Kies op maat

Inloggen Menu

Financiƫle Planning

Na je studie ga je aan de slag als werknemer of als ondernemer. Een grote verandering! Zeker ook financieel. Welke levensgebeurtenissen hebben invloed op jouw financiële huishouding en hoe dan? Dat leer je bij deze minor!

Als je klaar bent met je studie teken je een  arbeidscontract of richt je een bedrijf op. Waar bestaat jouw inkomen straks uit? Hoeveel belasting moet je dan betalen? Waarschijnlijk wil je later graag een eigen huis kopen? En kan dit dan met een studieschuld? Koop je dat huis alleen of met je partner? Hoe zit het dan met een hypotheek?  Ga je pensioen opbouwen via jouw werkgever of doe je dat helemaal zelf? Misschien ontvang je in de toekomst een schenking of een erfenis. Wat ga je daarmee doen? Sparen of beleggen? En wat gebeurt er met je inkomen en vermogen als het tegenzit? Wat als je te maken krijgt met werkloosheid, arbeidsongeschiktheid of nog erger; overlijden?

Welke levensgebeurtenissen hebben invloed op jouw financiële huishouding en hoe pakt dat financieel maar ook fiscaal uit. Wat kan je zelf beïnvloeden en zelf goed regelen en hoe doe je dat dan? Deze minor neemt je mee in de wereld van financiële planning. Je volgt 1 verplichte module en kiest daarna 1 van de 3 keuzemodules.

Overzicht opbouw minor

Verplichte module

Wonen en leven 14 EC's

Keuzemodules

Ondernemer 16 EC's

Inkomen en Personeel 16 EC's

Vermogen 16 EC's

* Naast de verplichte module, kies je voor één van de keuzemodules.

Module: Wonen & leven (verplichte module)

In deze module behandelen we alle financiële en belastingtechnische onderwerpen die spelen bij het kopen en financieren van een woning. Vragen zoals: ‘Wanneer is de koop van een huis rond?’, ‘Hoeveel kan ik lenen voor de aankoop van een huis?’ ‘Wat is de invloed van een studieschuld?’ en ‘Is de rente voor deze lening fiscaal aftrekbaar?’ komen uitgebreid aan bod. Ook leer je hoe het belastingstelsel in Nederland werkt en ga je een aangifte inkomstenbelasting invullen zodat je vervolgens kunt berekenen hoeveel je netto overhoudt na betaling van je vaste lasten.

 

Keuzemodules

Na de verplichte module, kies je voor één van de keuzemodules. We houden zoveel mogelijk rekening met jouw keuze. Het kan zijn dat zich meer studenten inschrijven voor een module dan er plek is. Dan vragen we je een andere module te kiezen.

Module: Ondernemer (keuzemodule)

Een onderneming starten betekent keuzes maken. Welke ondernemingsvorm kies jij en wat zijn hiervan de voor- en nadelen? We kijken daarbij uitgebreid naar de belastingdruk van de ondernemer bij een eenmanszaak en bij de BV.

In het project Ondernemer breng je de opgedane kennis bij de vakken Aankoop Eigen Woning, Aangifte Inkomsten Belasting en IB Ondernemer samen waar je vervolgens een volledig financieel plan maakt voor een klant.

Module: Inkomen & personeel (keuzemodule)

Als je stopt met werken, arbeidsongeschikt wordt, of werkeloos raakt, wijzigt het inkomen. Wat zijn de regels hiervoor? Ook leer je over arbeidsrelaties en arbeidsbeloningen, de voordelen van de werknemer. Je behandelt vragen zoals ‘Hoeveel pensioen kan ik opbouwen via de werkgever?’ ‘Hoe kan je zelf inkomen opbouwen voor je oude dag?’ ‘Hoe ziet een arbeidsovereenkomst en een cao eruit?’ ‘Hoe kan een werkgever een werknemer ontslaan?’ ‘Hoe kan een werkgever een zo hoog mogelijk netto voordeel aan de werknemer uitbetalen?’ en ‘Hoe werken personeelsvergoedingen zoals een auto van de zaak of een tablet?’ Kortom: over alles wat met inkomen en personeel te maken heeft.

In het project Inkomen & Personeel  breng je de opgedane kennis bij de vakken Aankoop Eigen Woning, Aangifte Inkomsten Belasting en Toekomstvoorzieningen samen waar je vervolgens een volledig financieel plan maakt voor een klant.

 

Module: Vermogen (keuzemodule)

Vermogen kun je overdragen door een huwelijk, echtscheiding, schenking of overlijden. Wat zijn de regels hiervoor en wanneer en hoeveel belasting moet je betalen? Welke samenlevingsvorm kun je kiezen en wat zijn daarbij de voor- en nadelen? Wat is de beste keuze: sparen of beleggen, en hoe geef je beleggingsadvies? Je leert hierover in deze module.

In het project Vermogen breng je de opgedane kennis bij de vakken Aankoop Eigen Woning, Aangifte Inkomsten Belasting en Vermogen samen waar je vervolgens een volledig financieel plan maakt voor een klant.

Ingangseisen

Om de minor Financiële Planning te kunnen volgen, moet je je propedeuse behaald hebben óf toestemming hebben van de examencommissie van je opleiding om de minor te volgen.

Je hebt geen economische achtergrond of specifieke voorkennis van financiële planning nodig. De minor is geschikt voor alle studenten.

Bepaalde onderdelen van de minor hebben een sterke overlap met opleidingen. Daarom is een aantal modules geblokkeerd voor studenten van specifieke opleidingen. Doe je Finance & Control bij Fontys Economie en Communicatie op de locatie Eindhoven? Dan mag je niet deelnemen aan de keuzemodule Ondernemer. Daarnaast moet je de eindopdracht Aangifte Inkomstenbelasting in dat geval alleen maken, in plaats van als duo met een medestudent.

Rooster

De lessen worden zoveel mogelijk op 3 dagen gepland. Het aantal contacturen per periode is gemiddeld 12 uur.

Toetsing

Minorregeling
Je kunt hier de minorregeling downloaden. Het doel van de minorregeling is om je te informeren over wat je als student gaat leren in de minor, hoe de toetsing eruit ziet en wanneer je de minor hebt afgerond. Aan de minorregeling kunnen studenten rechten ontlenen.

Aanvullende informatie

Praktische informatie

Startdata: In september en februari Voertaal: Nederlands Locatie: Fontys Economie en Communicatie, gebouw R4, tweede verdieping, Rachelsmolen 1, 5612 MA, Eindhoven.

Voor vragen kan er contact worden opgenomen met de coördinator van deze minor: Sanne Boumans (s.boumans@fontys.nl/ 0622614982)