Kies op maat

Inloggen Menu

Verbeteren van Voedingsgedrag

Zoveel mensen willen graag hun eetgedrag duurzaam veranderen en zijn op zoek naar hulp. Een optimaal coachingstrajectis hierin erg belangrijk. Ben jij diegene die zoveel mensen kan helpen bij het ontwikkelen van een gezondere leefstijl ?

Goede voeding, in combinatie met voldoende lichaamsbeweging, vormt een belangrijk onderdeel van een gezonde leefstijl. Tijdens deze minor Verbeteren van Voedingsgedrag leer je hoe je voedingsgedrag van een groep én van het individu verbetert. Het voedingsgedrag van een groep ga je verbeteren door een voedingsinterventie uit te voeren die je zelf ontwikkelt, gericht op bewust of onbewust gedrag. Het voedingsgedrag van een individu ga je verbeteren door de huidige voedingsinname te analyseren, je voedingskennis te gebruiken en motiverende gespreksvoering toe te passen. Daarnaast leer je meer over voedingsgedrag, voedingsleer, voedingsbeleid, productkennis, feiten en fabels rondom voeding en voedingsrichtlijnen voor een algemene populatie én voor specifieke doelgroepen zoals mensen met overgewicht, sporters, ouderen, etc. Deze minor helpt jou om je kennis rondom voeding en gedrag in te zetten om anderen daarmee te helpen met een gezond voedingspatroon.

Goede voeding, in combinatie met voldoende lichaamsbeweging, vormt een belangrijk onderdeel van een gezonde leefstijl.

Bij de minor verbeteren van voedingsgedrag richten we ons op de voedingscoaching als onderdeel van leefstijlcoaching. Je kunt na het afronden van de minor gezonde cliënten en cliënten met medisch gecontroleerde ziektebeelden (cardiovasculaire, metabole, respiratoire en musculoskeletale aandoeningen) coachen bij het nemen van regie over hun gezondheid en welzijn. Je zult als coach de voedings- en gezondheidsstatus in kaart brengen, samen met de client de doelen en acties bepalen en het proces begeleiden om gezonder voedingsgedrag blijvend te verankeren in het dagelijks leven. Je past hierbij doelgerichte coachingstechnieken toe. Je coacht op basis van de Richtlijnen Goede Voeding eventueel aangevuld met specifieke adviezen van professionals. Bijvoorbeeld: je coacht een persoon met diabetes. De bloedglucose waarden zijn al een jaar onder controle na specifieke adviezen van een diëtist en controles bij de praktijkondersteuner. Jouw rol als coach is dan gericht op het toepassen van de adviezen van de diëtist en eventuele aanvullingen vanuit de Richtlijnen Goede Voeding. Zodra de bloedglucose niet meer onder controle is, verwijs je de client weer door naar een diëtist.

Theorie die centraal staat in de minor verbeteren van voedingsgedrag: Voedingsrichtlijnen, de invloed van voeding op gezondheid en ziekte, meetinstrumenten van voedings- en gezondheidsstatus, leefstijl- en welvaartsziektes, gedragsverandering en coachingstechnieken.

Na het volgen van de minor verbeteren van voedingsgedrag kun je mensen coachen naar duurzaam gezond voedingsgedrag.

Leerdoelen

  • Je kunt een coachprogramma gericht op duurzaam gezond voedingsgedrag (her)ontwerpen en begeleiden.
  • Je kunt een motiverend coachgesprek voeren
  • Je kunt professioneel gedrag tonen en jezelf ontwikkelen als coach
  • Je vergroot je basiskennis over voedingsgedrag, voedingsleer, voedingsbeleid, voedingsrichtlijnen in het algemeen en voor het specifieke individu.

Voor wie bestemd?

De minor staat open voor alle studenten en is vooral interessant voor studenten van de volgende opleidingen: Sportkunde, ALO, Fysiotherapie, Verpleegkunde, Toegepaste Gerontologie, Toegepaste psychologie, Sociale Studies, PABO, Lerarenopleiding Biologie, Lerarenopleiding Gezondheidszorg en welzijn, Docentenopleiding consumptieve techniek, Dansacademie, Pedagogiek, Sociaal Pedagogische Hulpverlening en Commerciële Economie of Sportmarketing.

Met de minor ‘Verbeteren van Voedingsgedrag’ kun jij je als professional onderscheiden van anderen. De voorbeelden hieronder geven aan wat de meerwaarde is van deze minor voor jou als professional:

