Kies op maat

Inloggen Menu

CoP Sustainable Technologies (Duurzame Technologie)

Wil jij je als techniek student graag inzetten voor Duurzaamheid? En houd je ervan om te studeren met praktijkopdrachten van bedrijven, zodat alles wat je doet meteen impact heeft? Dan ben je bij de CoP-ST in de juiste minor.
In de minor Sustainable Technologies draait het onderwijsmodel om praktijkopdrachten, zodat je door opdrachtgevers uit bedrijven wordt begeleid. Je doet onderzoek, je interviewt experts, je ontwerpt en maakt gebruik van de werkplaatsen van Windesheim. Je schrijft samen met je team een onderzoeksverslag en een projectverslag. Tweemaal tijdens deze minor is er een beoordeling: halverwege en aan het eind, met presentaties en assessments. Geen toetsen dus! Je bepaalt het verloop van de minor grotendeels zelf met je team, dus een zelfstandige, samenwerkende houding is een pré.

Leerdoelen

Duurzaamheid
Kennis over duurzaamheid is in deze minor belangrijk. Welke ‘wicked problems’ zijn er, hoe urgent is het dat er iets aan gedaan wordt, welke organisaties maken zich sterk voor Duurzame Ontwikkeling en de klimaatdoelen? Maar al heel snel gaan we naar de oplossingen: Wat is duurzame energie en wat zijn (écht) duurzame systemen? Hoe ontstaat balans tussen de 3 P’s en hoe kan jij daar met jouw technische- en onderzoeksvaardigheden invloed op uitoefenen? Met deze kennis kan je straks goed uitleggen waarom en hoe techniek wordt ingezet bij diverse transities en weet je hoe je bedrijven kunt helpen hun volgende stap in duurzaamheid te maken.​​​​​​​

Multidisciplinair werken
In de minor Sustainable Technologies ga je in een multidisciplinair team samenwerken. We starten met een feestelijke bootcamp, waarin studenten elkaar goed leren kennen. Tijdens de bootcamp worden teammanagers gekozen, multidisciplinaire teams samengesteld en kies je met je team jullie favoriete opdracht. Multidisciplinair betekent dat er van diverse opleidingen studenten in één team zitten. Zo vul je elkaar goed aan om een optimaal resultaat uit de opdracht te halen.

Praktijkopdrachten & Kennissnacks
De praktijkopdrachten die je uitvoert in multidisciplinaire teams, worden ondersteund door Kennissnacks. Dit kan een kort college zijn, maar ook een practicum les, workshop, bedrijfsbezoek, debat of speurtocht, waarbij één onderwerp centraal staat. Daarnaast komen experts langs voor inspiratiesessies, passend bij de opdrachten waaraan wordt gewerkt. Dit mag ook op verzoek van de studenten, want gaandeweg worden jullie expert van de opdracht waar je aan werkt. Er zijn dus geen colleges zoals jullie die gewend zijn. Toetsing en borging gebeurt door verslaglegging, tussentijdse besprekingen, presentaties en assessments.

Opdrachten van bedrijven
De opdrachten waaraan je tijdens deze minor gaat werken komen uit diverse sectoren, bijvoorbeeld:
• Duurzame energiebronnen: zon-, wind- en waterkracht
• Duurzame bouw en infrastructuur
• Duurzaam transport van personen, goederen, energie, data en waarde
• Duurzame economie; politiek en subsidie, milieu, coöperaties, huur-, deel- en leaseconstructies
• Duurzame winkels en verpakkingen, duurzame handel

Ingangseisen

Toelatingseisen
De minor is bestemd voor derde en vierde jaars studenten van Bouwkunde, Elektrotechniek, HBO-ICT, Industrieel Product Ontwerpen, Logistics Engineering, Technische Bedrijfskunde en Werktuigbouwkunde. Van de studenten wordt een zelfstandige, ondernemende houding verwacht.
Je dient te beschikken over 90 behaalde EC’s en gemotiveerd te zijn om een bijdrage te leveren aan een duurzame toekomst.

Rooster

Bij de minor CoP-ST werk je 40 uren per week aan de opdracht en de Kennissnacks.

Toetsing

Met de praktijkopdrachten en Kennissnacks kan je tijdens dit semester 30 EC verdienen. Er zijn tweemaal per semester presentaties en assessments, halverwege en aan het eind. Dit is voor je team én individueel. Op basis hiervan worden de punten wel of niet toegekend.

Aanvullende informatie

CoP-ST kantoorruimte
Er is een lokaal op de Campus speciaal voor de CoP-ST ingericht, gericht op werken met praktijkopdrachten in teams. Dit is waar jullie grotendeels gezamenlijk werken en waar je gemakkelijk opdrachtgevers kunt verwelkomen. Ieder team kan een eigen kantoorgedeelte inrichten, zodat het zelfstandig werken wordt aangemoedigd. De tussenpresentaties en eindpresentaties van de CoP-ST vinden plaats bij Perron 038 en worden als event opgezet. Daarbij worden opdrachtgevers, experts en andere betrokkenen uitgenodigd om mee te denken en te discussiëren. Vanuit een open visie bouwen we langzaam maar zeker een netwerk op van bedrijven en organisaties in de regio die willen samenwerken voor duurzaamheid.

Bekijk de video met studenten die de minor hebben doorlopen:

https://www.youtube.com/watch?v=Dm99ud87f0I