Kies op maat

Inloggen Menu

Educatieve minor beroepsonderwijs

De minor is bestemd voor bachelorstudenten die hun talenten en enthousiasme voor hun vakgebied willen overbrengen en zich willen verdiepen in de theorie en in de toepassing van leren: een ander helpen het beste uit zichzelf te halen.

De vaardigheden zoals communiceren, coachen, leidinggeven en motiveren die je ontwikkelt in deze minor kunnen toegepast worden in het beroepsonderwijs en het bedrijfsleven. Denk aan een rol als docent, technisch trainer, projectleider en het leiding geven aan een team.

De kracht zit in het leren maken van de verbinding tussen de eigen vakinhoudelijke achtergrond en het begeleiden van anderen om zich te ontwikkelen in dat vakgebied.

Niet vertellen wat je weet, maar het vermogen ontwikkelen om dingen helder uit te leggen, daarover te communiceren en een ander een stap verder te helpen in zijn of haar ontwikkeling en prestatie. Hiervoor ontwikkel je pedagogische en vakdidactische bekwaamheden en kun je deze toepassen in het beroepsonderwijs, gedifferentieerd naar de verschillende doelgroepen.

Binnen deze educatieve minor kies je voor een educatieve rol in één van deze werkvelden:

  • beroepsonderwijs – docent vmbo
  • beroepsonderwijs – docent mbo
  • beroepsonderwijs – docent onderbouw havo/ vwo

Opbouw

De opbouw van deze minor is als volgt:

  • Twee dagen per week worden gepland voor het volgen van workshops, theorielessen, zelfstudie, intervisiebijeenkomsten en je bent lid van een leerteam. Dit alles is gericht op de ontwikkeling van de pedagogische en vakdidactische bekwaamheden, gedifferentieerd naar verschillende doelgroepen;
  • Drie dagen per week loop je stage binnen het beroepsonderwijs. Tijdens de stage wordt het professioneel handelen als docent/trainer ontwikkeld. De stageomgeving sluit aan bij de vakinhoudelijke bachelor die je al volgt. Je bouwt ervaring op in je eigen vakgebied.

Leerdoelen

Tijdens de minor ga je aan de slag met de volgende thema’s:

  • Ontwerpen, organiseren en uitvoeren van onderwijsactiviteiten;
  • Begeleiden en coachen van leerlingen, cursisten of collega's;
  • Creëren van een veilig leerklimaat;
  • Omgaan met diversiteit bij leerlingen, studenten, collega's of cursisten;
  • Op een school of in het bedrijfsleven ervaren hoe onderwijs in de praktijk wordt gebracht;
  • Waarderen en (h)erkennen van leren;
  • Ontwikkelen van bekwaamheden en reflecteren op het eigen handelen;
  • Analyse van het eigen vakgebied en dit vertalen naar de doelgroep.

Ingangseisen

Wat zou je kunnen na deze minor?

Na deze minor heb je een duidelijk beeld op de vraag of het docentschap iets voor jou is. Daarnaast krijg je een advies over de eventueel te volgen studieroute naar bevoegd docent in het (v)mbo-werkveld. Voor studenten van verschillende hbo-opleidingen bestaat de mogelijkheid om na het behalen van je bacheloropleiding in te stromen in een (verkorte) opleiding tot docent.

Toetsing

Tijdens de educatieve minor ga je verschillende leeruitkomsten aantonen. De beoordeling vindt plaats op basis van een portfolio assessment. In een portfolio verzamel je bewijs waarmee de leeruitkomsten van de minor aangetoond kunnen worden en daarna volgt een Criterium Gericht Interview aan de hand van de leeruitkomst en op basis van het portfolio.

Resultaat
De minor kan voldoende worden afgerond op twee niveaus. Na het behalen van de minor op niveau A of niveau B, ontvang je een minor certificaat (30 EC). Niveau B geeft je de mogelijkheid om door te stromen naar een verkorte opleiding tot docent/technical trainer.

Minorregeling
Je kunt hier de minorregeling downloaden. Het doel van de minorregeling is om je te informeren over wat je als student gaat leren in de minor, hoe de toetsing eruit ziet en wanneer je de minor hebt afgerond. Aan de minorregeling kunnen studenten rechten ontlenen.

Aanvullende informatie

Contact
Mocht je vragen hebben over deze minor, bijvoorbeeld over de werkwijze, of over het onderscheid in de verschillende werkvelden, dan kun je uiteraard contact opnemen met de betrokken docenten, via het mailadres educatieveminor@fontys.nl.

De minor valt onder de verantwoordelijkheid van Fontys Hogeschool Bedrijfsmanagement, Educatie en Techniek (BEnT) en wordt georganiseerd in samenwerking met Fontys Lerarenopleiding Tilburg (FLOT). Uitvoeringslocaties van deze minor zijn voor de route (beroeps)onderwijs in Eindhoven en/of Tilburg, afhankelijk van de beschikbaarheid van lokalen op deze locaties en voor de route bedrijfsleven is dat in Eindhoven.