Kies op maat

Inloggen Menu

Exploring Health Behaviour

De minor Exploring Health Behaviour is door Fontys Paramedisch opgezet om te anticiperen op de veranderende rol die professionals innemen in zorg- en welzijnswerk. Ziektebeelden worden steeds complexer en de zorgkosten worden onbetaalbaar, waardoor preventie en behandeling van ziekte door middel van leefstijlaanpassingen steeds meer aandacht krijgt. Professionals krijgen naast hun rol als behandelaar daarom steeds meer ruimte om zich te richten op het coachen van leefstijlveranderingen om patiënten te helpen met hun klachten. 

De kijk op gezondheid verandert en vraagt andere kennis en vaardigheden van (zorg)professionals. Het gaat steeds minder om het behandelen van ziekte (we kunnen de stijgende zorgkosten nauwelijks meer aan) en steeds meer om het veranderen van gedrag om de kwaliteit van leven te verbeteren en ziekten te voorkómen.

Professionals hebben in hun werk steeds meer oog voor de (gedrags)processen die een rol spelen bij de keuzes die mensen maken over hun gezondheid en leefstijl. Er wordt steeds vaker ingezet op coaching op leefstijl en gezondheidsgedrag.

 

[English]

The minor Exploring Health Behaviour was set up by Fontys Paramedic to anticipate the changing role professionals are taking in care and welfare work. Illnesses are becoming increasingly complex and healthcare costs are becoming unaffordable, which is why prevention and treatment of illness through lifestyle adjustments are receiving more and more attention. Professionals, in addition to their role as practitioners, are therefore increasingly given room to focus on coaching lifestyle changes to help patients with their symptoms.

 

The view of health is changing and requires different knowledge and skills from (healthcare) professionals. It is less and less about treating illness (we can barely cope with rising healthcare costs) and more and more about changing behaviour to improve quality of life and prevent illness.

 

In their work, professionals are increasingly aware of the (behavioural) processes involved in the choices people make about their health and lifestyle. There is increasing use of coaching on lifestyle and health behaviour.

Ingangseisen

Om te kunnen deelnemen aan de minor moet de student de propedeuse behaald hebben of toestemming hebben van de examencommissie van zijn opleiding om de minor te volgen.

Literatuur

Verplichte literatuur NL

  • Coaching: Miller W.R., Rollnick S. (2018). Motiverende Gespreksvoering. ISBN 9789075569704. 
  • Leefstijl: Steenhuis I, Overtoom W. (2019). Positieve leefstijl verandering, ISBN 9789088507489. 
  • Onderzoek: Wouters, E. J. M., & Van Zaalen, Y. (2012). Praktijkgericht onderzoek in de paramedische zorg. ISBN: 9789046907825

  Verplichte literatuur EN

  • Coaching: Miller W.R., Rollnick S. (2023). Motivational Interviewing: Helping People Change, 4th Edition. ISBN: 978-1-4625-5279-5
  • Onderzoek: Wouters, E. J. M., & Van Zaalen, Y. (2012). Practice-based research in (allied) healthcare ISBN: 9789046908181

Rooster

Maandag: praktijkplek

Dinsdagochtend: campusdag coachen

Dinsdagmiddag: zelfstandig werken

Woensdagochtend: praktijkplek/zelfstandig werken

Woensdag middag: campusdag LPB

Donderdag ochtend: zelfstandig werken

Donderdag middag: campusdag onderzoek & innovatie

Vrijdag: praktijkplek

Toetsing

Toetsing minor en aanmelding voor toetsen

De student wordt aan het begin van de onderwijsperiode automatisch aangemeld voor de toets. De student wordt via de digitale leeromgeving op de hoogte gebracht wanneer deze toets plaatsvindt.

De minor kent 2 Leeruitkomsten (LUK’s) die gezamenlijk een Set van Leeruitkomsten vormen (SvL):

LUK 1: coachen

Een coachee doet aanspraak op  jouw expertise op het gebied van coaching en gedragsverandering om hem te ondersteunen zijn leefstijl aan te passen. Je gaat een coachtraject aan waarin je samen met je cliënt een leefstijlanalyse uitvoert, passende veranderdoelen opstelt en verschillende interventies inzet om die coachee te ondersteunen in zijn veranderwens. Het traject moet de cliënt sterken in zijn motivatie en vertrouwen in duurzame gedragsverandering

LUK 2: onderzoeken en innoveren

Een praktijkplek doet aanspraak op jouw expertise op het gebied van onderzoeken en innoveren om van een specifieke doelgroep de leefstijlpatronen en de invloed op de gezondheid van deze groep  in kaart te brengen. Je gaat in samenwerking met betrokken stakeholders een innovatie bedenken die impact heeft op de gezondheid van deze groep.

Er vindt een individuele eind-assessment plaats  waarin beslist wordt of de student de Svl van de minor wel of niet behaald heeft.  Indien de student de minor behaald heeft worden de studiepunten toegekend.

Minorregeling

Je kunt hier de minorregeling downloaden. Het doel van de minorregeling is om je te informeren over wat je als student gaat leren in de minor, hoe de toetsing eruit ziet en wanneer je de minor hebt afgerond. Aan de minorregeling kunnen studenten rechten ontlenen.

Aanvullende informatie

De Campusdagen vinden plaats op Fontys Hogeschool, locatie: Rachelsmolen 1, 5612 MB Eindhoven

Voor vragen informatie: minor-exploringhealthbehaviour@fontys.nl

Minor coördinator: Eveline Heitink e.heitink@fontys.nl