Kies op maat

Login Menu

Exploring Health Behaviour

Heb je altijd al willen weten waarom COPD patiënten blijven roken? Waarom mensen met overgewicht nog steeds de lift nemen? Waarom mensen met overspanningsklachten binnen op de bank zitten?  Waarom is het veranderen van ongezonde keuzes nu eigenlijk zo moeilijk?

Wil jij ook weten hoe jij deze mensen kunt ondersteunen en motiveren in het wél kunnen maken van gezondere keuzes? En hoe mensen met bijvoorbeeld een chronische aandoening dan het beste hun ziekte kunnen leren managen? Binnen én buiten de zorg? Dan is de minor Exploring Health Behaviour iets voor jou!

Inhoud

De kijk op gezondheid verandert en vraagt andere kennis en vaardigheden van professionals. Van jou dus! Het gaat niet meer om ziekte en zorg, maar steeds meer om gedrag en gezondheid. Hoe kunnen mensen er zélf voor zorgen dat ziekte wordt voorkomen? Of hoe je het beste met je ziekte om kunt gaan? En wat is nodig om leefstijl te kunnen veranderen?

Om dit te kunnen leren, staat de minor in het teken van de thema’s gezondheidspromotie, gezondheidsgedrag, zelfregie en zelfmanagement en health literacy (gezondheidsvaardigheden). Door je in deze thema’s te verdiepen, door online erover te bloggen, door real-life te coachen en door middel van veel praktijkopdrachten met echte doelgroepen en casussen, word jij een toekomstbestendige professional. Jij kunt als geen ander gedrag van individuen en groepen verklaren en beïnvloeden op het gebied van gezondheid en kwaliteit van leven.

Competenties

De competenties die je ontwikkelt binnen de minor hebben alles te maken met de interactie tussen een (zorg)vrager en de (zorg)professional. In het kort gaat het om:
Zelfsturend ontwikkelen & professionaliseren: enerzijds het bewust worden van je eigen gedrag én dat van een ander, de invloeden erop en de keuzes die worden gemaakt, anderzijds je professionele ontwikkeling.
Motiverend coachen op gezondheid: het herkennen van zorgvragen, gezondheidsvaardigheden en mogelijkheden voor coaching, en het leren van diverse tools om zelfregie te bevorderen met een specialisatie op het gebied van motivational interviewing.
Delen van kennis & kunde omtrent gezondheid: het ondersteunen van gezondheidsvaardigheden en het begeleiden in zelfmanagementinstrumenten bij de cliënt of patiënt (denk aan screening, voorlichting en preventie). Bij instrumenten die zelfmanagement beïnvloeden, kúnnen ook technologie zoals eHealth of smartphoneapplicaties een belangrijke rol spelen. 
Ontwerpen en begeleiden van interventies: Het ontwerpen van interventies ter bevordering van de gezondheid voor groepen mensen, het uitvoeren van interventies en het evalueren ervan. Daarvoor wordt inzicht verkregen in gedrag van mensen, de rol daarin van de omgeving alsook de organisatie van de zorg.

Werkvormen

Het onderwijs wordt aangeboden in meerdere werkvormen: hoorcolleges, workshops, online leren en het uitvoeren van projecten en opdrachten in de praktijk. Het is een veelzijdig programma met ruimte voor eigen inbreng. De samenwerking voor jou als student is intensief, zowel met elkaar als met docenten en echte opdrachtgevers. Ook komen meerdere toetsvormen aan bod, waaronder een performance assessment voor coaching en een praktijktoets over het interventie-ontwerp. Toetsing vindt zowel individueel als  groepsgewijs plaats. 

Praktische zaken

De minor vindt plaats in Eindhoven bij de Fontys Paramedische Hogeschool.
De hoorcolleges binnen de minor worden gegeven in het Engels, de workshops zowel in het Nederlands als in het Engels. Al het onderwijsmateriaal, dus ook de slides van de hoorcolleges, is zowel in het Nederlands als in het Engels beschikbaar. Je geeft van tevoren aan in welke taal je het onderwijs wilt volgen. De contacturen vinden plaats op drie tot vier dagen in de week (dagen zijn wisselend). Hier kun je de minorregeling voor 2016-2017 downloaden.

Toekomst

Na het volgen van de minor heb jij jezelf ontwikkeld als professional met oog voor de cliënt, heb je vaardigheden opgedaan in het ontwikkelen van interventies op het gebied van gezondheid en heb je een grote voorsprong in het onderzoeken van vraagstukken uit de praktijk. Dit vraagt van jou een proactieve en betrokken studiehouding gedurende de minor, en geeft je een streepje voor in je afstuderen en entree op de arbeidsmarkt!

Contact

Lea Raemaekers, tel.: 08850 85182 of email: l.raemaekers@fontys.nl
dinsdag en donderdag, tussen 09.00u en 09.30u

Leerdoelen

-

Toetsing

Toetsing Minor Exploring Health Behaviour