Kies op maat

Inloggen Menu

Design 360°

What’s the designer in you? Ga op expeditie en ontdek de veelzijdigheid van de wereld van design en ontwikkel je eigen designskills.

Het creatieve werkveld schreeuwt om talenten die gedreven worden door een passie en spelen met materialen en techniek(en) om beeld te creëren. Om die reden staat de zoektocht naar ‘what’s the designer in you?’ centraal. 

Je leert verschillende technieken uit diverse disciplines en gaat aan het werk met alle denkbare materialen. Vanuit je eigen fascinatie duik je in de ambachtelijke technieken uit de wereld van papier, fabrics, hout, graphic design, schilderen, 3d-printing, tekenen etc. 

Zo ontdek je talloze mogelijkheden en creëer je een breder en meer eigen perspectief voor het oplossen van ‘wicked problems’. Gaandeweg maak je kennis met jezelf als vormgever binnen verschillende kunst- en designdisciplines. 

In deze minor ligt nadrukkelijk de focus op het creëren en het onderzoeken/experimenteren van hoe je ‘het’ ook anders kunt maken. Anders als in het welbekende ‘outside the box’ in denken en doen of juist ‘inside the box’ en datgene beter, efficiënter, mooier of spannender maken dan wat al voorhanden is.

Ook onderzoek je de verschillende betekenissen van design en de meerwaarde ervan in de maatschappij. Daarnaast verdiep je je in media en design en in theorie rondom designonderzoek en designfilosofie.

Doordat je op zoek bent naar wie de designer in jou is, is het heel aannemelijk dat je naast een professionele ontwikkeling ook een persoonlijke ontwikkeling doormaakt.

Studieprogramma

Dit is een fulltime minor van 30 EC. De helft van de tijd werk je samen met je groep medestudenten. De andere helft van de tijd ben je zelfstandig met design bezig.

Je hebt minimaal vier dagdelen per week les waarin je ofwel met designtheorie ofwel met het creëren van objecten aan de slag gaat. Daarnaast heb je een dag per week workshops en fieldtrips die je als groep zelf organiseert. 

Je werkt tijdens deze minor aan drie opdrachten:

  1. Persoonlijke expeditie. De zoektocht naar ‘What’s the designer in you?’. Je krijgt veel opdrachten om te experimenteren en te excelleren. Dat doen we middels dagopdrachten waarin we je prikkelen je kennis en kunde in materiaal en techniek te verbreden. Doordat we werken met dagopdrachten is het accepteren van een ‘mislukking’ veel makkelijker.
  2. Een opdracht waarin je je zowel theoretisch als praktisch verdiept in een door jou zelf gekozen designonderwerp.
    Tijdens deze opdrachten werken we een week aan dezelfde opdracht, en hierin komt voornamelijk de kruisbestuiving tussen theorie en praktijk naar voren. Maar ook focussen we ons op het ontwikkelen van een eigen mening.
  3. Je ontwerpt één of meerdere producten met een maatschappelijk thema. Welk thema, en hoe je dat gaat uitbeelden bepaal je hier helemaal zelf. En daar heb je een langere tijd de tijd voor. Wij helpen je hier voornamelijk met het conceptuele stuk, waarin we focussen op visie, filosofie en natuurlijk ook op het beeldende aspect. Je presenteert je opdracht in de vorm van een eindexpositie. Deze expo organiseer je zelf als groep.

Coaching

Binnen de minor staan er specifieke coach uren voor begeleiding bij deze opdrachten en/of persoonlijke groei. Coaching binnen deze minor is een essentieel onderdeel voor de zoektocht naar de designer in jou. Deze coaching vindt plaats naast de zogenaamde praktijkuren. Al zul je snel genoeg merken dat de coaching ook vanuit het design perspectief ingestoken is.

Voor wie?

Dit is een minor voor studenten die hebben leren conceptdenken, bijvoorbeeld tijdens een marketing- of communicatieopleiding of een zakelijk creatieve opleiding. In deze minor zet je een stap verder en ga je vanuit een concept een aantal 2D en 3D uitingen ontwerpen om je concept visueel overtuigend te communiceren.

Wat vragen we van jou?

De drive om jezelf 360° binnenstebuiten te keren en verschillende disciplines van design te leren kennen. Je hoeft nog geen beeldmaker te zijn, maar je moet er wel één willen worden. Je werkt vaak zelfstandig, dus je hebt veel zelfdiscipline nodig om deze minor succesvol te kunnen doorlopen/volgen.

Vooraf

Wij willen met elke potentiele student een kennismaking. We kijken dan of we het vijf maanden met elkaar gaan volhouden. We willen graag inzicht in de volgende zaken.

  • Je voorkennis over conceptontwikkeling.
  • Je motivatie voor 2D en 3D beeldontwikkeling in theorie en in praktijk.
  • Je discipline voor zelfstudie.

Kosten

Je hoeft voor deze minor geen verplichte boeken aan te schaffen.

De materialen waarmee je experimenteert schaf je zelf aan. De kosten zijn afhankelijk van de materialen waarmee jij aan de slag wilt gaan. Houd rekening met een bedrag tussen €200,- en €500,-.

Daarnaast ga je op een aantal fieldtrips: je bezoekt tentoonstellingen waarvoor je zelf de entreekosten betaalt. (een museumjaarkaart is aan te raden) 

Aanmelden voor start van de minor:

Iedere student krijgt voorafgaand aan de aanmelding een kennismaking. Je ontvangt daarna een bericht of je wordt toegelaten tot de minor.

Wil je je voor een kennismaking aanmelden, stuur dan vandaag nog (een mail naar: minordesign360@fontys.nl

Er worden maximaal 48 studenten toegelaten tot de minor.

Toetsing

De toetsing vind plaats middels assessments en exposities. Dat is altijd in de vorm van presenteren en exposeren. Daarnaast lever je drie keer een procespublicatie aan.

Minorregeling
Je kunt hier de minorregeling downloaden. Het doel van de minorregeling is om je te informeren over wat je als student gaat leren in de minor, hoe de toetsing eruit ziet en wanneer je de minor hebt afgerond. Aan de minorregeling kunnen studenten rechten ontlenen.