Kies op maat

Inloggen Menu

Ondernemerschap

Denk jij erover om voor jezelf te beginnen? Of wil je binnen een bestaand bedrijf meer ondernemerschap kunnen laten zien? Of ben je simpelweg benieuwd naar hoe het leven als ondernemer eruit ziet? Kies dan voor de minor ondernemerschap van het Fontys Centrum voor Ondernemerschap (CvO)! Met deze minor kies je voor een ontdekkingstocht die leidt tot een kansrijke business en inzicht in jouw eigen ondernemerschapscompetenties.

Hoe ziet de minor eruit? 


Tijdens de minor ga je in een team van studenten vanuit verschillende opleidingen je eigen startup opzetten en vormgeven (variant 1), ontwikkel je de startup waaraan je nu al werkt verder (variant 2), of duik je in deels in de unieke ondernemerscultuur van Suriname en Curaçao (variant 3). (Zie ook " Ondernemerschap over de grenzen heen (buitenland)” hieronder). Je formuleert en specificeert je doelgroep om daadwerkelijk tot sales te komen. Aan het einde van de minor pitch je je businessidee en startup aan een jury van ervaren ondernemers en investeerders.

Tijdens deze minor is initiatief nemen en actief samenwerken belangrijk. Onze locatie in Eindhoven biedt jou als ondernemende Fontys student een werkplek waar je voor je onderneming zaken kunt regelen, potentiële klanten kunt benaderen, maar ook kunt netwerken en andere ondernemers kunt opzoeken. We bieden je colleges, trainingen en workshops met de benodigde basiskennis en vaardigheden op het gebied van ondernemerschap zoals (online) marketing, juridische kennis, financiën, sales, pitchen en projectmanagement.

Bij de minor wordt gewerkt met de Europese EntreComp methodiek en de Lean Startup methode. Op deze manier werken we aan je persoonlijke ontwikkeling als ondernemer en zorgen we ook dat je flinke stappen kunt zetten met je eigen bedrijf. We verwachten van jou dat je de opgedane kennis meteen omzet in de praktijk.

Natuurlijk word je tijdens dit proces bijgestaan door ervaren ondernemende trainers, coaches en externe praktijkexperts die je intensief coachen op het gebied van ondernemen en persoonlijke vaardigheidsontwikkeling. We helpen je met continue te reflecteren op je groei als ondernemer op de stappen die je gezet hebt in je onderneming. Ben jij bereid om uit je comfortzone te treden, te reflecteren op je handelen en sta je open voor feedback, dan zijn we er zeker van dat je kansrijk bent om  de minor succesvol te doorlopen en je verder te ontwikkelen als studentondernemer. Kom je er dus na het doorlopen van de minor achter dat je eigen onderneming opstarten toch niet bij jou past, dan heb je in ieder geval de competenties ontwikkelt die je kunt gebruiken binnen een ander bedrijf als manager of “intrapreneur” (ondernemende medewerker). Zo haal je altijd toegevoegde waarde uit de minor!

Je krijgt veel vrijheid om je werk in te delen (aanwezigheid bij de trainingen en colleges is wel verplicht), maar dat betekent ook dat we van jou initiatief verwachten en dat je naar buiten gaat ‘get out of the building’; zo kun je ook echt in het werkveld je idee of onderneming toetsen en verbeteren. Oftewel, leren door te doen!

Voor wie?


De minor ondernemerschap is er zowel voor studenten met al een eigen onderneming of ondernemingsidee als voor studenten die willen ervaren wat ondernemerschap inhoudt (of dat nu in eigen land of het buitenland is) en willen ontdekken of ondernemen iets voor hen is.

Ontdek of ondernemerschap iets voor jou is (variant 1)

Je gaat aan de slag in teamverband met het opzetten van een onderneming. Dit doe je op basis van een door je team gekozen idee. Gedurende de minor doorloop je de verschillende ondernemingsfasen om een succesvol product of dienst in de markt te zetten. Ondanks dat je in een groepje samenwerkt, krijg je naast de gezamenlijke opdrachten ook individuele opdrachten en coaching. Een team bestaat uit ca. 5 studenten, vanuit verschillende studierichtingen.

Jij hebt al een eigen bedrijf (variant 2):

Heb jij al een eigen onderneming of heb je al een ondernemingsidee? Dan kun jij via deelname aan deze variant van de minor individueel of met je ondernemingspartner aan het werk met jouw eigen ondernemersidee/onderneming. Ken jij een onderneming in je omgeving die overgenomen kan worden of een ondernemer die op zoek is naar een mede-ondernemer? Dan mag dat ook! Dit is een kans om te werken aan je eigen onderneming tijdens je studie.