  • Sportkunde – Als Sportkundige staat het stimuleren van een gezonde leefstijl centraal. Met deze minor ontwikkel je jezelf niet alleen tot een beweegprofessional, maar kun je je kennis over voeding ook inzetten als leefstijlcoach of advanced personal trainer.
  • ALO – Als docent Lichamelijke Opvoeding heb je een cruciale rol in het stimuleren van een gezonde en actieve leefstijl bij leerlingen. Voeding speelt hierbij natuurlijk een essentiële rol. Jij kunt je onderscheiden door het signaleren van voedingsproblemen, het verdiepen in negatieve effecten van ongezonde voeding en het toepassen van gesprekstechnieken om leerlingen aan te zetten tot gezond beweeg- en voedingsgedrag.
  • Verpleegkunde – Gemiddeld is één op de vier tot vijf patiënten in ziekenhuizen, zorginstellingen en de thuiszorg ernstig ondervoed. Word jij de verpleegkundige die inzet op de preventie van ondervoeding en het stimuleren van een snel herstel door middel van de juiste voeding?
  • Fysiotherapie – Na deze minor kun jij je patiënten met de juiste gesprekstechnieken en kennis over voeding en gedrag niet alleen stimuleren richting gezond beweeggedrag, maar ook richting gezonde voeding en dus een gezonde leefstijl!
  • Toegepaste gerontologie – Ouderen hebben andere voedingsbehoeften dan de gemiddelde Nederlander. Ben jij op de hoogte van de laatste voedingsrichtlijnen en kun jij deze richtlijnen inzetten om de ouderen om je heen langer gezond te houden?
  • Toegepaste psychologie – Er zijn veel dieetadviezen voor mensen met overgewicht. Waarom lukt het veel mensen dan toch niet? Met deze minor kan jij de brug slaan tussen gedrag en voedingsproblemen die zoveel mensen ervaren.
  • Social studies – Mensen met een lagere sociaaleconomische status zijn meestal ongezonder dan mensen met een hogere sociaaleconomische status, denk aan meer kans op overgewicht en de gevolgen hiervan. Wil jij je als sociaal werker extra inzetten voor een gezonde leefstijl bij je doelgroep, dan is deze minor iets voor jou!
  • PABO – Veel scholen zijn aangesloten bij projecten zoals De Gezonde School, JOGG, Het Nationale Ontbijt, etc. Een unieke kans om op jouw school deze projecten op te zetten of door te ontwikkelen!
  • Lerarenopleiding Biologie – Met het groeiend probleem van overgewicht bij kinderen, neemt de vraag naar goed voedingsonderwijs toe. Met het volgen van deze minor kun jij je ontwikkelen tot de docent die voedingslessen verzorgd op jouw school!
  • Lerarenopleiding gezondheidszorg en welzijn – Wil jij een verdieping of verbreding in je opleiding tot docent gezondheidszorg en welzijn op het gebied van voeding? En wil je een eigen invulling geven aan een interessant voedingsonderzoek, individuele coaching of gesprekstechnieken? Dan is deze minor op je lijf geschreven.
  • Docentenopleiding consumptieve techniek – Als leraar consumptieve techniek ben je verantwoordelijk voor het opleiden van vakgenoten. Ben jij op de hoogte van de nieuwste voedingsrichtlijnen en kun je deze vertalen naar de juiste combinatie van voedingsproducten?
  • Dansacademie – als danser of dansdocent is je lichaam je belangrijkste instrument voor een succesvolle carrière. Weet jij wat je nodig hebt om je lichaam gezond te houden en ook anderen te stimuleren tot een gezonde leefstijl?
  • Pedagogiek – Gezonde voeding is belangrijk tijdens de ontwikkeling van kinderen en jongeren. Het stellen van de juiste vragen om voedingsproblemen zoals eetstoornissen en overgewicht tijdig te signaleren leer jij tijdens deze minor
  • Sociaal pedagogische hulpverlening – Als sociaal pedagogisch hulpverlener ben je verantwoordelijkheid voor de zorg voor alle soorten doelgroepen. Jij kunt je onderscheiden door extra aandacht te hebben voor de gezondheid en voeding voor je doelgroep!
  • Commerciële economie – Zoals je in de fitnessindustrie duidelijk ziet, worden sport en voeding vaak samen in de markt gezet. Ben jij de sportmarketeer of manager die de sport- én voedingswereld kent?

Ingangseisen

Je moet je propedeuse getuigschrift hebben behaald van een HBO opleiding.

Rooster

Drie dagdelen per week volg je lessen op Fontys Sporthogeschool in Eindhoven. Deze lessen bestaan uit online en offline werkcolleges, begeleidingslessen, hoorcolleges en masterclasses waarin je werkt aan je voedings- en gedragskennis, motiverende gespreksvoering, coaching vaardigheden en je persoonlijke ontwikkeling. Buiten de lessen in Eindhoven ga je je coaching technieken en vaardigheden in de praktijk oefenen door een door jou uitgekozen en vooraf geaccordeerde praktijksetting. Hier krijg je twee dagen in de week voor. Gemiddeld heb je 10-15 contacturen per week en daarnaast ga je zelfstandig aan de slag met het aanleggen van je portfolio en de voorbereidingen voor de lessen.

Toetsing

Een portfolio van een (her)ontwerp van coach programma gericht op duurzaam gezond voedingsgedrag

Motiverende gespreksvoering

Professionele ontwikkeling en professioneel gedrag

Kennistoets

Alle toetsvormen hebben een specifieke weging. Uiteindelijk krijg je 30 ECTS