Kies op maat

Inloggen Menu

Data, digitalisering en recht

De minor Data, digitalisering en recht (voorheen de minor Cyber law and security) heeft als doel om aankomende hbo-professionals, vanuit een juridische invalshoek, multidisciplinaire kennis te geven in het recht en het beheer van de digitale technologie.
Om dit doel te bereiken word je op een intensieve manier door deskundige docenten begeleid in jouw bewustwording en cognitieve ontwikkeling van vraagstukken rondom digitalisering en automatisering.

De 21ste eeuw wordt als een tijdperk beschouwd waarin zich een nieuwe technologische revolutie aan het voltrekken is, die het menselijke leven fundamenteel zal veranderen. Deze revolutie wordt ook wel de vierde industriële revolutie genoemd en is gefundeerd op digitalisering. Niet alleen vindt nagenoeg ons hele dagelijkse leven digitaal en/of online plaats, de hoeveelheid data (Big Data) leidt tot ongekende mogelijkheden, zoals het online bepalen van de voorkeuren van klanten door gerichter reclame te maken. Big Data kan ook interessant zijn voor overheden om in naam van de nationale veiligheid en orde de bevolking te monitoren. Daarnaast worden nieuwe technologieën ontwikkeld die invloed (kunnen) hebben op onze digitale infrastructuur, het overheidsbeleid en ons dagelijks leven. Denk bijvoorbeeld aan de blockchaintechnologie of chatbots die gebruikmaken van kunstmatige intelligentie. Digitale technologie is haast niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Steeds meer apparaten zijn op het internet aangesloten, waardoor we van 'Internet der Dingen' spreken.

Al die gegevens die door de digitalisering en connectiviteit gegenereerd worden zijn ook interessant voor cybercriminelen, waardoor o.a. onze privacy bedreigd wordt. Denk ook aan gebruik van automatische besluitvorming met gebruikmaking van kunstmatige intelligentie waardoor mensenrechten in het gedrang komen. Door wet- en regelgeving wordt ingegrepen om de gevaren van dit digitale tijdperk te beperken en de veranderingen beheersbaar te maken. Regelmatig ontbreekt een dergelijk juridisch kader nog, waardoor wij aangewezen zijn op onze normen en waarden als maatschappij, oftewel: de ethiek.

Deze minor richt zich op de juridische risico’s en gevolgen van de vierde industriële revolutie waarvan wij momenteel onderdeel uitmaken. Om een goed beeld te krijgen van juridische risico’s en gevolgen van de digitale infrastructuur, is benodigd om in enige mate ICT toepassingen en organisatiestructuren te bekijken. Voorkennis hiervan is niet vereist.

Het is voor alle professionals- of ze nu juristen, managers of IT-ers zijn- van belang om gefundeerde kennis te hebben van de wetten en regels waaraan zij zich dienen te houden. Met deze kennis kunnen ze de organisatie waarvoor ze werken beschermen tegen de genoemde gevaren.

Leerdoelen

Het verwerven van expertise en inzichten op de volgende thema's vormt de essentie van deze minor:

  1. Bestudering van de juridische aspecten van e-commerce.
  2. Bestudering van de juridische aspecten van blockchain.
  3. Fundamentele kennismaking met Informatie(beveiligings-) management.
  4. Bestudering van de relevante wetten en jurisprudentie van het privacyrecht.
  5. Fundamentele kennismaking met de Data Protection Impact Assesment.
  6. Bestudering van de juridische aspecten van artificial intelligence.

Je leert in deze minor de bovenstaande thema's en de vraagstukken die zich op deze gebieden voordoen - vanuit een internationaal, Europees en nationaal perspectief - te signaleren, te analyseren en aan kundige beoordeling en evaluatie te onderwerpen. Dit betekent dat je aan het einde van deze minor in staat bent om organisaties te adviseren die over de genoemde vraagstukken besluiten moeten nemen en beleid moeten maken.

Ingangseisen

Er zijn geen ingangseisen.

Rooster

Vakken:

Blok 1: 15 EC

- De juridische aspecten van e-commerce
- Informatiekunde
- Privacyrecht

Blok 2: 15 EC

- Project DPIA
- De juridische aspecten van Blockchain
- De juridische aspecten van Artificial Intelligence

Toetsing

Je hebt in deze minor 2 schriftelijke tentamens (Privacyrecht en De juridische aspecten van AI). Daarnaast volbreng je twee schriftelijke adviesrapporten (De juridische aspecten van E-Commerce en De juridische aspecten van Blockchain). Ook heb je één project in groepsverband (Project DPIA) en een take home tentamen (Informatiekunde).

Aanvullende informatie

Voor wie?

Deze minor is interessant voor alle studenten die vanuit hun vakinhoudelijke of branche-gerichte expertise organisaties willen adviseren over de rechten, plichten en de na te leven normen rondom digitale technologie. Dit zijn studenten uit alle economische en managementopleidingen en studenten die de opleiding HBO-ICT en uiteraard HBO-Rechten volgen.

Overige bijzonderheden

- De minor heeft een omvang van 30 EC's (voltijd) die over twee periodes (één semester) verdeeld zijn.

- Van de deelnemers wordt verwacht dat zij geïnteresseerd zijn, een actieve leerhouding hebben en actief participeren in de colleges en de diverse projecten. Bovendien dien je belangstelling te hebben voor juridische vraagstukken rondom privacy, databescherming, kunstmatige intelligentie en blockchaintechnologie.

- Gezien het integrale en multidisciplinaire karakter van deze minor wordt er gestreefd naar een mix van studenten van verschillende opleidingen.

Meer informatie

Voor meer informatie kun je contact opnemen met de coördinator van deze minor, Lizella Wörst, lcjm.worst@windesheim.nl.