Kies op maat

Inloggen Menu

Werken in gedwongen kader

Waar gaat het over?

De minor behandelt verschillende aspecten van de gedwongen hulpverlening. Bij gedwongen hulpverlening kan je onder andere denken van hulpverlening naar justitiële kaders (TBS, reclassering, Justitiële jeugdinrichting), kinderbescherming, JeugdzorgPlus instellingen en de geestelijke gezondheidszorg.

Waarom deze minor?

Werken in gedwongen kader vergt een speciale aanpak, die op principiële aspecten verschilt van het werken in een vrijwillig kader. De positie van de professional is wezenlijk anders en kent elementen van beveiliging naast behandeling en re-integratie terug in de maatschappij.

Binnen het gedwongen kader is het de taak van de professional om cliënten zodanig te beïnvloeden, dat de kans op herhaling kleiner wordt en dat ze een plek met meer perspectief in de samenleving kunnen innemen. De moeilijkheid van werken in een gedwongen kader is dat verandering niet tot stand komt als de hulpverlener niet op de een of andere manier weet aan te sluiten bij wat de cliënt motiveert. Alleen maar dwang leidt op zijn best tot schijnaanpassing. Er moet dus een relatie tot stand komen waarbinnen de cliënt tot zijn recht kan komen, maar de hulpverlener tegelijkertijd de grenzen aangeeft van wat maatschappelijk aanvaardbaar is.

Leerdoelen

Deze minor biedt kennis en vaardigheden die nodig zijn om binnen een gedwongen kader aan de slag te gaan. De minor is in nauwe samenwerking met (landelijke) vertegenwoordigers van het werkveld ontwikkeld. De inhoud ervan wordt door een stuurgroep van hogescholen en organisaties uit het veld van de gedwongen hulpverlening bewaakt en bijgesteld. Het sluit dan ook aan bij wat het werkveld vraagt. Je bezit na afloop van deze minor een aantal kwalificaties die voldoen aan een landelijke standaard en die in het werkveld van de gedwongen hulpverlening algemeen erkend worden (competentieset Forensisch Sociaal Professional).

Vakken

Professionele Vorming 1, Doelgroepenkennis, Criminologie, Jeugdhulpverlening binnen gedwongen kader, Wettelijke kaders (recht), Professionele Vorming 2, Analyseren & Rapporteren, Methodische gespreksvoering, Omgaan met agressie

Ingangseisen

Propedeuse behaald. Praktijkervaring binnen de (gedwongen) sociale zorg is een pré. 

Kom je van een andere opleiding dan SW, dan is het handig om even te overleggen of deze minor aansluit op jouw eigen opleiding. Neem daarvoor gerust contact op
met de minorcoördinator Adinda Veldwijk: a.veldwijk@windesheim.nl 

Toetsing

De wijze waarop getoetst wordt zal per module verschillen. Je kan denken aan tentamens, verslagen en assessments.