Kies op maat

Inloggen Menu

Kinderen met een Taalontwikkelingsstoornis

Deze minor is vol!
Wanneer je op de reservelijst geplaatst wilt worden, stuur dan een email naar minor-almere@windesheim.nl

 

Deze minor bereidt je voor op het werken met kinderen met een TOS en met hun omgeving, zoals ouders, leerkrachten en medewerkers van een peuterspeelzaal of kinderdagverblijf.

Na het volgen van deze minor ben je in staat om vanuit je toekomstige functie (bijv. logopedist, leerkracht of pedagoog) een uitvoerende en coördinerende rol te vervullen in de signalering en begeleiding van kinderen met taalontwikkelingsstoornissen in de leeftijd van 2 tot 12 jaar inclusief hun omgeving.

Aan de hand van verschillende cases wordt duidelijk welke aspecten in de zorg en onderwijs aan de orde zijn bij kinderen met een TOS en komen actuele praktijkvragen rond taalontwikkeling en TOS aan bod.

Leerdoelen

Na het volgen van deze minor kan de student de opgedane kennis en vaardigheden integreren in de eigen (toekomstige) beroepspraktijk, waarbij de student signalering, begeleiding en zorg rond een kind met TOS kan vormgeven, uitvoeren en/of coördineren vanuit eigen (toekomstige) professie.
De student kan collega’s trainen en scholen op gebied van taalontwikkeling en (ondersteuning en begeleiding van kind met) TOS.
De student kan adviseren bij vraagstukken die te maken hebben met vragen over taalontwikkelingsproblemen aan ouders, scholen, VVE-professionals.
De student kan samenwerken met professionals van andere disciplines die werken in de voorschoolse zorg en onderwijs aan kinderen.
De student heeft kennis van de relatie tussen taalstoornissen en leesproblemen en kan op grond daarvan adviseren met betrekking tot vroegtijdige signalering van leesproblemen.
De student kan het traject dat het kind doorloopt van signaleren tot behandeling coördineren en mede-uitvoeren vanuit zijn/haar eigen functie als bijvoorbeeld logopedist, leerkracht of pedagoog.

Vakken:

Modules: TOS, Signalering & Diagnostiek, Zorg & Ondersteuning, TOS & Lezen, Literatuuronderzoek, Project Kind met TOS, Project Taalstimulering

Ingangseisen

3e en 4e jaars studenten logopedie, PABO, pedagogiek, SPH en MWD

Basiskennis taalontwikkeling en leesontwikkeling

Literatuur

De literatuurlijst wordt bij aanvang van de minor bekend gemaakt. Er zal veelal gebruik gemaakt worden van Engelstalige literatuur.

Rooster

Lesdagen; op dinsdag

Contacturen: Contacturen: 85, (online) samenwerken: 60, evaluatie/toetsing: 180, (praktijk)opdrachten: 250 en zelfstudie: 265 

Toetsing

  • Criterium Gericht Interview. De minor wordt afgerond met een toets in de vorm van een individueel assessment. Het portfolio wordt voorafgaand aan het assessment ingeleverd en zal dienen als gespreksstof in een criteriumgericht interview met twee beoordelaars. Met het voldoende behalen van het assessment, wordt de minor voor 30 EC afgerond.

Aanvullende informatie

De minor is opgebouwd uit zeven modules:
- Vier vakinhoudelijke modules (TOS, Signalering & Diagnostiek, Zorg & ondersteuning, TOS & Lezen);
- Literatuuronderzoek;
- Twee praktijkopdrachten (Project Taalstimulering, Project Kind met TOS)

De rode draad door verschillende modules heen zijn verschillende casuïstieken. Aan de hand hiervan wordt duidelijk welke aspecten in de zorg en onderwijs aan de orde zijn bij kinderen met een TOS en komen actuele praktijkvragen rond taalontwikkeling en TOS aan bod.

Per module maakt de student één of meer beroepsproducten. Deze worden gebundeld tot een portfolio. De minor wordt afgerond met een toets in de vorm van een individueel assessment. Het portfolio wordt voorafgaand aan het assessment ingeleverd en zal dienen als gespreksstof in een criteriumgericht interview met twee beoordelaars. Met het voldoende behalen van het assessment, wordt de minor voor 30 EC afgerond.

  • Locatie: Almere
  • Onderwijsperiode: semester 1 & 2, 2023-2024
  • Aantal EC: 30
  • Niveau: Bachelor
  • Onderwijsvorm: Blended learning (1 dag naar school)
  • Voertaal: Nederlands

Neem voor meer informatie over deze minor contact op met Sophia Wilkens-Faber: sc.wilkens-faber@windesheim.nl.

Let op: Deze minor heeft plaats voor een maximaal aantal deelnemers, hierbij is de datum van ontvangst van de leerovereenkomst leidend. We werken met een reservelijst.

Vragen over je aanmelding kun je richten aan: minor-almere@windesheim.nl