(!) Voor toelating tot variant 2 (het aan de slag gaan met je eigen bedrijf) is een selectiegesprek vereist. Dit gesprek gaat voornamelijk over de motivatie voor ondernemerschap en het hebben van een voldoende onderbouwd idee voor een onderneming. Op basis van dit gesprek word je toegelaten tot variant 2.

Ondernemerschap over de grenzen heen (buitenland) (variant 3):

Deze variant biedt jou de unieke kans om de dynamische wereld van het ondernemen te verkennen in niet één, maar drie fascinerende landen: Nederland, Suriname, en Curaçao.

Ervaar hoe ondernemerschap verschilt per locatie en ontdek de unieke uitdagingen en kansen die elke omgeving biedt. Jouw ervaring in Suriname en Curaçao belooft niet alleen een diepgaand inzicht in het commerciële aspect van ondernemen, maar biedt ook een unieke kans om te leren hoe bedrijven met minder middelen meer kunnen bereiken door creativiteit en innovatie. Dit avontuur stelt je in staat om te zien hoe ondernemers met hart voor de maatschappij te werk gaan, hun bedrijven niet alleen zien als commerciële ondernemingen maar ook als middelen om maatschappelijke uitdagingen aan te pakken en positieve veranderingen in de gemeenschap te bewerkstelligen. We nodigen je uit om deze kans met beide handen aan te grijpen, je eigen ondernemersgeest te ontwikkelen en tegelijkertijd bij te dragen aan een betere wereld. Laat je inspireren door de unieke (zakelijke) landschappen van Suriname en Curaçao, en breng de kennis en ervaring die je opdoet terug naar Nederland, om zo de grenzen van traditioneel ondernemerschap te verleggen. Dit is jouw kans om niet alleen een succesvolle ondernemer te worden, maar ook een die een blijvende impact maakt.  Voor meer informatie over deze variant kun je de volgende pagina op de website raadplegen. > https://www.fontys.nl/Over-Fontys/Fontys-Centrum-voor-Ondernemerschap/Minor-ondernemerschap-buitenland.htm


Wanneer je deze minor succesvol afrondt is het mogelijk om binnen je eigen bedrijf stage te lopen of af te studeren d.m.v. de Fontys Studentondernemersregeling.
De minor Ondernemerschap is onderdeel van het Fontys Centrum voor Ondernemerschap.

Rooster

Semester 2: 10 februari 2025 t/m 27 juli 2025
Semester 1: 2 september 2024 t/m 9 februari 2025

Let op! De minor is een voltijd minor, waarbij je 5 dagen per week beschikbaar dient te zijn.

Aanmelden

De minor wordt 2x per jaar aangeboden (september en februari). Fontys studenten kunnen zich voor de minoren aanmelden via Progress. Studenten van andere hogescholen kunnen zich aanmelden via Kiesopmaat.
Leerovereenkomsten worden in volgorde van binnenkomst afgehandeld. 

Voor de buitenlandse variant (v3) zijn er 2 keer per jaar (september en februari) 15 plekken beschikbaar. We ontvangen van jullie graag een motivatiebrief (1 A4) waarin staat beschreven wie je bent, wat je motivatie is voor deelname en wat jij bij kan dragen in het groepsproces. De coördinatie nodigt je uit voor een gesprek waarin je meer toelichting krijgt en je aanmelding definitief wordt gemaakt.

Als inschrijfvoorwaarde geldt dat de propedeuse is behaald. Dit vanwege instroom in de hoofdfase.

Voertaal: Nederlands
Locatie: Eindhoven

V3 Voertaal: Nederlands
V3 Locatie: Eindhoven, Suriname, Curaçao

Contact
Heb jij nog vragen over de minor? Mail dan naar minorondernemerschap@fontys.nl.

 

Artikelen over eerdere minor deelnemers:

  1. https://www.fontys.nl/actueel/limebros-limoncello-met-een-twist/
  2. https://bron.fontys.nl/burgers-met-meelwormen-of-krekels-verrassend-lekker/
  3. https://www.fontys.nl/actueel/verse-frieten-zo-van-het-platteland/

 

Toetsing

Hoe word je getoetst? 
Je wordt beoordeeld via zowel schriftelijke tentamens en opdrachten, als ook assessments en een pitch.

Minorregeling

Je kunt hier de minorregeling downloaden. Het doel van de minorregeling is om je te informeren over wat je als student gaat leren in de minor, hoe de toetsing eruit ziet en wanneer je de minor hebt afgerond. Aan de minorregeling kunnen studenten rechten ontlenen.