Kies op maat

Inloggen Menu

Security Engineering

Een van de grootste uitdagingen voor bedrijven in deze tijd is het beschermen van hun meest waardevolle bedrijfsmiddelen tegen misbruik: hun data en informatiesystemen. Hoe kunnen organisaties deze bedrijfsmiddelen beschermen? Het ontwerpen en implementeren van maatregelen tegen misbruik van informatiesystemen staat centraal in de module security engineering.

In een multidisciplinair team werk je aan opdrachten uit het bedrijfsleven om zo een concrete oplossing of een advies te leveren voor het ingebrachte probleem. De beschermingsmaatregelen liggen op terrein van de infrastructuur, de applicatie software, de organisatie en de processen. Bedrijven staan ook weer vaak in dienst van burgers. Zo vinden er projecten plaats vanuit de Nationale Politie , Belastingdienst, zorginstellingen, gemeentes of Agentschap Telecom. Onze opdrachtgevers zijn brede organisaties maar ook kleinere gespecialiseerde cyber-bedrijven. Onderwerpen waar de afgelopen jaren aan gewerkt is: security awareness, Operational Technology (OT), SOC/SIEM-implementaties en nieuwe cybersecurity wetgeving als NIS2.

Theorie

De theorie maak jij je eigen op de werkplek met je team via learning on-the-job. Gebaseerd op de wensen van jouw opdrachtgever onderzoek, ontwikkel en implementeer je een één of meerdere aspecten van security.

Het semester is vraag-gestuurd ingericht: op basis van concrete leervragen worden workshops en master classes verzorgd, onder meer : Project Management, (Advanced) SCRUM, Growth Hacking, Design Thinking, Consulting Skills, Story Mapping, Winning the Hearts & Minds of People en Research. Resultaten van de workshops pas je direct toe je projectopdracht.

Regelmatig vindt kennisuitwisseling met de andere projectgroepen in jouw keuzesemester plaats.

Voor dit keuzesemester ontvang je 30 EC’s: 24 EC’s voor het project (waaraan je op dinsdag t/m vrijdag werkt)en 6 EC’s behaal je door in beide periodes op maandag een module uit het Professionele Vaardigheden programma te volgen (zie ook “Rooster” hieronder).

Leerdoelen

Je verdiept je in de specifieke problematiek van de opdrachtgever en de context van het probleem. Aanvullend verricht je onderzoek op het gebied van Information Security w.o. standaarden, technieken en methoden. Bij de aanpak maak je met je team gebruik van de opgedane kennis op het gebied van projectaanpak en –management (bijv. Prince 2), professionele vaardigheden (interview- en communicatieve vaardigheden) en jouw specifieke vakinhoudelijke kennis en vaardigheden.

De minor bestaat uit drie onderdelen:

1 . Centraal staat het project waarin je als multidisciplinair team werkt aan de opdracht van het bedrijf.

2. Het volgen van ondersteunende (gast)colleges over onderwerpen die relevant zijn voor je project en de ontwikkeling van je algemene professionele houding.

3. Het uitdragen van de projectresultaten tijdens het evenement Winnovations.

Ingangseisen

Propedeuse behaald en minimaal 45EC behaald in het 2e jaar van de HBO-I opleiding.

Literatuur

Er wordt gebruik gemaakt van vrij toegankelijk literatuur.

Rooster

Het project (24 ec’s):

di t/m vr (fulltime).

Professionele Vaardigheid (2 * 3ec’s)

Naast het project kies je in beide periodes steeds een module uit het Professionele Vaardigheden programma. Deze module volg je op maandag op de Campus.
Je maakt, per periode, een keuze uit onder meer : leidinggeven, creativiteit voor ICT, time management, ICT recht, Financial Management, gesprekken in organisaties, communicatieve vaardigheden, oriëntatie op onderwijs, Prince2, 7 Habits, student coaching of R&D.

Toetsing

De toetsing wordt gebaseerd op de HBO-I competenties. De student levert een portfolio op van het project en toont tijdens een mondeling assessment aan dat hij aan de gestelde criteria voldoet.

Naast de hierboven beschreven elementen vormt de professionele houding van de individuele student een belangrijk criterium voor de beoordeling.

Aanvullende informatie

Door het contact met de opdrachtgever worden studenten in staat gesteld hun ambities verder te ontwikkelen.

Voertaal:

Wanneer er internationale studenten deelnemen, zal de voertaal Engels zijn. De twee vaardigheidsvakken zullen in echter in het Nederlands gegeven worden.