Kies op maat

Inloggen Menu

Begeleiden van Adventure Educatie

Houd jij van het ontwerpen van spannende outdoor-activiteiten die mensen buiten hun comfortzone laten gaan? Geniet jij van teamprocessen waarin je deelnemers helpt met persoonlijke groei en teams laat excelleren? Dan is de minor Adventure Educatie (AE) jou op het lijf geschreven!

De activiteiten halen mensen uit hun comfortzone, zodat ze reageren vanuit hun aard in plaats van hoe ze zich willen voordoen. Reflectie stimuleert het individuele proces en het groepsproces. Terugblikken op hun rol in de activiteiten geeft een beter zelfinzicht. Dat kan leiden tot het ontwikkelen van (sociale) karaktereigenschappen. Denk aan zelfvertrouwen vergroten, werken aan (belemmerende) overtuigingen, betere communicatie en versterking van de samenwerking.

Leerdoelen

Waarom de minor begeleiden van Adventure Educatie?

  • Inzicht in toepassingsmogelijkheden van AE;
  • Je ontwikkelt een AE-programma dat beweegactiviteiten inzet om gedragsverandering/persoonlijke groei te bevorderen
  • Je ontwikkelt een AE-programma dat beweegactiviteiten inzet om gedragsverandering/persoonlijke groei te bevorderen

Jouw interventies stimuleren de persoonlijke ontwikkeling en groepsontwikkeling. Je past de activiteiten steeds aan de groepsfase aan. Deelnemers vergroten hun zelfinzicht, zonder dat je dit inzicht hun in de mond legt. Dit wordt verankerd in het dagelijkse functioneren.

Ingangseisen

Voor het goed af kunnen ronden van deze minor is het van belang om affiniteit te hebben met educatie en/of zorg. Denk daarbij aan lerarenopleidingen, maar ook aan opleidingen zoals sociale studies, of pedagogiek. Ook beroepsprofielen op het gebied van gezondheidszorg en sociaal pedagogische hulpverlening sluiten hierbij goed aan.

Daarom komen studenten die in het bezit zijn van een propedeuse certificaat van onder andere de volgende opleidingen, in aanmerking om zich in te schrijven voor deze minor:

  • Sportkunde;
  • Leraar Lichamelijke Opvoeding (ALO)
  • Lerarenopleiding;
  • Pedagogiek;
  • Sociale Studies

Dit sluit niet uit dat studenten uit andere domeinen bij interesse zich ook kunnen aanmelden. In overleg kan gekeken worden naar jouw opbrengsten en de meerwaarde van deze minor in het perspectief van je eigen ontwikkeling als beroepsprofessional.

Rooster

Deze minor kent twee toetsen: een kennistoets en een vaardighedenentoets waarbij getest wordt in hoeverre je groepsprocessen kunt begeleiden tijdens een adventure-activiteit. De resultaten leveren feedback voor ontwikkel doelen in de stage.

Daarna volgen twee schriftelijke beroepsproducten. Die hebben te maken hebben met het AE-project dat je gaat uitvoeren in het werkveld: de voorbereiding van je AE-project en een verantwoording van de realisatie van het project.

Toetsing

Werkplekleren

Je loopt twee dagen stage bij een organisatie die AE hanteert of wil gaan hanteren, om groepen te begeleiden en interventies te ontwerpen. Je stage wordt beoordeeld in een eindgesprek met je werkplekbegeleider, docent en medestudenten over jouw ontwikkeling als professional. Ook wordt je 'professionele houding' beoordeeld in een gesprek met de werkplekbegeleider. Voor alle beoordelingen dien je minimaal een 5,5 te scoren.

Minorregeling
Je kunt hier de minorregeling downloaden. Het doel van de minorregeling is om je te informeren over wat je als student gaat leren in de minor, hoe de toetsing eruit ziet en wanneer je de minor hebt afgerond. Aan de minorregeling kunnen studenten rechten ontlenen.

Aanvullende informatie

Toegevoegde waarde

Deze minor leert je interventies uitvoeren die de leefkwaliteit verbeteren. Daarbij gaat het om het ontwikkelen van zelfvertrouwen en leiderschap, het ondersteunen van een positieve en lerende groepssfeer en het beter leren communiceren. De ervaringsgerichte aanpak van Adventure Educatie zorgt bovendien voor nieuwe inzichten in groepsdynamiek. Dit onderscheidt deze aanpak van traditionele interventies en kan direct zijn vruchten afwerpen in je sociale leven.

 

Contact

Fontys Sporthogeschool

Adres: Theo Koomenlaan 3, 5644 HZ in Eindhoven

Minorcoördinator: Rene Boom (r.boom@fontys.nl)