Kies op maat

Inloggen Menu

Age-friendly Thinking

We leven langer als maatschappij! Dit brengt voor elke sector kansen en uitdagingen met zich mee. Wil je verdiepen in de kansen van het langer leven? En samen met oudere mensen aan de slag met deze kansen binnen jouw vakgebied? Dan is deze multidisciplinaire minor iets voor jou!

Leerdoelen

Wat leer je in deze minor?

In deze voltijd minor van 20 weken ontwikkel je een concreet idee om het welbevinden en de positie van oudere mensen in de samenleving te verbeteren. Dit doe je aan de hand van een onderwerp dat jij interessant vindt en de kansen die je ontdekt om het verschil te kunnen maken. Voorbeelden van kansen zijn: Hoe vergroot je beweeggedrag van oudere mensen? Hoe richt je een wijk dementievriendelijk in? Hoe ontwerp je een app die toegankelijk is voor oudere mensen? Tijdens deze minor werk je aan drie thema’s: Jouw blik op veroudering, verbinding maken met oudere mensen en tot slot: Maak het verschil.

Thema 1: Jouw blik op veroudering

Achter de geraniums, met een rollator, voorovergebogen, eenzaam, bang voor technologie: het zijn allemaal aannames die er over oudere mensen heersen. Maar kloppen die beelden eigenlijk wel? En hoe kijk jij zelf naar oudere mensen? Je neemt je eigen aannames kritisch onder de loep. Daarnaast onderzoek je wat de consequenties zijn van deze beelden voor oudere mensen. Dat zorgt ervoor dat jij aan het einde van deze minor een ander beeld hebt van oudere mensen.

Thema 2: Verbinding maken met oudere mensen

Om jouw beeld van oudere mensen te onderzoeken en verdiepen, ga je in gesprek met de doelgroep die jij hebt gekozen. Je komt erachter wat de specifieke wensen en behoeften zijn van jouw doelgroep. Door écht verbinding te maken, kun jij je gaan verplaatsen in de leefwereld van jouw doelgroep.

Thema 3: Maak het verschil

Doordat je een brede blik hebt gekregen op veroudering en doordat je in verbinding bent gekomen met oudere mensen, kun je kansen signaleren om kwaliteit van leven van oudere mensen te verbeteren. Op basis van je bevindingen ontwikkel je een concreet idee om de positie van de oudere mensen te versterken. Bij de ontwikkeling van dit idee betrek je oudere mensen en andere belangrijke stakeholders. Hierbij kijk je ook naar de haalbaarheid van je idee en belangrijke randvoorwaarden, zodat het idee ook kansrijk is. Jij kiest zelf op welke manier jij impact wil maken!

Rooster

Organisatie en onderwijsbijeenkomsten

Beleven en inspiratie staan centraal in deze minor. Je gaat in gesprek met verschillende oudere mensen, de wijk in en op bezoek bij organisaties. Je bent dan ook veel buiten de muren van de school te vinden. Op twee fysieke lesdagen per week vinden de begeleidingsbijeenkomsten plaats, daarin deel je de ervaringen en inzichten die je hebt opgedaan. Tijdens de andere dagen ben je actief met de voorbereidingen op de begeleidingsmomenten en heb je contact met de stakeholders. Je wordt gecoacht zodat je de door jouw gestelde doelen kunt behalen. Tijdens de drie thema’s wordt je begeleid door inhoudelijke themabijeenkomsten, workshops, gastsprekers en excursies.

Toetsing

Minorregeling

Je kunt hier de minorregeling downloaden. Het doel van de minor regeling is om je te informeren over wat je als student gaat leren in de minor, hoe de toetsing eruit ziet en wanneer je de minor hebt afgerond. Aan de minorregeling kunnen studenten rechten ontlenen.

Aanvullende informatie

Age-friendly thinking is een 20-weekse voltijd minor die bij positieve afronding 30 ECTS oplevert. Toetsing vindt plaats via het opleveren van een portfolio met hierin bewijsmateriaal t.a.v. de leeruitkomsten. Dit bewijsmateriaal kan individueel of in groepsverband gemaakt worden. De voertaal van de minor is Nederlandstalig waarbij ook gebruik wordt gemaakt van Engelstalige literatuur. De lessen en begeleidingsmomenten vinden plaats in Eindhoven. De minor kent een ondergrens van 15 en een bovengrens van 30 deelnemers.

Contact

De minor valt onder de verantwoordelijkheid van Fontys Mens en Gezondheid (FMG). Contactpersoon: Iris van Venrooij (i.vanvenrooij@fontys.nl).