Kies op maat

Inloggen Menu

Composieten

Composieten en BIO-composieten

Een multidisciplinaire minor waarbij je veel in contact bent met composietbedrijven in diverse branches (zoals onderzoek, scheepvaart, luchtvaart, (werktuig)bouw, productontwerp) en tevens praktische opdrachten doet in zowel composiet bedrijven als in het composieten lab.

 

Beschrijving

Composieten (vezel versterkte kunststoffen) zijn materialen met bijzondere eigenschappen. In deze minor leer je deze materialen kennen: hoe zijn ze opgebouwd, hoe kun je er producten mee ontwerpen en maken. Naast colleges bestaat de minor uit practica, bedrijfsexcursies en ga je zelf producten ontwerpen en maken.
Binnen de minor (BIO-)composieten besteed je veel aandacht aan de circulariteit van deze materialen. Hiervoor bekijk je onder andere de onderzoeksprojecten van het lectoraat Kunststoftechnologie van Windesheim in Zwolle. Tijdens het semester trekken we bij diverse gastcolleges en workshops samen op met de minor Duurzaam Innoveren in Almere.

Je start de minor met een Hackathon driedaagse voor de gemeente Almere op een spannende en inspirerende locatie. Zie hier de aftermovie van de vorige editie: Hackathon Reshape the future 2023 - YouTube

Leerdoelen

De minor omvat kennisopbouw over grondstoffen, ontwerpen, constructie en productietechnieken. Daarnaast doe je kennis en begrip op over positionering van composieten in de markt: industrie, toepassingen, voor- en nadelen, duurzaamheid en circulariteit. 

Vakken (werkvormen: workshops en/of werkcolleges)

Grondstoffen & Vervaardiging (theorie en praktijk) (6EC),
Ontwerpen met composieten (6EC),
Construeren (6EC),
Comakership opdracht (9EC),
​​​​​​​Deskstudie (3EC)

Opbouw

Onderwijs vindt plaats door middel van colleges, practica, ontwerpopdrachten en comakership opdrachten. Dit laatste houdt in dat je bij een bedrijf (in je regio) een opdracht of onderzoek uitvoert. Daarnaast behoren bedrijfsexcursies en een individuele deskstudy tot het minorprogramma.

Ingangseisen

Studenten met een propedeuse van een technische hbo-opleiding kunnen deelnemen aan deze minor. De minor kent geen selectieprocedure, er kan eventueel wel een kennismakingsgesprek worden aangevraagd door de minor-coördinator.

Literatuur

Literatuur (digitaal verstrekt, geen kosten voor de student)

  • Koudhardende kunststoffen (Marc de Moor, VossChemie)
  • Mechanics of Composite Materials (Dr. Ir. Sotiris Koussios, TU Delft)
  • Artikelen en rapportages over hergebruik van composieten (Dr. Ir. Albert ten Busschen)

Rooster

De colleges en workshops vinden plaats op maandag en dinsdag in Almere of in Zwolle (voor onder andere het composietenlab). De overige 3 dagen besteed je aan de comaker, je ontwerp en onderzoeksopdrachten.

Toetsing

  • 2 Schriftelijke toetsen (Grondstoffen & Construeren)
  • 1 Ontwerpopdracht (prototype-beoordeling) (Ontwerpen)
  • 1 Portfolio assessment (Comakership opdracht)
  • 1 Deskstudy-portfolio (Deskstudy)
  • Verplichte aanwezigheid bij practica en excursies

Aanvullende informatie

Het maximale aantal deelnemers is 25

Additionele kosten:

- eigen kosten voor vervoer

Voor meer informatie kun je contact opnemen met Marie-Claire Looze. E-mail: mr.looze@windesheim.nl