Kies op maat

Login Menu

Applied mechanics NL

Heb je een passie voor het ontwerpen en ontwikkelen van machines en vind je het leuk mechanische problemen te analyseren?

Kies dan de minor Applied Mechanics. Daarin verdiep je je in werktuigbouwkundige constructies, ontwerpgereedschappen en ontwerptechnieken. Verder ga je aan de slag met werktuigbouwkundige constructies zoals tandwielkasten, aandrijftreinen, machines en transportsystemen.

 

Leerdoelen

 

Toekomstmogelijkheden

Toekomstige functies liggen op het vlak van het ontwikkelen en ontwerpen van machines en het analyseren van (vooral) mechanische problemen. Voorbeelden van bedrijven zijn o.a. MechDes, VMI,

Zuidberg, AWL, GeesinkNorba, Verbruggen en Aebi- Schmidt. Hierbij gaat het onder meer om ontwerpen van scheepslieren en landbouwmachines tot en met systemen ten behoeve van de automotive.

Aanvullende informatie

 

Wanneer

September – januari Nederlands en Engels

Wil je samen met buitenlandse studenten studeren: Kies dan voor de Engelse variant! De nederlandse variant heeft een maximum aantal deelnemers van 20.

Ingangseisen

Toelatingseisen

Als toelatingseis geldt dat je 2 jaar  van de opleiding Werktuigbouwkunde Bc moet hebben afgerond. Doe je een andere opleiding, neem dan contact op met de minorcoördinator.

Toetsing

 

 

System dynamics and vibrations

Dit onderdeel bestaat uit twee collegeseries en een practicum waarin aan bod komen kinematica, dynamica en trillingsleer in praktische situaties van aandrijvingen van machines. Motion is een uitgebreid Multibody pakket dat o.a. bij het ontwikkelen van auto’s en achtbanen wordt gebruikt. 5 EC.

Machineonderdelen/KISSOFT In dit college en practicum worden onderwerpen uit de machinebouw verder uitgediept. Kissoft is een uitgebreid pakket dat door professionele ontwerpers wordt gebruikt. 3 EC.

Ontwerp en simulatie

In het theorie gedeelte wordt een verdieping aangebracht op de sterkteleer. In het practicum EEM worden computersimulaties uitgevoerd. Het practicum Product Data Management wordt verzorgd in samenwerking met het bedrijf VMI. 5 EC.

Aandrijftechniek Elektromotoren in machineaandrijvingen komen tijdens het college en het practicum aan bod. In het practicum maak je kennis met deze voor werktuigbouwkundigen belangrijke materie en met recente ontwikkelingen op dit vakgebied. 3 EC.

Ontwerpen op duurzaam- en betrouwbaarheid (ODB) In dit onderdeel wordt de basis gelegd voor ontwerpmethoden en procedures om de betrouwbaarheid van een machine te bepalen en te verbeteren. Aan de orde komen waarschijnlijkheids-benadering, faalanalyse, belastbaarheid van contactvlakken, wrijving, slijtage en smering. 3 EC.

Machinerichtlijn, CE-markering (MR) Aan de orde komen zaken als technisch-juridische aspecten, veiligheid en aansprakelijkheid met betrekking tot te bouwen machines en producten. 3 EC.

Technisch Engels Aan de hand van aan de techniek gerelateerde teksten worden de lees-, schrijf- en spreekvaardigheid geoefend.1 EC.

Vrij vak

Deze punten kunnen gevuld worden met diverse activiteiten naar keuze. 1 EC.

Project In dit project ga je een of meer opdrachten uitvoeren op het gebied van onderzoek of ontwikkeling van machines. Deze opdrachten komen uit het bedrijfsleven. Je gaat minimaal één dag in de week bij het bedrijf aan de slag om de opdracht goed te kunnen uitvoeren. Onder andere MechDes, VMI,

Zuidberg, AWL, GeesinkNorba, Verbruggen en Aebi-Schmidt leveren de opdrachten. Deze bedrijven zijn ook zeer geschikt als stage- of afstudeerbedrijf. 6 EC.

Rooster

Vanaf augustus:

roosters.windesheim.nl