Kies op maat

Inloggen Menu

Ondernemen en Management binnen Zorg en Welzijn - Deeltijd

Werk jij als leidinggevende in Zorg en Welzijn, of wil je dat graag gaan doen? Zie jij kansen waar anderen vooral problemen zien? Wil jij weten wat er nodig is om als team je doelen te halen? Ga jij je organisatie helpen om haar visie te realiseren? Dan is deze minor wat voor jou!

In de minor Ondernemen en management binnen zorg en welzijn krijg je de mogelijkheid om je competenties op het gebied van leidinggeven, management en ondernemen (verder) te ontwikkelen door taken uit te voeren als operationeel manager en een ondernemingsplan te schrijven.

Er speelt veel in de zorg- en welzijnssector: de sector groeit, er zijn personeelstekorten, de wet- en regelgeving verandert continu en de professionalisering is in volle gang. In deze tijd is het belangrijk om je te onderscheiden van concurrenten en een aantrekkelijke werkgever te zijn voor werknemers. Hoe doe je dat en wat is daarvoor nodig? Dat ga je leren in deze minor. De minor bestaat uit twee onderdelen:

Ondernemen
Je gaat een nieuwe dienst bedenken of een bestaande dienst verbeteren die aansluit bij het beleid van de organisatie. We leren je hoe je als ondernemer de markt analyseert en gaan samen op zoek naar kansen die je kunt benutten om binnen je eigen organisatie te innoveren of zelf te gaan ondernemen. Hier schrijf je een ondernemingsplan voor en dit plan presenteer je. Om dit goed te kunnen doen is het belangrijk dat je een beeld hebt van jezelf als ondernemer en op welke manier je jezelf het beste kunt presenteren om je doel te behalen.

Operationeel management
Je gaat taken uitvoeren als (assistent) operationeel manager. Je krijgt zicht op de missie, visie, cultuur, strategie en prestaties van je organisatie en leert over relevante wet- en regelgeving en andere zaken waarmee je te maken krijgt als operationeel manager (personeelsmanagement, klantgericht organiseren, etc.). Je leert hoe je relevante kennis toepast en hoe je bovenstaande organisatie kenmerken kunt vertalen naar de werkvloer door te onderzoeken hoe je een waardevolle bijdrage kunt leveren aan je organisatie. Je leert (ethisch) leiderschap te tonen en verschillende leiderschapsstijlen in te zetten om je doel te bereiken. Ook leer je hoe je op passende wijze kunt communiceren en hoe je daarbij onderscheid maakt tussen managen en leiden. Tijdens het maken van deze keuzes word je geconfronteerd met jezelf, bijvoorbeeld als er tegengestelde belangen spelen. Daarom staan we stil bij wie jij bent en wat dit betekent voor jouw stijl van leidinggeven.

Leerdoelen

Binnen de opleiding PMKE deeltijd is het onderwijsprogramma gebaseerd op het werken met leeruitkomsten. Deze minor kent twee leeruitkomsten:

  • EVL 2.1 Ondernemen: de professional ontwikkelt een voorstel (in de vorm van een ondernemingsplan) voor een nieuw product of een nieuwe dienst voor de organisatie waarin hij werkzaam is of voor een eigen onderneming. Hij maakt hierbij gebruik van een beproefd model. De professional signaleert waar geleverde prestaties niet overeenkomen met de gewenste prestaties. Hij baseert dit op relevante kenmerken van de organisatie zoals missie, visie, structuur, cultuur, strategie, (financiële) prestaties en beleidsontwikkeling van de organisatie.
  • EVL 2.2 Operationeel management: de professional voert zelfstandig of onder begeleiding diverse werkzaamheden uit als operationeel leidinggevende in de organisatie, gericht op bijvoorbeeld het aansturen van medewerkers, HRM, planning en control, et cetera. De professional verantwoordt zijn handelen vanuit de missie, visie, structuur, cultuur, strategie, prestaties en beleidsontwikkeling van de organisatie.

De leeractiviteiten (vakken) zijn gericht op beide leeruitkomsten en deze lopen door elkaar. 

Ingangseisen

Werkplekleren is een belangrijk onderdeel voor het uitvoeren van opdrachten. Om dat te kunnen doen, moet je de mogelijkheid hebben om op je werkplek zelfstandig of ander begeleiding leidinggevende taken uit te voeren. Hiervoor is het nodig dat je minimaal 16 uur per week aanwezig bent op je werkplek. 

Voor je toelating wordt aan jou gevraagd een werkplekscan in te vullen om in te kunnen schatten of je op jouw leerwerkplek kan werken aan de specifieke leeruitkomst. De werkplekscan wordt beoordeeld door de minordocent. 

Literatuur

De aanbevolen literatuur kost ongeveer €150.

Rooster

Lesdag: woensdag

Blended learning. Je volgt online colleges, maakt (zelf)studieopdrachten, volgt fysieke lessen op Windesheim en voert opdrachten uit in de praktijk. 

  • 1 fysieke introductiedag
  • 6 online lesdagen
  • 6 fysieke lesdagen

Toetsing

Je kunt laten zien dat je de leeruitkomst beheerst door twee producten in te leveren in de vorm van: een ondernemingsplan (schriftelijk) en een weergave van de presentatie en een managementdossier (schriftelijk) met filmopname.