Scholen krijgen steeds meer leerlingen met een migratieachtergrond. Deze leerlingen verschillen in afkomst, etniciteit, religie en moedertaal. Dit vraagt wat extra's van jou als docent. Wil jij meer leren over hoe je diversiteit in het algemeen, en cultuurverschillen in het bijzonder, kunt analyseren en gebruiken in je onderwijs? Dan is de minor Culturally Responsive Teaching wat voor jou.

De samenleving wordt gekleurder. Leerlingen groeien op in een diverse samenleving. De leerlingpopulatie op scholen verandert. Buiten de grote steden is 15% van de leerlingen van niet- westerse afkomst: in de grote steden is dit percentage 40% tot 60%. Dit vraagt iets extra’s van docenten. We willen alle leerlingen gelijke kansen bieden, ze socialiseren, kwalificeren en vormen. Daarom moeten we met alle leerlingen effectief communiceren en toegankelijk en leerzaam onderwijs aanbieden. Als we ons hierin bekwamen, is diversiteit niet een belemmering voor, maar een aanvulling op ons onderwijs.

 

 

Leerdoelen

In de minor Culturally Responsive Teaching leer je over andere culturen, maar ook over jezelf. Je leert hoe je je onderwijs effectiever en responsiever maakt, voor iedereen in jouw klas en school. Dit komt ook van pas als je erover denkt om na je studie in een ander land te werken. Deze minor is dé CO2-neutrale manier om je interculturele vaardigheden te vergroten.

Ingangseisen

Het is een pré als je reproductieve kennis van het Engels hebt. Het is optioneel om de opdrachten in het Engels te schrijven. Je hoeft geen stageplaats te hebben, maar je mag wel sommige opdrachten uitvoeren op een school voor meer studiepunten.

Literatuur

diverse teksten via de minorreader

Rooster

1 dagdeel per week les; rest zelfstudie met optionele begeleiding

Toetsing

toetsing via de diverse opdrachten van de minor

Aanvullende informatie

Voertaal is Engels, Nederlands op verzoek.

De minor gaat van start bij voldoende inschrijving. Toelating geschiedt op volgorde van inschrijving. Houd er rekening mee dat een minor niet door kan gaan vanwege te weinig aanmeldingen of dat een minor vol kan zijn.

Zorg ervoor dat je leerovereenkomst ook voor het einde van de inschrijfperiode ondertekend is en per mail bij de contactpersoon binnen is. Geef bij het opsturen van je leerovereenkomst ook aan of je de minor via regulier onderwijs of e-learning wilt volgen.
Mail je overeenkomst naar minorsbe@windesheim.nl

Let op; deeltijdstudenten betalen vaak een lager bedrag aan collegegeld dan het collegegeld dat voor de deeltijd of voltijdopleiding staat waar zij de minor willen volgen. Houd er rekening mee dat je in dat geval het verschil zelf dient te betalen.

Ben je student van Windesheim? Schrijf je dan in via de intekenapplicatie van Windesheim. Kijk voor meer informatie op de site aanbod persoonlijke profilering.